Grevă în transporturile de mărfuri. UPDATE: Guvernul face un pas înapoi
UPDATE: Guvernul vrea să aplice acciza de 7 eurocenţi doar la benzină, cu o amânare de 3 luni la motorină, a anunțat luni premierul Victor Ponta. El a precizat că ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a plecat la Bruxelles pentru a discuta cu oficialii Comisiei Europene despre această temă, având consultări cu şi cu Fondul Monetar Internaţional.
UPDATE: După ora 15, transportatorii protestatari au cedat şi au deblocat drumul (E60) la intrarea în oraşul Cluj dinspre Gilău, deşi spun ei, protestul mai trebuia să ţină trei ore. Şoferii au cedat la intervenţia poliţiei dar şi a cetăţenilor furioşi care au ieşit din maşinile lor la apariţia poliţiei şi au mers în bloc spre tiruri pentru a-i convinge pe transportatori să pornescă maşinile. Astfel că circulaţia către Cluj a fost reluată.
Transportatorii rutieri de mărfuri au oprit astăzi activitatea şi nu au mai trimis maşini în curse. Autocamioanele s-au aflat pe trasee s-au deplasat în parcări sau pur şi simplu au oprit pe marginea drumului. Traficul a fost blocat în mai multe zone ale ţării încă de la primele ore ale dimineţii. De exemplu, pe centura ocolitoare a Sibiului dar şi pe DN7, în Arad spre frontiera cu Ungaria. Protestatarii au îngreunat traficul şi în judeţul Cluj pe autostrada Transilvania.
Peste 35 de şoferi de TIR şi camioane au parcat autovehiculele la intrarea pe Autostrada Trasilvania, în apropierea localităţii clujene Gilău, blocând o singură bandă de mers. “Abia de câteva minute (ora 14, 20) mi s-a raportat că este drumul naţional care trece prin comuna noastră este blocat de tiruri şi că s-a făcut coada de maşini de câţiva kilometri. N-am mai avut niciodată aşa ceva, nu ştiu ce putem face! Poliţistul de la postul nostru local este acolo şi încearcă să-i convingă pe şoferii care protestează să pornească, să le fie milă de cetăţenii care stau pe drumuri, poate unii cu copii sau probleme de sănătate. La circulaţia care este acum în zona noastră e nevoie de un blocaj de 10 minute ca să se facă nişte cozi kilometrice. Eu pot să înţeleg că transportatorii au nemulţumiri, dar noi suntem vinovaţi cu ceva?” a spus primarul comunei Gilău, Dumitru Sfârlea pentru Transilvania Reporter.
A doua zonă vizată de şoferi a fost cea a Aeroportului Internaţional “Avram Iancu”, însă poliţiştii i-au redirecţionat pe protestatari către ieşirea din oraş, spre centura de ocolire Dej-Apahida. Potrivit reprezentantului Asociaţiei Micilor Transportatori Cluj, Ioan Muncaciu, protestul a fost declanşat de introducerea accizei de 7 eurocenţi pe litru la motorină precum şi faţă de amenzile mari percepute şoferilor de camioane şi TIR-uri de către Poliţia Rutieră. “La un camion sub 7 tone, care înregistrează 150.000 de km parcurşi anual, noua acciză va duce la o creştere cu 2.700 de euro pe an la factura de alimentare cu combustibil. O firmă care are zece camioane va trebui să plătească în plus 27.000 de euro anual. Asta înseamnă că se închid afacerile transportatorilor, din cauza costurilor prea mari. De asemenea, protestăm şi faţă de amenzile prea mari aplicate de Poliţia Rutieră”, a spus Muncaciu pentru Agerpres.
La rândul său, liderul filialei clujene a Sindicatului Naţional al conducătorilor auto, a declarat că, în afară de protestele legate de mărirea accizelor, şoferii ar avea foarte multe lucruri de reclamat faţă de condiţiile în care muncesc. “Eu am trăit şi experienţa grevei în Franţa, dar acolo nu este aşa. Aici la noi oamenii se tem. Este nevoie de coalizare între patronate şi sindicatele şoferilor pentru că numai împreună putem reuşi”, a declarat Marius Bruchental, vicepreşedintele filialei Cluj a Sindicatului Naţional al Conducătorilor Auto. Acesta a explicat că şoferii care au vrut să formeze o coloană în zona aeroportului au fost trimişi înapoi de poliţişti, care le-au spus că manifestarea lor nu are autorizaţie.
Blocaje la Baia Mare şi Satu Mare
Traficul pe DN 1C la intrarea în municipiul Baia Mare a fost îngreunat din cauza ninsorii abundente, dar şi a protestelor organizate de transportatorii rutierii, care resping majorarea accizei la carburanţi. Din cauza TIR-urilor care circulă cu viteză redusă pe DN 1C Baia Mare – Dej, la intrarea în municipiul Baia Mare autovehiculele au circulat în coloană pe ambele sensuri, pe distanţe mari. “E deranjant pentru participanţii la trafic gestul nostru, dar şi ei trebuie să afle că ceea ce ne afectează pe noi, afectează pe toţi deţinătorii auto. Creşterea accizei va provoca alte majorări de preţuri la toate produsele şi serviciile prestate, atât de firme cât şi de stat. Va fi o creştere în lanţ de preţuri, ” a declarat, vicepreşedintele Asociaţiei Cărăuşilor Particulari din România şi proprietarul unui companii de transport, Simion Bizău. La protest au participat câteva zeci de camioane de transport de marfă.
Aproximativ 150 de TIR-uri au fost oprite, luni dimineaţa, la intrarea în vama Petea şi la ieşirea din municipiul Satu Mare, transportatorii protestând împotriva noii taxe pe combustibil anunţată de guvern. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţe Judeţean Satu Mare, traficul rutier se desfăşoară cu dificultate, agenţii de la Poliţia Rutieră fragmentând coloana de TIR-uri pentru a permite accesul maşinilor mici. Tot pentru fluidizarea traficului, poliţiştii au oprit camioanele la intrările şi ieşirile din municipiu.
Centura Sibiului blocată timp de o oră
Aproximativ 120 de TIR-uri staţionate au blocat luni dimineaţa traficul rutier pe centura ocolitoare a municipiului Sibiu, parte din Autostrada A1, în zona localităţii Cristian (judeţul Sibiu), potrivit poliţiei. “Traficul este blocat pe centura ocolitoare a municipiului Sibiu, parte din A1”, a declarat pentru Agerpres, inspector principal Anca Bloanca, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Sibiu. Traficul rutier a fost reluat după aproximativ o oră, dar s-a circulat timp de mai multe ore cu dificultate astfel că mai multe echipaje de poliţie au dirijat circulaţia.