Tunel faraonic: pasaj pe sub centrul Clujului
După intenţia de odinioară a lui Gheorghe Funar, care promitea un tunel pe sub Feleac, actualul primar, Emil Boc, ne promite un tunel pe sub centrul oraşului. Un pasaj rutier subteran de 2, 7 km.
Emil Boc a declarat, miercuri, în şedinţa Comisiei de Urbanism a primăriei clujene, că proiectul ar urma să fie finanţat din fonduri europene şi că valoarea lui se ridică la 329-492 de milioane de euro: ”Am comandat un studiu privind construirea unui pasaj rutier subteran sub centrul municipiului, pe o lungime de 2, 7 km. Sunt trei variante de lucru, cu costuri cuprinse între 329 de milioane de euro şi 492 de milioane de euro. Prima variantă ar fi cea mai optimă, pornind de pe str. Clinicilor până la Biserica Sf. Petru, în cartierul Mărăşti. Soluţiile tehnice vor intra în analiza departamentelor din primărie şi apoi vom decide în ce măsură se poate intra în etapele următoare, de pregătire a studiilor de prefezabilitate şi fezabilitate. Este un proiect care va fi finanţat din fonduri europene şi se va întinde pe două cicluri bugetare ale UE, începând din 2014, dar va presupune şi o finanţare naţională şi locală. Proiectul poate fi realizat în 53 de luni din momentul demarării lucrărilor, plus o perioadă anterioară de pregătire a proiectului şi a licitaţiei”.
Studiul comandat de municipalitatea clujeană costă 14.000 de euro şi a fost realizat de o firmă din Franţa.
Emil Boc a mai spus că tunelul respectiv ar urma să rezolve problema traficului rutier şi a zonei pietonale din centrul oraşului: ”Cu toţii ne dorim să avem o zonă pietonală în centrul oraşului, să ajungem mai repede dintr-o parte într-alta, să nu mai trecem prin centru cu maşina, dinspre cartierul Mănăştur spre aeroport sau invers. Dorim să avem în centru o zonă pietonală deschisă şi modernizată. Pentru asta avem nevoie de soluţii. Studiul este un prim document de lucru. Este cel mai complex proiect al municipiului, iar aceasta este menirea unei primării, să se gândească la viitor. Trebuie să ne gândim la perspectiva de dezvoltare a oraşului în următorii 15 ani”.
daca se iese la biserica Sf. Petru din Marasti, nu va fi prea mare aglomeratia pe zona pietei Marasti? deja acolo e dezastru…