Vremea a dat peste cap aşteptările comercianţilor
În plin sezon estival terasele şi ştrandurile din Cluj-Napoca sunt mai mult goale. Condiţiile meteo, extrem de capricioase în acest an, le-au dat planurile peste cap proprietarilor de terase sau ştranduri însă, sezonul nu este total compromis, spun comercianţii, pentru că în zilele bune, cu soare, afacerea merge. În 2013, vara a fost una cu adevărat caniculară, iar vânzările de băuturi răcoaritoare, incluzând aici şi berea, au explodat. Ştrandurile au fost pline de la primele ore ale dimineţii şi până spre seară târziu. Anul acesta comercianţii se aşteptat la aceaşi afluenţă de clineţi, dar vremea le-a stricat strategiile.
Mai mulţi angajaţi, mai puţini clienţi
Una dintre cele mai frecventate terase ale municipiului este situaţă în Piaţa Muzeu, un loc discret, retras, netulburat de agitaţia cotidiană, doar turiştii sau tinerii toropiţi de căldură dădeau viaţă locului. După succesul financiar din 2013, managerul tereasei s-a pregătit cum se cuvine să-şi aştepte clienţii din această vară. Pentru a evita deservirea greoaie, a făcut angajări, terasa a fost amenajată în aşa fel încât să poată găzdui în condiţii cât mai bune clienţii, doar că aceştia au fost mult mai puţin numeroşi comparativ cu anul trecut. „Noi mereu încercăm să schimbăm ambientul, să aducem ceva nou în fiecare vară pentru a-i mulţumi pe clienţii noştri. Anul acesta am angajat mai mult personal, am mai îmbunătăţit ambientul, dar vremea nu a ţinut cu noi. Dacă este să fac o comparaţie, veniturile au scăzut cam la jumătate faţă de 2013. Însă, locaţia este una deosebită, servirea pe placul clienţilor aşa că atunci când e vreme bună lumea se întoarce la terasă. Nu ne putem plânge, dar nu e ca şi anul trecut”, spune administratorul Darius Mureşan. Conform acestuia, luna august a fiecărui an este mai puţin „productivă”. „Foarte multă lume este plecată în concedii, studenţii sunt în vacanţă, nu e neapărat o surpriză că a scăzut numărul clienţilor, dar dacă adăugăm şi vremea care nu a ţinut deloc cu noi anul acesta, atunci da, putem vorbi de anumite pierderi, pentru că personalul trebuie plătit”, a adăugat Mureşan.
Situaţia este similară şi la celelalte terase din zona centrală sau din cartierele municipiului. Ceva mai norocoşi sunt proprietarii, sau administratorii de terase acorperite însă, şi în acest caz vânzările se situează cam la jumătatea volumului din 2013.
„Când e soare, e ca la mare”
Nici situaţia ştrandurilor nu este mai roz. În cele două locaţii alese de Transilvania Reporter, clientela, adică „sufletul comerţului”, e condiţionată de soare. La ştrandul Sun am găsit puţină lume, e drept că nici soarele nu strălucea. Baza, altfel generoasă, care se întinde pe vreo patru hectare de teren, arată ca pe final de sezon estival, deşi suntem abia la începutul lui august. Angajaţii bazei de agrement ne-au explicat care este principiul de succes: „Când e soare-i ca la mare, vin câte 2.000-3.000 de oameni, e ca un furnicar. Atunci se face şi vânzare bună. Se mai retrage lumea la umbră să mănânce, mai bea o bere, mai ia un suc la cei mici, merge treaba, dar numai când e cald, în rest, cum se vede, lume mai puţină, mult mai puţină decât anul trecut”, a declarat unul dintre angajaţii ştrandului din cartierul Grigorescu.
În partea cealaltă de oraş, la Baza sportivă Clujana, în cadrul căreia funcţionează şi un ştrand, lucrurile sunt şi mai rele. Administratorul complexului, Ioan Puşcaş, pare resemnat. „Pe cine să dăm vina că nu vine lumea la ştrand? Nu ne putem pune cu vremea. Dacă nu-i cald şi soare nu vine nimeni. Noi ne-am pregătit, aşteptăm clienţii, la noi pot să vină să facă plajă, baie, să facă şi puţin sport, dar suntem la mâna soarelui. O zi sau două vine lumea la ştrand, dacă-i vreme bună. Ştiţi cum e, dacă nu avem clienţi nu avem nici vânzări. Faţă de anul trecut şi alţi ani acum e chiar rău, foarte rău, dar nu avem ce face”, a mărturisit Ioan Puşcaş.
Berea-i la putere
Mulţi, puţini, atâţia câţi sunt, atunci când aleg să se răcorească la terasă, sau ştrand clujenii tot la bere trag. De la administratorii locaţiilor vizitate am aflat că bărbaţii sunt mai atraşi de bere, decât de alte sortimente de băuturi. Doar spre seară, după o zi caniculară, se mai încumentă unii dintre ei să stea la un şpriţ. Doamnele, în schimb, preferă cocteilurile răcoritoare, slab alcoolizate. Pentru că este vacanţă am trecut şi prin parcul central al municipiului să vedem cum stau lucrurile la umbra copacilor. Majoritatea celor întâlniţi sunt bunici, sau părinţi ieşiţi la plimbare cu copiii, doar e vacanţă. Comercianţii au încercat şi aici să speculeze oportunitatea de a face comerţ, aşa că am găsit amplasate în zona spaţiilor de joacă mai multe tonete de îngheţată. Vânzătorii nu se plâng, dar spun că se poate şi mai bine. „Copiii cer, părinţii sau bunicii se mai opresc, mai iau câte o îngheţată, nu-i rău, dar ne aşteptam să avem vânzări mai mari. Lumea nu se mai înghesuie să cumpere suc sau îngheţată. Bunicii vin cu sucul de-acasă, dar o îngheţată mai iau pentru cei mici”, am aflat de la o vânzătoare.
Trăgând linie, putem spune că lucrurile sunt departe de aşteptările celor care sperau să dea lovitura în această vară dar, surprinzător sau nu, pierderile sunt asumate cu resemnare de cei care conduc unităţi comerciale de tip terase sau ştranduri pentru că, cităm: „Cu vremea nu te pui”.
[stextbox id=”custom” caption=”Apa trece, lucrările întârzie”]
Conform meteorologilor, în anul 2014 a existat o singură zi în care pe întreg teritoriul României nu a plouat. Clujenii au avut în această vară calendaristică o singură săptămână completă fără precipitații. Pe lista evenimentelor afectate de ploaie au intrat, pe lângă concedii sau concertul Billy Idol, și lucrările de asfaltare demarate recent în oraș. Potrivit reprezentanților Primăriei Municipiului, lucrările de astfaltare au putea întârzia chiar și două săptămâni.
„La asfaltare se lucrează în paralel cu cei de la electricitate, gaze sau apă. Dacă cineva întârzie cu lucrarea, toți ceilalți o vor face. Am avut însă și probleme din cauza ploilor care au redus destul de mult programul de lucru pentru că nu poți turna asfalt în timp ce afară e furtună. Estimăm că termenele vor întîrzia cu aproximativ două săptămâni. Pentru constructori au existat și pagube, apa spălând în unele cazuri asfaltul proaspăt turnat, dar toate acestea au fost prevăzute în contract, deci nu vor exista costuri suplimentare”, a declarat Oana Buzatu, purtăror de cuvânt al Primăriei Municipiului Cluj-Napoca.
[/stextbox]