Foto&Video/ RoboBraille: „ochii” nevăzătorilor de la Liceul pentru Deficienți de Vedere Cluj-Napoca

Imprimanta aferentă softului RoboBraille, cu care se pot printa documentele convertite.

„A fost nevoie de cinci minute pentru idee și de trei luni pentru proiect”; astfel își descrie soft-ul Lars Christiensen, de a cărui invenție se leagă orizonturile a milioane de personae cu deficiențe de vedere și vorbire. RoboBraille este un program disponibil pe internet care transformă fișierele de text în fișiere audio iar cu ajutorul unei imprimante special, acestea pot fi „puse pe foaie”, în limbajul Braille.

RoboBraille este un serviciu gratuit, disponibil non-stop pe internet într-o varietate de limbi și dialecte care transformă în mod automat fișierele text în alternative care să vină în întâmpinarea persoanelor cu deficient de vedere și citire.

„Este un program liber pentru toți utilizatorii non-comerciali. Se poate utiliza în scop personal, educațional și practic de către toată lumea care dorește să convertească un document scris într-unul audio. Este un program care nu trebuie instalat pe dispozitiv și are mai multe opțiuni care îi ajută pe cei cu dizabilități. În funcție de mărimea materialului, o conversie poate dura  câteva ore, dar dacă este vorba despre o pagină-două, va dura câteva minute”, explică Lars Christiensen, inventatorul sistemului RoboBraille.

Lars Christiensen,   inventatorul RoboBraille

Lars Christiensen, inventatorul RoboBraille

Acest soft a fost prezentat și la Liceul Special pentru Deficienți de Vedere Cluj-Napoca, acolo unde a fost adusă și o imprimantă specială care, folosind softul RoboBraille, este capabilă să printeze în limbaj Braille textele convertite în prealabil. Potrivit Roxanei Cziker, directoarea instituției, imprimanta va fi folosită, printer altele, pentru printarea subiectelor examenului de Bacalaureat.

„Programul este foarte important pentru că în acest fel, elevii cu deficiențe de vedere vor avea acces la informative, inclusive la cele aflate pe interenet. Acum, acestea vor putea fi transformate în limbaj Braille și în format audio. Până acum aveam acces doar la o parte din informații care nu puteau, de exemplu, să fie utilizate pe telefoanele mobile, laptop-uri sau pe tablete”, spune Roxana Cziker.

Mai jos vă prezentăm modul în care funcționează imprimanta Braille.

 

Chiar dacă poate fi folosit de către oricine, atâta timp cât scopul nu este crearea de audio-book-uri în scopul comercializării lor, soft-ul RoboBraille este o gura de oxigen pentru  elevii și profesorii Liceului Special pentru Deficienți de Vedere.

„Fiind nevăzător, acum mi-e mult mai ușor să citesc. Orice document am îl pot transform în format audio acum pe care apoi îl pot asculta la căști. Folosesc acest program încă din perioada de teste și de atunci am citit mai mult decât citisem în total până la acel moment pentru că puteam face asta chiar și atunci când eram în drum spre serviciu. Era nevoie de un asemenea program care scotea text din imagini, cum sunt PDF-urile”, spune Ioan Câmpean, profesor în cadrul instituției.

Interfața aplicației RoboBraille

Interfața aplicației RoboBraille

 

Prețul imprimantei aferente sistemului RoboBraille, care printează documentele convertite de soft a ajuns la Cluj, a fost achitat în proporție de 50% de către Consiliul Județean Cluj, directoarea liceului declarând că instituția pe care o conduce mai are nevoie de încă un astfel de instrument pentru a putea face față în perioada examenelor. În prezent, la Liceul Special pentru Deficienți de Vedere Cluj-Napoca studiază 160 de elevi, în timp ce Universitatea Babeș-Bolyai  are aproximativ 50 de studenți cu deficiențe de vedere.

DSC_0198

Foto/Video: Radu Hângănuț

 

 

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu