Un grup de educatoare din Jibou execută silit Primăria

Educatoarele de la Grădinița "Prichindelul" din Jibou își caută dreptatea în instanță

Educatoarele de la Grădiniţa cu program prelungit „Prichindel” din Jibou s-au săturat să aştepte banii câştigaţi prin hotărâri judecătoreşti şi eşalonaţi de guvern până în 2016. Aşa că, ajutate de un executor judecătoresc, au cerut executarea silită a grădiniţei, a Primăriei Jibou şi a Inspectoratului Şcolar, în speranţa că aşa îşi vor primi toţi banii cuveniţi mai devreme şi într-o singură tranşă.

Nemulţumirea cadrelor didactice are la bază faptul că, în perioada 2009 – 2010, au câştigat în instanţă, prin sentinţe definitive şi irevocabile, sumele aferente majorării salariale prevăzute de Legea 221/2008. Este vorba despre celebra lege pe care Cabinetul Tăriceanu a refuzat să o pună în aplicare pentru că – susţinea la vremea aceea chiar premierul – o majorare cu 38 la sută a salariilor profesorilor ar fi nesustenabilă. Liga Sindicatelor din Învăţământ Sălaj a acţionat masiv în instanţă Ministerul Educaţiei, Inspectoratul Şcolar şi primăriile din judeţ şi, în scurt timp, au început să apară şi soluţiile magistraţilor, toate favorabile dascălilor. Vorbim de hotărâri de prevăd plata retroactivă a unor sume de ordinul miilor de lei către fiecare dascăl, reprezentând diferenţa dintre salariul cuvenit conform legii 221/2009 şi cel încasat, efectiv, de la data intrării în vigoare a legii – 1 octombrie 2008 – şi până la plata banilor respectivi.

S-au săturat să aștepte

În 2011, Guvernul a decis, printr-o ordonanţă de urgenţă, să eşaloneze plata acestor sume, câştigate, de altfel, de dascăli din întreaga ţară, până în 2016. Astfel, aceştia au primit 5 la sută  din sumă în 2012, 10 la sută în 2013, urmând ca în 2014 şi 2015 suma să fie de 25 la sută.

Educatoarele de la Jibou au decis că nu este cazul să aştepte până în 2016 pentru a-şi primi toţi banii, aşa că, beneficiind de ajutorul unui executor judecătoresc din Zalău, au cerut, în luna aprilie, blocarea conturilor Primăriei oraşului Jibou, ale Grădiniţie „Prichindel” şi ale Inspectoratului Şcolar, ca măsură de executare silită pentru recuperarea sumelor respective.

Reprezentanţii instituţiilor executate silit nu au admis, însă, cererea educatoarelor. Purtătorul de cuvânt al Primăriei Jibou, Oana Ivănescu, ne-a declarat, atunci, că somaţiile nu au avut darul de a determina instituţia să le plătească banii. „Banii ăştia nu noi îi dăm. Ei vin de la Ministerul Educaţiei, din cote defalcate din TVA. Pe de altă parte, sumele respective, ce reprezintă drepturi salariale, intră sub incidenţa unor hotărâri de guvern care le eşalonează”, a precizat ea.

Primăria contestă în instanță

Atât Primăria Jibou, cât şi grădiniţa şi Inspectoratul Şcolar, au contestat în instanţă demersul de executare silită demarat de educatoare. Din nefericire pentru educatoare, instanţa – Judecătoria Zalău – a dat deja primele soluţii, iar acestea nu le sunt favorabile. În primele dosare înregistrate, care au avut termen săptămâna trecută, magistraţii au decis să admită contestaţia la executare. Săptămâna aceasta sunt programate termene în alte dosare. Deciziile nu sunt, însă, definitive, fiind cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare.

Liderul sindical Eusebiu Lehene, preşedintele Ligii Sindicatelor din Învăţământ Sălaj, spune că situaţia de la Jibou este prima şi singura din judeţ. Potrivit acestuia, cel puţin până acum nu au fost întârzieri în plata, pe tranşe, a banilor către titularii hotărârilor definitive şi irevocabile.

„Într-adevăr, în hotărâre scrie ca banii se dau în tranşe trimestriale şi nu s-a respectat acest lucru, dar până la finalul fiecărui an s-au alocat integral sumele”, explică Lehene.

Distribuie:

Postaţi un comentariu