Liber la bunătăţi. CRU lasă UDMR să meargă la guvernare
Cei 127 de membri ai Consiliului Reprezentanţilor Unionali, reuniţi sâmbătă, la Târgu Mureş, au mandatat, în unanimitate, Consiliul Permanent al UDMR pentru a duce tratative cu Partidul Social Democrat în vederea participării la guvernare a Uniunii.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că negocierile nu vor începe cu funcţiile pe care urmează să le deţină Uniunea în viitorul Guvern, ci cu acordul politic care va fi încheiat între posibilii parteneri.
Kelemen Hunor a spus, la finalul lucrărilor, că programul de guvernare nu va fi modificat şi este de înţeles acest lucru, dar printr-un acord politic se poate ajunge la câteva proiecte comune ce pot fi susţinute în Parlament, în Guvern şi pot fi votate acele iniţiative legislative care, conform documentului, ajung în Legislativ.
În faţa Consiliului Reprezentanţilor Unionali, Kelemen Hunor şi-a luat angajamentul că UDMR va încerca să ajungă la un acord care să asigure o bună guvernare, însă a spus că Uniunea are de ales între trei posibilităţi: fie rămâne în Opoziţie, fie va sprijini Guvernul din Parlament, fie va participa la guvernare, însă în anumite condiţii.
El a susţinut că dacă UDMR acceptă un rol la guvernare atunci va fi un lucru bun şi pentru România, însă acest lucru trebuie decis doar dacă se formulează condiţii concrete, precizând va duce tratativele pe cele trei mari capitole – drepturi minoritare, probleme economico-sociale şi infrastructură – cu Partidul Social Democrat.
Vicepreşedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, a arătat, la rândul său, că Uniunea este capabilă să reprezinte interesele maghiare la Bucureşti şi la Bruxelles şi că, de aceea, trebuie formulate ‘clar şi isteţ’ doleanţele sale.
‘Cine consideră că ne vom aşeza la masa tratativelor, iar politicienii români ne vor îndeplini dorinţele, acea persoană nu ştie. Vor fi tratative serioase, nu ni se vor da stelele de pe cer. Noi va trebui să luptăm la această masă a tratativelor, pentru că dacă peste o jumătate de an se vor face investiţii şi se va construi autostrada Târgu Mureş – Turda nu va fi doar pentru maghiari, ci şi pentru românii din Ardeal. (…) Să ne uităm ce s-a realizat şi să ne uităm ce nu s-a realizat. Nu a fost bună decizia CCR, dar asta nu înseamnă că nu putem să facem ceva în limite constituţionale. Carta Limbilor Regionale a fost semnată de România pentru că noi am fost prezenţi şi i-am obligat să semneze. Au semnat în mai multe limbi, iar acum nu o implementează. Vom vorbi şi despre aceasta mâine’, a accentuat Borbely.
În cadrul reuniunii CRU acesta a precizat că s-a mai întâmplat ca UDMR să facă un Guvern să cadă şi că Uniunea are condiţii pe care le va expune partenerilor de negociere.