Nemții se îndulcesc cu ciocolată ”Made in Satu Mare”
Fabrica de ciocolată de la Odoreu, județul Satu Mare a abandonat vânzările în România și a ales să facă export 100% în Germania, SUA, Finlanda și Marea Britanie. Fabrica aparține concernului Wawi, compania germană care domină piața ciocolatei de calitate din Europa de Nord. Inițial, concernul și-a propus să acapareze piața românească, dar pe parcurs a abandonat această dorință. La Satu Mare, produsele se regăsesc doar în magazinul de prezentare al companiei, din comuna Odoreu.
7 milioane de calendare cu ciocolată, pentru Crăciun
Unul dintre cele mai apreciate sortimente de produse ale Muller şi prietenii este reprezentat de ciocolata care se vinde într-o cutie cu ciocolată „decorată” cu un calendar sexy ce marchează zilele Adventului catolic, în perioada de dinaintea Crăciunului. Produsul este fabricat la Odoreu și se exportă cu precădere în ţările occidentale. Nu mai puțin de șapte milioane de astfel de exemplare se fabrică în această perioadă. Pe ambalajul de carton sunt tipărite fotografii cu modele feminine şi masculine în ipostaze „fierbinţi”, dar și calendare cu animații destinate copiilor.
Pe toată cutia sunt împrăştiate, asemenea unui puzzle, mici „ferestre” pe care cumpărătorii trebuie să le deschidă câte una în fiecare zi a Adventului. ”Ciocolata Muller nu este o ciocolată ieftină. Noi mizăm pe ciocolata de calitate foarte bună. În România, din păcate, piaţa este dominată de produse de o calitate slabă“, susține Camil Burian, administratorul fabricii de la Odoreu. Acesta este și unul dintre motivele pentru care fabrica a abandonat ideea de a-și vinde produsele pe piața internă.
[nggallery id=281]
Ciocolată din cereale expandate, făcute după rețeta Muller
La Satu Mare, compania germană Wawi produce specialităţi de ciocolată care îmbină cereale expandate, după reţeta inventată de fondatorul companiei, doctorul Walter Muller, care a creat firma ce-i poartă numele în anul 1957. Produsele marca Mueller sunt realizate din grâu, orez sau nugă, învelite într-un delicious strat de ciocolată. În mare parte, producția firmei se axează pe produsele de sezon precum iepuraşi, moşi de ciocolată sau calendare pentru Adventul Catolic.
„Materia primă o cumpărăm din Germania și Belgia, cerealele expandate din Germania sau Italia și ambalajele din România, Polonia sau Ucraina”, a precizat Camil Burian.
Fabrica este situată la intrarea în localitatea Odoreu şi se întinde pe o suprafaţă de 3400 mp. Lucrările s-au finalizat la începutul anului 2010. Camil Burian spune că l-a cunoscut conjunctural pe Walter Mueller, unicul acţionar al fabricilor de ciocolată din Germania, care i-a propus o colaborare pe plan local. Firma deţine în prezent şase fabrici de ciocolată în Germania şi câte una în Canada, Rusia, Australia şi China. Investiția de la Odoreu este evaluată la 4, 5 milioane de euro, din care 1, 3 milioane de euro reprezintă fonduri europene atrase.
[stextbox id=”custom” caption=”Prima fabrică de ciocolată din țară, deschisă în ‘30″]Istoria ciocolatei începe cu peste 2000 de ani în urmă, în pădurea tropicală a Americii Centrale, unde ploile tropicale se îmbină cu temperaturile ridicate de pe tot parcursul anului și umiditatea excesivă ce creează un climat ideal pentru cultivarea arborelui de cacao. Dacă la început ciocolata era o băutură iute și amară, folosită doar în timpul unor procesiuni religioase, astăzi ea a devenit unul dintre cele mai căutate și mai iubite produse alimentare din lume. Ciocolata într-o formă solidă, apropiata de cea de astăzi, a fost servită prima dată la mijlocul anilor 1600, în momentul în care brutarii din Marea Britanie au început să adauge pudra de cacao în prăjiturile preparate de ei. Prima ciocolaterie din această țară a fost deschisă în anul 1657, urmată apoi de multe altele. Prima fabrică de ciocolată din România a fost deschisă în anul 1930 și exportă bomboane de ciocolată dupa rețetele renumitei Case Capsa din Paris.[/stextbox]
Ar putea sa trimita si la Baia Mare 🙂 Ne place ciocolata :))
mai multe magazine ar fi ok sa putem cumpara ciocolata .