Comisarul european Dacian Cioloş a vizitat banca de gene de la Grădina Botanică din Jibou
Sălăjean la origine, comisarul european pentru agricultură a venit vineri în judeţul natal, dar nu pentru a-şi vizita familia, ci pentru a vizita Grădina Botanică „Vasile Fati” din cadrul Centrului de Cercetări Biologice Jibou.
Comisarul se află în România pentru că a participat, joi, la deschiderea anului academic al programelor masterale şi doctorale ale Facultăţii de Studii Europene din Cluj-Napoca, fiind inaugurate cu această ocazie şi Centrul de Negocieri şi Medieri Internaţionale / Europene şi Centrul pentru Politici de Dezvoltare Regională din cadrul Facultăţii de Studii Europene.
Chiar dacă vizita de la Grădina Botanică a fost mai degrabă una privată, comisarul european a stat de vorbă câteva minute cu jurnaliştii prezenţi, spunându-le că iniţiativa centrului de la Jibou, de a crea o bancă de gene pentru pomii fructiferi tradiţionali, ar putea fi valorificată la nivel naţional. „Trebuie să căutăm să cultivăm şi să promovăm soiurile tradiţionale de pomi fructiferi printr-un program de reconversie în pomicultură, pe care îl vom pune în aplicare de anul viitor”, a declarat el.
Banca de gene de la Jibou este, de fapt, o pepinieră în care specialiştii Centrului de Cercetări Biologice au altoit soiuri tradiţionale de meri şi peri, găsite în gospodăriile din satele sălăjene. Ideea unui astfel de demers este că, în lipsa unei astfel de bănci de gene, aceste soiuri, rezistente la boli şi cu fructe cu un gust deosebit, ar dispărea, întrucât nicio pepinieră nu mai produce puieţi de aceste soiuri.