Încă un succes al Şcolii de la Cluj. Pictor premiat de Deutsche Bank şi declarat “artistul anului 2014”

Tablou de Victor Man

Pictorul clujean Victor Man a fost premiat de Deutsche Bank Berlin şi declarat artistul anului 2014, iar această distincţie vine după ce alţi colegi ai săi aparţinând Şcolii de la Cluj au fost remarcaţi din noul val al artei din Est, iar lucrările lor au bătut recordurile la casele de licitaţii. Entuziasmul Occidentului faţă de arta de la Cluj s-a văzut şi din faptul că în cataloagele de specialitate Clujul apare ca unul dintre cele 12 oraşe care contează pentru arta viitorului.

Premiul „Artist of the Year” oferit de Deutsche Bank Kunsthalle Berlin este dedicat artiştilor sub 40 de ani a caror valoare este deja confirmată internaţional. Este un premiu important deoarece selecţia se face după criterii foarte stricte, iar juriul este compus din curatori internaţionali de mare renume: Udo Kittelmann, directorul Neuenationale Galerie în Berlin, respectiv Okwui Enwezor, directorul Haus der Kunst Munchen, Hou Hanrou şi Victoria Northhoorn. „Premiul se acordă acelor artişti care au contribuit în mod esenţial la lărgirea spectrului de expresii vizuale, iar faptul că în acest an premiul este acordat unui pictor, reconfirmă importanta picturii ca gen estetic in cadrul cimpului extins al artei contemporane”, a explicat pentru Transilvania Reporter Maria Rus Bojan, critic de artă clujean care trăieşte în Olanda.

Galeria de artă a Deutsche Bank va expune lucrări ale artistului român de la 20 martie până la 1 iunie anul viitor, într-o expoziție personală.

Dupa artistul slovac Roman Ondak, Victor Man este al doilea artist est-european care primește acest premiu.

„Într-o periodă în care la catedra de pictură de la Universitatea de Artă predomină pictură abstractă, Victor Man a provocat reîntoarcerea la pictura figurativă, asumându-şi astfel rolul de deschizător de drumuri pentru mişcarea picturală astăzi cunoscută sub numele «Şcoala de la Cluj». Influenţat la începutul carierei sale de pictura lui Cornel Brudaşcu, în ultimii ani Victor Man şi-a definit un stil propriu, care combină expresia picturală cu intervenţiile în situ. Maestru al schimbărilor de semnificaţii prin asocieri suprinzătoare, Victor Man este fără îndoială unul din cei mai inovatori artişti români, şi un reper pentru generaţiile tinere de pictori”, spune Maria Rus Bojan.

Cu câţiva ani în urmă la debutul său în America, presa de specialitate scria: „Majoritatea lucrărilor lui Victor Man sunt întunecoase şi greu de distins dacă sunt privite de la o distanţă mare, acest aspect ajutând la realizarea unei relaţii de intimitate şi angajament cu publicul observator”. „Man are un mod minunat de a picta: în acelaşi timp concentrat şi agil, rapid şi senzual”, nota publicaţia Los Angeles Times”.

Artistul Victor Man s-a născut în România, în anul 1974. El trăieşte şi munceste la Cluj-Napoca. De-a lungul carierei sale, el a avut numeroase expoziţii în intreaga lume, atât personale, cât şi colective, în Praga, Amsterdam, Luxembourg, Londra şi Milano.

Distribuie:

Postaţi un comentariu