Sălăjenii sunt mai bolnăvicioşi decât media naţională
O radiografie a sistemului sanitar din Sălaj dar şi a stării de sănătate a locuitorilor acestui judeţ, prezentată vineri, în Colegiul Prefecturale aferent lunii noiembrie, a evidenţia faptul că sălăjenii se îmbolnăvesc mai mult decât restul românilor.
Potrivit unei analize pentru perioada 2007 – 2012 prezentate de dr. Ligia Marincaş, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj, chiar dacă, în perioada analizată, incidenţa îmbolnăvirilor are o evoluţie descendentă la toate grupele de vârstă, ea este constant crescută faţă de incidenţa înregistrată la nivel naţional. În 2012, 47 la sută dintre cazurile de îmbolnăvire au vizat afecţiuni ale aparatului respirator. Au urmat bolile sistemului osteo-articular, cu 10 la sută din totalul îmbolnăvirilor, şi cele ale aparatului digestiv – cu 8 la sută.
Aproape 59.000 din cazurile de boală din 2012 au fost tratate, potrivit directorului DSP, prin asistenţa medicală de urgenţă. Numărul celor care s-au adresat anul acesta unităţii de primire a urgenţelor sau camerelor de gardă pare să fie în scădere, în primele nouă luni din 2013 fiind acordate doar 25.129 de consultaţii în regim de urgenţă, peste 18.000 dintre ei având nevoie de ajutorul medicilor în maximum 30 de minute, semn că au fost urgenţe reale.
Numărul intervenţiilor echipajelor Serviciului Judeţean de Ambulanţă a scăzut şi el, în 2012, aproape la jumătate faţă de 2007, iar scăderea continuă şi în 2013. A crescut, în schimb, numărul persoanelor cărora li se acordă ajutor medical fără a fi nevoie de transportul lor la spital.
În privinţa spitalelor din Zalău, Ligia Marincaş a făcut o trecere în revistă a indicatorilor de perfomanţă a acestora, cel mai bine situându-se, în majoritatea cazurilor, Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău.