Muzeul unic din Gara Mocăniței. Ultima locuinţă evreiască din Vişeu

Casa-muzeu se află în apropierea Gării din Vişeu

Turiştii care aleg să străbată Valea Vaserului cu Mocaniţa au parte de o surpriză de proporţii. În gara din Vişeu de Sus, locul de unde porneşte la drum trenul cu aburi, se află o casă-muzeu, în care funcţionează şi o cafenea. „Este vorba de ultima locuinţă evreiască din zonă, pe care am adus-o în gară în anii trecuţi, am recondiţionat-o şi am transformat-o într-un veritabil muzeu evreiesc”, spune Vasile Coman, administratorul firmei care a recondiţionat Mocăniţa.

 Casa-muzeu adăposteşte şi o mică bibliotecă, alcătuită din cărţi vechi ale evreilor de odinioară. Pe lângă acestea, turiştii pot admira şi o serie de obiecte care au fost ale evreilor din Vişeu. „Casa a fost iniţial dincolo de linia ferată şi aici a fost reconstruită. Este o casă memorială, o casă monument, documentaţie despre evrei, despre comunitatea evreiască din Vişeu. Ei au fost 30 – 40% din comunitate până la al Doilea Război Mondial. În imagini se pot vedea foarte multe despre ocupaţia lor, despre viaţa lor, până când au fost deportaţi. 780 au venit înapoi după deportare, dar în anii 50 – 60 au plecat în Israel. De doi ani am deschis muzeul şi ideea era ca turiştii care aleg să meargă cu Mocăniţa să o poată vizita în timp ce beau o cafea sau un suc şi aşteaptă plecarea”, a precizat Lozsa Euphrosina, însoţitoare de tren şi ghid turistic.

Casa muzeu este vizitată de zeci de mii de turişti

Casa muzeu din Gara CFF Vişeu a fost vizitattă de la deschidere de câteva mii de turişti din ţară dar şi din străinătate. Dovadă stau impresiile lăsate în „Cartea de impresii” unde se regăsesc sute de rânduri scrise de turişti din România, Ungaria, Germania, Elveţia, Italia şi lista ar putea continua. Aceştia sunt impresionaţi de ceea ce văd şi declară că nu se aşteptau să găsească aşa ceva acolo. „Suntem un grup dintr-un mic oraş de lângă Paris, Croissy sur Seine. Am văzut lucruri diferite nu ceea ce am auzit despre România, am văzut o bucată de ţară foarte frumoasă şi nu aceasta era imaginea pe care o aveam despre România. Muzeul de aici este foarte interesant, o bucată din istoria Vişeului. Nu ne aşteptam să găsim aici aşa ceva”, a precizat Jonathan Garner, un turist francez. „Am auzit despre evreii din Vişeu dar ştiam foarte puţine. Faptul că am văzut aici imagini care ilustrează viaţa lor, dar şi lucruri care le-au aparţinut înseamnă mult. Sincer, nu mă aşteptam să găsesc în gară aşa ceva”, a spus Paul Deleanu, un turist prahovean.

Evreii au scris istorie în Vişeu

Prima menţiune documentară a localităţii datează din 2 februarie 1365, atunci când într-un document al cancelariei regelui maghiar Ludovic I de Anjou se amintesc „Două Vişaie”, însă nu se detaliază dacă este vorba despre Vişeul de Sus sau Vişeul de Jos. În perioada 1773-1812 în Vişeu au fost colonizaţi aşa numiţii zipţeri, care sunt de fapt muncitori forestieri aduşi din regiunea Zips din Slovacia. Zipţeri au de fapt origine germană şi au fost aduşi aici de Maria Teresa şi Împăratul Iosif pentru a impulsiona exploatarea şi transportul lemnului pe valea Vaserului, cunoscut fiind faptul că zipţerii sunt specialişti în exploatări forestiere. În Vişeu de Sus, alături de zipţeri, o altă comunitate importantă era cea a maghiarilor care erau prezenţi aici ca şi funcţionari, avocaţi, medici, farmacişti. Numărul lor în 1966 era de 1545. În preajma anului 1750, aici s-au stabilit şi evrei din Galitia iar numărul lor a crescut constant până la al doilea război mondial când au fost trimişi în lagărele din Germania. În prezent sunt doar o mână de evrei însă cimitirul evreiesc poate fi şi astăzi vizitat. Din păcate, sinagoga a fost demolată în jurul anului 1970.

La 16 mai s-au împlinit 68 de ani de la primul transport de evrei sigheteni către lagărele de exterminare de la Auschwitz si Birkenau, moment de debut al deportării de către puterea nazistă instaurata dupa Dictatul de la Viena a celor peste 33.000 de evrei din Maramureş. Potrivit actelor gării din Kosice, Slovacia, de azi, unde garniturile erau predate armatei germane de jandarmeria maghiară, în perioada 16-22 mai, au trecut patru garnituri de tren pline cu evreii din Vişeu. Doar 780 de supravieţuitori ai acestor lagăre au supravieţuit, s-au întors în localitatea natală, dar au emigrat în Israel la jumătatea anilor 60.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. COLLER SERGIU says:

    AS VREA SA STIU UNDE POT SA GASESC DOSARELE CIMITIRULUI DIN VISEU DIN JURUL ANULUI 1930
    IN ACESTE DUSARE SE SCRIA FIECARE MORT CARE SE INGROPA
    INCIMITIR

Postaţi un comentariu