FOTO/VIDEO Roboții inteligenți ai studenților clujeni „amenință” posturile de chelneri și manichiuriști
Robotica nu mai este de mult timp un domeniu străin studenților clujeni, care an de an animă concursurile de profil cu creațiile lor din ce în ce mai complexe și originale. Ediția din acest an a UBBots nu a fost o excepție, echipele participante prezentând în fața publicului rodul a sute de ore de muncă, din care au rezultat roboți-bucătari, roboți-chelneri sau roboți-menajeră.
Chiar dacă nu au avut o temă anume, echipele de studenți participante s-au axat pe realizarea de roboți care ar putea fi de ajutor omului în activitățile sale zilnice. Opt mașinării care mai de care mai sofisticate au intrat în concurs și și-au demonstrat forțele, în ciuda unor răzlețe probleme de funcționare.
Două dintre proiecte au fost Mixter Bobby și NAB, care au atras atenția prin precizia și tehnica folosită, lor alăturându-li-se ChefBot (robotul care face cartofi prăjiți), Clean-E (robotul care curăță mese), Eximius (robotul stivuitor), Intelli Trashcan (coșul de gunoi inteligent), Traybot (robotul care strânge tăvi de pe mese) și Walter (robotul ospătar).
„Sunt robotul dumneavoastră, ce băutură ați dori să serviți?”
Aceasta ar putea fi întrebarea pe care să o auzim peste câțiva ani în restaurantele din Cluj, în cazul în care ideea unui grup de studenți de la Facultatea de Matematică și Informatică va fi aplicată la scară largă. După sute de ore de muncă în care deseori entuziasmului succesului a fost zdrobit de dezamăgirea eșecului, cei patru studenți care s-au ocupat de proiect au reușit să-i dea viață lui Mixter Bobby, un robot-chelner. Acesta este capabil să se deplaseze prin încăpere, să ridice sticla cu băutură și să toarne în pahar cantitatea dorită fără a risipi niciun strop.
„În principiu, robotul nostru merge, caută sticla și după aceea caută paharul. După ce a găsit paharul se poziționează astfel încât să poată turna și apoi merge la locul lui. Am vrut să facem un robot cât mai complex iar pentru acesta am folosit procesoare de imagini, senzori de distanță și multă precizie. Am lucrat cam tot semestrul și mai ales în ultimele două nopți dinaintea concursului. A mai spart el și sticle, pahare dar a ieșit bine. Este un proiect destul de complex pentru că totul trebuie să se coordoneze foarte bine. Ar putea fi mâna dreaptă a unui barman și poate fi dezvoltat prin adăugarea de noi componente pe strctura realizată de noi. Poate să deschidă o ușă, să ducă gunoiul sau să curețe o masă”, a explicat Alexandru unul dintre cei care au muncit la acest proiect.
Mixter Bobby, în acțiune.
NAB, cel mai bun prieten al domnișoarelor
NAB sau Nail Art Bot pe numele său întreg, a fost unul dintre cei mai curtați roboți din cadrul concursului, bucurându-se de foarte multă atenție mai ales din aprtea domnișoarelor. Realizat, oarecum paradoxal, de doi băieți, acesta poate teoretic să vopsească unghii la fel de bine precum cea mai bună manichiuristă din oraș. În practică însă, lucrurile sunt ceva mai complicate întrucât robotul, în această fază, nu reușește să distingă prea bine diferența dintre deget și unghie.
„NAB vopsește unghii. Folosește trei axe pentru detectarea și vopsirea unghiilor cu lac din comerț. Suntem doi băieți în echipă și nimeni nu ne-a crezut. Am vrut să facem un robot care să fie într-adeăr util în viața de zi cu. Vopsitul unghiilor poate părea o chestie foarte simplă dar pentru robot, este nevoie de o precizie foarte mare. Ne-am documentat despre această activitate și am avut parte de ajutorul fetelor din jurul nostru care ne-au sfătuit mult în această privință pentru ca mișcările robotului să fie cât mai exacte. Pentru ca proiectul să fie funcțional am mai avea nevoie de timp de dezvotlare și niște camere noi pentru că robotul nu distinge diferența dintre unghie și deget. Ne trebuie timp și mai ales bani iar noi participăm aici pentru a găsi un partener care să ne sfătuiască și să ne ajute”, spune unul dintre creatorii robotului, Lorand Pavai.
Prezentarea lui NAB, robotul care vopsește unghii.
[nggallery id=375]