La Câmpia Turzii se va construi o piaţă en gros pentru fructe şi legume
Municipiul Câmpia Turzii va avea de anul viitor un centru de colectare şi distribuţie pentru fructe şi legume. Investiţia va fi finanţată de Consiliul Judeţean Cluj, care s-a asociat în acest sens cu Consiliul Local al Municipiului Câmpia Turzii. Municipalitatea turdeană a pus la dispoziţie un teren de 10.600 de metri pătraţi.
La viitorul centru, agricultorii din zonă îşi vor putea valorifica produsele agricole. Centrul va funcţiona ca un intermediar între producători şi retailerii de pe piaţa regională şi naţională. “Despre acest proiect am discutat cu oamenii din zonă încă din campania electorală. Eu le-am spus atunci că trebuie să se orienteze să îşi găsească o nouă modalitate de a-şi câştiga traiul. Asta pentru că vremea marii industrii la Câmpia Turzii s-a dus, oţelăriile nu o să mai fie un viitor pentru ei. Aşa că ne-am gândit, pentru că zona are şi tradiţie, să ne concentrăm pe agricultură. Nu neapărat fructe, ci legume, că aici s-a făcut mereu legumicultură, avem tradiţie. Şi normal ca să faci agricultură performantă şi nu ca hobby ai nevoie să îţi desfaci marfa undeva. Aşa am ajuns la ideea acestui centru en gross pentru agricultorii de pe Valea Arieşului. Trebuie ca cineva să îi ajute pe oameni, să îi înveţe ce soiuri să cultive şi cum să îşi vândă produsele pentru marile reţele de desfacere. M-au sprijinit colegii mei de la Cluj, Ioan Oleleu şi Remus Lăpuşan şi sperăm ca anul viitor să avem acest centru”, a precizat primarul din Câmpia Turzii, Radu Hanga.
Momentan pe amplasamentul pus la dispoziţie de primărie au loc periodic târguri de bunuri de larg consum și animale. “Zona e foarte bună e la ieşirea spre Viişoara, acces uşor pentru că este chiar la şosea. Târgul care e acum acolo va fi relocat”, a mai adăugat primarul.
“S-au aprobat indicatorii economici, avem studiul de fezabilitate şi ne vom întruni comisia cât mai repede să dăm drumul la elaborarea documentaţiei pentru a organiza licitaţia de construire a centrului”, a precizat unul dintre iniţiatorii proiectului, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Ioan Oleleu.
Centru de colectare cu capacitate de 2.700 de tone
Potrivit studiului de fezabilitate întocmit de SC Dor Consult SRL din Satu Mare, proiectul constă în realizarea pe amplasament a trei obiective: centru de colectare a produselor agricole legume și fructe, o copertină și o tonetă de control. De asemenea se propune realizare amenajării întregii incinte, cu suprafețe carosabile, locuri de parcare și spații verzi.
Centrul de colectare a produselor agricole legume şi fructe, va fi de fapt o hală cu parter şi etaj cu o suprafaţă de circa 4. 600 de metri pătraţi. Zona de încărcat, descărcat, sortat și ambalat va fi sub forma unui spațiu deschis, necompartimentat. Zona de depozitat va cuprinde 14 depozite de frig pentru produse nerădăcinoase, avândsuprafața cuprinsă între 64.80 mp – 74.87 mp și 4 depozite de frigpentru produse rădăcinoase, cu suprafața cuprinsă între 293.60 mp -307.74 mp. Construcția va fi dotată cu instalații de climatizare și refrigerare, instalații de încălzire, instalații sanitare interioare și exterioare, instalații electrice şi instalații de gaze naturale. Pe de altă parte va fi ridicată o copertină cu o suprafață construită de 123.30 mp. Aceasta va putea adăposti 4 autoutilitare. Va fi realizată şi o tonetă de control.
Incinta va cuprinde în plus locuri de parcare, platforme carosabile și spațiu verde. Se va realiza un singur acces controlat în incită, în partea nord-vestică a acesteia, cu o lățime de 12.00 m. În zona accesului se va amplasa și un cântar auto, pe care vor trece autoutilitarele atât la intrare cât și la ieșirea din incintă. Se vor amenaja 3 zone de parcare: una pentru mașini mici cu 10 locuri ; una pentru autoutilitare în partea sud-vestică cu 8 locuri și una în vecinătatea corpului C2 (copertina) cu 4 locuri.
Cum va funcţiona
Centrul de colectare, sortare, depozitare și desfacere a fructelor și legumelor va fi destinat în special micilor producători din arealul învecinat. Aici se vor depozita legume rădăcinoase (cartofi, morcovi, țelină, ceapă, pătrunjel, sfeclă) și nerădăcinoase (roșii, castraveți, ardei, vinete) și fructe (mere, pere, struguri). Fiecare produs necesită condiții diferite de depozitare: temperatură și umiditate, motiv pentru care în fiecare depozit se va afla un singur fel de produs. Depozitele mici au fost dimensionate în funcție de volumul util al unui camion: 80 – 90 mc. Depozitele mai mari sunt destinate legumelor rădăcinoase și au o capacitate maximă de 800 mc. În imobil va exista un flux al produselor, de la sosirea lor în centru, depozitarea și trimiterea acestora spre vânzare.
Investiţia este estimată la peste 15 milioane de lei (aproximativ 3, 4 milioane de euro). Durata de realizare este de 12 luni, iar finanţarea va fi asigurată de la bugetul judeţului.