Rețeta secretă a ”popricii” care-i asigură subzistența
De peste 30 de ani, mai precis de când a fost deschisă Piaţa “Someş”, sătmărenii o regăsesc în acelaşi loc, aşezată în faţa tarabei pe care este expusă boiaua de ardei. Numele ei este Ileana Costan, are 69 ani şi este de loc din Cernei, judeţul Arad.
Scumpă la vorbă şi extrem de prevăzătoare – din teama ca informaţiile despre prepararea popricii să nu fie folosite altfel decât îşi doreşte şi ar fi bine, femeia îşi aminteşte totuşi cu nostalgie, dar şi cu mândrie, că a fost prima din Piaţa “Someş” care a început să vândă boia de ardei. “De 30 de ani am acelaşi loc aici în piaţă, oamenii mă cunosc şi cumpără de la mine pentru că în atâta amar de vreme au văzut că sunt serioasă şi statornică (consecventă n.r.) şi că poprica mea e cea mai bună pentru că e făcută acasă şi nu-i amestecată cu tot felul de minuni” – ne-a spus Ileana Costan.
Femeia nu povesteşte despre cum se prepară boiaua, iar cu informaţiile despre familia din judeţul Arad e destul de zgârcită. Ne-a spus totuşi că are trei copii mari – doi băieţi şi o fată – şi doi nepoţei.
În rest, de dimineaţă de când se deschide piaţa şi până se închide, popricăreasa Ileana Costan poate fi găsită în acelaşi loc. Şi pentru că experienţa a învăţat-o cum să-şi atragă şi să-şi menţină clienţii, pe lângă boiaua vândută la cerere, femeia acordă şi câte un bonus, adică două-trei linguri de poprică în plus, sau chiar câte un pliculeţ cu gramaj mic.