Reportaj multimedia. Parcul Feroviarilor – un loc lăsat în paragină
[stextbox id=”custom” caption=”Scrie-ne despre parcul tău!”]Pe parcursul acestei săptămâni, transilvaniareporter.ro va realiza o serie de reportaje multimedia despre starea parcurilor din Cluj-Napoca. La finalul demersului, vom publica o sinteză în ediția tipărită a cotidianului. Vă invităm să ne scrieți despre ceea ce v-a atras atenția în parcurile pe care le frecventați, la adresa redactia@transilvaniareporter.ro, sau să lăsați un comentariu la acest articol.[/stextbox]
În urmă cu câțiva ani, Parcul Feroviarilor era unul dintre cele mai importante locuri de agrement din municipiul Cluj-Napoca. Astăzi, este într-o stare dezolantă, iar din acest motiv, vizitatorii lipsesc cu desăvârșire.
Intrarea în parc este cu siguranță cea mai îngrijită, acolo se regăsește și locul unde stă paznicul în timpul serviciului. Un domn înalt, solid, iar în cap cu o șapcă a echipei de fotbal CFR Cluj, club care administrează parcul din iunie 2010.
Paznicul spune că amplasamentul este vizitat doar seara de câțiva pensionari și de juniorii de la CFR, care vin să se antreneze pe terenul special amenajat de către finanțatorul echipei din Gruia, Arpad Paszkany, fiind singurul loc îngrijit din tot parcul.
Potrivit contractului de asociere, Paszkany plătește, lunar, circa 5.400 de euro, adică aproximativ 64.000 de euro pe an. În schimb, el promite că va investi aici 1, 5-2 milioane de euro, în amenajarea unei baze sportive. Contractul este valabil pentru următorii 24 de ani.
În filmarea de mai jos se poate vedea starea deplorabilă a parcului.
Parcul Feroviarilor se întinde pe o suprafață de 5, 1 hectare, din care circa un hectar este destinat bazei sportive. Suprafața rămasă arată în ultimul hal. Spațiile verzi au fost înlocuite de iarba uscată, tufișurile nu au mai fost tunse de ani buni, din sistemul de iluminat au mai rămas doar stâlpii, iar nicio alee nu mai este folosibilă. Din fostul peron, de unde se îmbarcau copiii în trenul care le făcea turul parcului, a rămas doar o grămadă de fier ruginit, iar șina este acoperită de buruieni.
Istoria de mai bine de 100 de ani
Parcul a fost bucuria copiilor zeci de ani, fiind în perioada comunistă un parc de distracții. „Parcul Feroviarilor este atestat documentar la sfârșitul secolulul XIX, acolo fiind târgul de vite al orașului. În perioada comunistă, adică în anii 50’-60’ a luat numele de Parcul Feroviarilor și a început să fie un parc de distracții pentru copii. S-a construit un trenuleț, încă mai sunt șinele. Tot în aceeași perioadă, dar pe timpul iernii se făcea „Orășelul Copiilor” deoarece s-au transformat sărbătorile religioase în sărbători laice. L-a intrare s-au pus porți impresionante și se realizau spectacole de teatru, deci parcul a avut o importanță artistică chiar de artă înaltă datorită reprezentaților”, a declarat pentru transilvaniareporter.ro, istoricul Vasile Lechințan
În galeria foto de mai jos puteți vizualiza câteva fotografii realizate în parc.
[nggallery id=24]
Prima reacție a cititorilor
Un cititor transilvaniareporter.ro ne-a semnalat starea dezastruoasă a parcului din preajma „Expo Transilvania”. „Dacă se poate, o vizită și în jurul ExpoTransilvania… e jale! Totul pare o junglă abandonată, plină de hârtii, gunoaie, mizerii. Și astea toate… sub ochii tuturor celor care participă la atât de multe târguri, expoziții și alte evenimente organizate aici…”, a scris cititorul.
Parcul are nevoie de mai multe îngrijiri și asta sare în ochi de la prima vedere. „Nu mai vin aici în parc, deoarece e prea aglomerat după masa. O să vin dimineața deoarece e mult mai bine. Eu stau într-o zonă fără parcuri, acesta fiind cel mai apropiat. În rest e destul de bine, doar aglomerația mă deranjează. Spre seară e mizerie, deoarece aruncă oamenii ambalaje pe jos”, a spus Gabriela Șuteu, o clujeancă de 43 de ani care lucrează ca asistent manager.
„Sunt din zonă și văd că nimeni nu se ocupă de parc, deși ar trebui. În primul rând trebuie făcută curățenie. Unii tineri mănâncă semințe și aruncă cojile pe jos. Dacă ar trebui să dau o notă, sigur nu ar fi una de trecere, aici în parc mă simt de parcă aș fi la sfârșitul lumii”, a declarat un pensionar în vârstă de 63 de ani, care se afla în parc.
În ciuda insistențelor, reprezentanții primăriei nu au putut fi contactați.
Mai jos se pot vedea imagini din acest parc.
[nggallery id=23]
Eu locuiesc vizavi de acest parc ! Parcul asta este un WC public de aproape 15 ani !!Pascani a vrut sa reamenajeze dar a fost gonit…. proiectul blocat de ceva org ecologista .Bravo lor ..AU SALVAT PARCUL CA SA NU IL DISTRUGA PASCANI.. ! -)) Amu unde sunt …domni ecologisti? sa vina sa curete gozul mizeria si caini fara stapani,