Ploi consistente în următoarele trei luni. Transilvania este mai ferită, cu unele excepţii
Meteorologii estimează, pentru următoarele trei luni, o vreme în general caldă în majoritatea regiunilor şi precipitaţii excedentare mai ales în luna mai, în Moldova, Banat, Muntenia şi Oltenia.
Conform datelor ANM, în martie, valorile temperaturii aerului vor fi apropiate de mediile multianuale, cu excepţia regiunilor sud-estice şi, local, a celor sudice şi vestice, unde se vor situa peste normalul perioadei. Astfel, în Dobrogea, Muntenia şi Banat termometrele vor arăta, în medie, valori cuprinse între două şi 7 grade Celsius, în timp ce în rest acestea vor indica între între -1 şi 6 grade Celsius.
Din punct de vedere pluviometric, cantităţile lunare de precipitaţii vor fi excedentare în cea mai mare parte a ţării (până la 80 l/mp în Maramureş), mai puţin în sud-est, unde se vor încadra în normele climatologice, respectiv între 15 şi 45 litri/mp.
La nivelul lunii aprilie 2014, valorile termice vor fi apropiate de mediile climatologice în cea mai mare parte a regiunilor, iar în regiunile sudice, local, se vor situa sub aceste medii. Temperaturile medii vor oscila între 4 şi 11 grade Celsius, în Moldova, şi până la 13 grade Celsius, în Banat, Oltenia şi Muntenia.
Cantităţile lunare de precipitaţii anunţate în aprilie vor fi, în general, excedentare, exceptând arii restrânse din sud şi est (între 20 şi 40 l/mp), unde vor fi apropiate de mediile multianuale. Cele mai mari valori de precipitaţii se vor înregistra în zona Moldovei, Crişanei şi Banatului (36-60 l/mp) şi în Oltenia (45-80 l/mp).
În luna mai, meteorologii prognozează valori termice apropiate de mediile climatologice în vestul şi sud-estul ţării (între 14 şi 17 grade Celsius) şi se vor situa, în general, sub aceste medii în restul teritoriului (între 12 şi 15 grade Celsius).
De asemenea, cantităţile lunare de precipitaţii vor fi apropiate de mediile climatologice în cea mai mare parte a ţării, cu o tendinţă de excedent în Oltenia, Banat, Moldova şi Muntenia de până la 110 l/mp. Estimările sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată /ECMWF/ de la Reading, Anglia, şi au un grad de realizare de aproximativ 60%.
Potrivit specialiştilor, cu ajutorul acestui produs nu pot fi prognozate fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare, fiind estimată doar distribuţia temperaturilor medii lunare, precum şi distribuţia cantităţilor lunare de precipitaţii.