Alocări de peste 1 milion de euro pentru ONG-uri. Bîldea s-a abținut pentru că nu a existat ”transparență”

Consilierii locali au adoptat astăzi mai multe hotărâri privind alocarea de bani pentru activitățile ONG-urilor din acest an. Comisia de învățământ, cultură, culte, drepturile omului, minorități și societatea civilă a propus Consiliului Local alocarea a 2.535.000 lei pentru 19 proiecte considerate de interes regional, 1.197.000 lei pentru 89 de proiecte considerate de interes local, 568.000 lei pentru 36 de proiecte considerate de tineret și activități sportive și 420.000 lei pentru 31 de proiecte cu caracter social.

În urma selecției făcută de către comisie, 175 de proiecte din peste 240 au ajuns beneficieze propriu-zis de finanțare .Cele mai mari proiecte care vor fi susținuțe sunt cele legate de Caputală a Tineretului 2015, TIFF și Capitală Culturală Europeană. Sumele se ridică la peste 1 milion de lei.

Proiectele au fost contestate vehement de consilierul PNL, Ioan Bîldea care a invocat lipsa de transparență. ”Ce se întâmplă la nivelul conducerii Federației Share, cei care vor primi  au 25% din banii pentru ONG-uri, adică aproximativ 300.000 de euro bani publici și se vor ocupa de evenimentele pentru Capitala Culturală a Tineretului.  Potrivit informațiilor pe care le dețin, directorul executiv al federației, Andras Farkas, omul care a făcut posibilă câștigarea titlului de Capitală Europeană a Tineretului, ar fi fost înlăturat din această poziție. În condițiile în care am pierdut deja festivalul Peninsula, eveniment central gândit pentru 2015, iar anul 2014 este esențial pentru pregătirea evenimentelor din 2015, doresc să știu care a fost motivul acestei schimbări. pe de altă parte au fost ținute la secret proiectele de puse de ONG-uri. Au fost ăublicate pe site-ul primăriei doar cele alese. Trebuiau să fie toate accesibile”, a precizat Bîldea.

”Acest titlu a fost adus prin meritul tinerilor, prin munca domnului Andras Farkas, ce trebuie recunoscută de toată lumea. Fără efortul lui şi a primarului Moisin de atunci de a aduce la masă acești tineri nu obțineam acest lucru, este meritul lor. Am participat şi particip la toate evenimentele de reprezentare a orașului ca viitoare Capitală a Tineretului. Voi merge în aprilie la Bruxelles la pentru a semna titlul pentru Cluj și ne continuăm parteneriatul cu Share. La începtul lui aprilie va avea loc adunarea generală a asociaţiei. Iar poziția mea în calitate de copreședinte este: cei care au muncit să meargă mai departe, iar dacă alţii vor să vină să pună umărul sunt bineveniţi. Dar doar respectând munca celor care au adus acest titlu. Nu s-a aschimbat nimic, nici o virgulă la această asociație”, a precizat în plenul Consiliului Local primarul Emil Boc..

Acesta a prezizat că, potrivit actului constitutiv al asociației, preşedintele trebuie să numească directorul executiv şi copreşedintele directorul extern. ”Oricum doresc să precizez că numai o parte din suma solicitată se dă acum, tranșa a doua o lăsăm pentru ca să existe şansa să se depună și alte proiecte. dar vreau încă o dată să subliniez că nu vreau să se întâmple ce s-a întâmplat în alte orașe care au obținut acest titlu și anume că echipa care a câștigat a fost măturată”, a spus primarul.

Ioan Bîldea a insistant însă asupra importanței ca toate proiectele depuse de ONG-uri să fie cunoscute de public, să fie publicate pe site-ul primăriei. ”Era firesc ca toate aceste proiecte să fie publicate și era firesc să ne consultăm cu specialiști din afara primăriei, manageri culturali”, a precizat liberalul.

”Am lucrat zile în şir la aceste evaluări de proiecte. La fel ca în anii trecuţi, am încercat să împlementăm principiul transparenţei. Din prima zi am dat la toţi consilierii din comisia de cultură toată documentaţia scanată, având posibilitatea să vă consultaţi cu cine doriţi dumneavostră. Conform regulamentului pot fi cooptaţi specialiști, dar trebuie să semneze declaraţia de imparţialitate. Să nu aibă nici o relaţie cu nici unul  dintre cele 370 de ONg-uri care au depus proiecte. Cât privește publicarea proiecteleor, este muncă enormă. Vă dau un exemplu: numai cererea de finanţare a Share 35 de pagini. Nu putem scana sute de pagini”, a replicat viceprimarul Ana Horvath.

”Nu e un argument că e prea mult de scanat. Am propus să ne consultăm cu oameni pricepuţi, de pe domenii diferite cum văd ei modul nostru de a lucra. Pentru că nu s-a respectat transparența eu mă voi abține de la vot”, a insistat consilierul PNL.

Toate cele trei proiecte care prevedeau finanțări nerambursabile pentru proiectele depuse de ONG-uri  au fost votate cu o neparticipare la vot, din partea consilierului PDL radu Moisin și o abținere din partea consilierului PNL, Ioan Bîldea.

 

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu