Ziua Protecţiei civile în România, sărbătorită cu Porţi Deschise la ISU Cluj
Ziua de 28 februarie este declarată Ziua Protecţiei Civile din România şi cu această ocazie Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Avram Iancu” (ISU Cluj) organizează “Ziua Porţilor Deschise”.
“Protecţia Civilă din cadrul ISU Cluj îşi face misiunea axată pe pregătire, prevenire şi alarmare publică, în acelaşi timp cu pregătirea autorităţilor publice în eventualitatea producerii dezastrelor. O dată la fiecare trei ani încercăm ca în fiecare localitate din judeţ să organizăm activităţi de prevenire publică şi în fiecare an planificăm un exerciţiu de intervenţie în aval de baraje hidrotehnice. Anul acesta, în luna iulie vom organiza un astfel de exerciţiu pe Valea Drăganului în localităţile Poieni, Ciucea şi Negreni”, a precizat pentru Transilvania Reporter col. Pavel Baltaru, şeful Serviciului de Protecţie Civilă al ISU Cluj. La sediul insituţiei sunt aşteptate mai multe clase de elevi care vor vizita o expoziţie de carte de specialitate şi vor afla mai multe despre activitatea ISU Cluj în serviciul Protecţiei Civile.
Anul acesta se împlinesc 81 de ani de când Protecţia civilă din România se dedică cetăţenilor, economiei şi teritoriului ţării, în condiţiile cele mai dificile, în caz de război sau de dezastre.
Protecţia civilă a luat fiinţă prin Decretul regal din 28 februarie 1933 sub denumirea de “apărare pasivă” având ca scop “limitarea efectele bombardamentelor aeriene asupra populaţiei sau resurselor teritoriului, prin protecţie directă sau micşorând eficacitatea atacurilor aeriene”.Conceptul de protecţie civilă a evoluat de la “apărare pasivă” la “apărare locală antiaeriană” în 1952, apoi “apărare civilă” în 1978 şi “protecţie civilă” în 1996. Schimbările produse în societatea românească în perioada 1996-2004 au dus şi la schimbări în domeniul protecţiei civile prin elaborarea Legii nr. 481/2004 care este în concordanţă cu principiile, scopurile şi obiectivele prevăzute în Strategia Internaţională pentru Prevenirea Catastrofelor, adoptată de Adunarea Generală ONU precum şi cele stabilite de mecanismele Uniunii Europene în domeniu.
Protecţia civilă este o componentă a sistemului securităţii naţionale şi reprezintă un ansamblu integrat de activităţi specifice, măsuri şi sarcini organizatorice, tehnice, operative, cu caracter umanitar şi informare publică, planificare, organizate şi realizate potrivit legii, în scopul prevenirii şi reducerii riscurilor de producere a dezastrelor, protejării populaţiei, bunurilor şi mediului împotriva efectelor negative ale situaţiilor de urgenţă, conflicte armate şi înlăturarea operativă a urmărilor acestora şi asigurarea condiţiilor necesare supravieţuirii persoanelor afectate.
Dintre atribuţiile protecţiei civile se pot enumera : identificarea riscurilor existente în diferite zone; informarea şi pregătirea preventivă a populaţiei cu privire la pericolele la care este expusă şi regulile de comportare; organizarea intervenţiei în situaţii de urgenţă; alarmarea populaţiei despre iminenţa pericolului; înlăturarea efectelor negative ale dezastrelor şi asanarea teritoriului de muniţiei rămasă neexplodată din timpul conflictelor armate.
Măsurile de protecţie civilă se realizează din timp la diferite niveluri organizatorice, zone, localităţi de către toate organismele cu responsabilităţi stabilite de lege. Coordonarea realizării acestor măsuri se realizează de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă prin Serviciul de Protecţie Civilă. În condiţiile existenţei riscului producerii unor dezastre, cutremure, inundaţii, alunecări de teren, accidente diverse, epidemii, etc, cetăţeanul are dreptul la protecţie care trebuie să-i fie asigurată de oameni competenţi.