PDL se teme de „federalizare mascată”
Apropiata asumare a proiectului privind descentralizarea anunţară de Guvernul Ponta încinge spiritele în rândul politicienilor. După ce recent fostul premier Emil Boc a spus că „descentralizarea va lăsa cu ochii în soare primăriile”, ieri vicepreşedintele PDL, senatorul Alin Tişe, a declarat că prin descentralizarea propusă, PSD şi PNL doresc federalizarea României punând în pericol statul de drept şi încălcând articolul 1 din Constituţie.
“Legea este neconformă conform prevederilor art.1 alin. (1) din Constituţie : Statul român, România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil. Nu este o descentralizare în sensul principiului european, nici în sensul Legii 195/2006, este o mimare a descentralizării şi o federalizare mascată. Legea comasează puterea decizională, ce aparţine în mod constituţional statului prin organele centrale către organele locale şi baronii locali, care devin astfel guverne locale, la nivel de judeţe. România este stat unitar, iar autorităţile locale nu se pot transforma în guvern local, federalizat. Considerăm că se încearcă – cu rea intenţie şi cu un scop ascuns – însăşi destabilizarea unităţii statului şi federalizarea României. PDL va ataca la CCR legea descentralizării considerată profund neconstituţională, antinaţională care pune în pericol statul de drept”, a declarat vicepreşedintele PDL, Alin Tişe.
În replică, Horia Uioreanu preşedintele Consiliului Judeţean Cluj spune că federalizarea este cu totul altceva şi nu poate fi vorba decât de o confuzie de termeni. „Domnul Tişe cel mai probabil că nu are proprietatea termenilor, descentralizarea e una şi federalizarea cu totul altceva! Nu văd în proiectul de care vorbeşte niciun pericol de federalizare şi l-aş întreba pe domnul Tişe: au fost patru ani la putere, de ce n-au făcut ei şi descentralizarea şi regionalizarea şi ce ar mai fi vrut?! Singura cerinţă pe care o am faţă de descentralizare este să primim şi finanţarea, pentru că altfel va fi o mare problemă! Şi sănătatea şi educaţia au fost prost finanţate tocmai de aceea de acum încolo va trebui să avem alocări ca să demarăm lucrurile!” a explicat Horia Uioreanu pentru Transilvania Reporter.
„Din păcate nu se descentralizează tot, dar este un pas înainte. Esenţa descentralizării e să fie vorba şi de finanţare pentru instituţiile care trec la consiliile judeţene. În proiectul pe care l-am văzut există aceasta şi de aceea îl susţinem. Nu vom depune moţiune de cenzură”, a preşedintele UDMR Cluj, deputatul Mate Andras Levente.
Senatorul PSD Alexandru Cordoş crede că opoziţia doreşte doar să pună beţe în roate descentralizării prin declaraţiile pe care le fac liderii PDL. „La capitolul declaraţii pot spune că e uşor să critici ceea ce ei nu au fost în stare să facă. Au încercat şi liderii PDL şi preşedintele să pună beţe în roate acestui proiect şi introducerii regiunilor. Dar e un lucru pe care nu îl facem pentru noi, ci pentru cetăţeni. Dacă cei de la PDL doresc să păstreze decizia finaţării pentru proiectele locale la Bucureşti este problema lor. Noi vom face descentralizarea şi ne vom asuma răspunderea pe acest proiect şi pentru că este o procedură de urgenţă pe care o impune adoptarea proiectului de buget pe 2014. Ne asumăm inclusiv o moţiune de cenzură dacă va fi cazul, dar deciziile care privesc oamenii trebuie luate la nivelul consiliilor judeţene. E un proiect pe termen lung”, a spus Alexandru Cordoş.
Autori: Claudia Romitan, Ruxandra Hurezean