Cel mai plăcut tratament: terapia prin râs
Amuzamentul reprezintă o stare plăcută pentru fiecare și totodată un mijloc de protecție și tratament. Râsul și surâsul reprezintă un bun mijloc de relaxare și totodată de eliminare a unor tensiuni lăuntrice.
Se estimează că un copil râde de 40 de ori pe zi în medie, pe când un adult zâmbește mult mai puțin. Se pare că stresul zilnic, grija zilei de mâine, serviciul și o serie largă de probleme ce se instalează încet-încet în viața unui om se reflectă în starea de optimism și veselie a adultului, acesta devenind mai serios, mai sobru sau chiar având stări depresive. Din păcate lipsa din ce în ce mai mare a râsului din viața unui om se reflectă în starea de sănătate a acestuia, căci s-a dovedit că râsul protejează de anumite boli și elimină eficient stresul, încetinind procesul de îmbătrânire.
Râsul contribuie în mod considerabil la reducerea stresului, la reducerea presiunii arteriale, la creșterea toleranței la durere (postchirurgicală, migrene, artrita, dureri menstruale) și la mărirea nivelului de endorfină (“hormonul fericirii”), precum și a unor celule ale sistemului imunitar. Râsul favorirează oxigenarea organismului, stimulează contracțiile diafragmei favorizând eliminarea reziduurilor respiratorii, participă eficient în lupta contra stresului, mărește capacitatea respiratorie (și prin aceasta aportul de oxigen), reduce tensiunile musculare și arteriale. Din punct de vedere al beneficiilor la nivel cardio-vascular, 20 de secunde de râs echivalează cu 3 minute de mers rapid.
Cum a aparut terapia prin ras
“Părintele” acestei terapii a fost Norman Cousins care, în 1964, utilizând gândirea pozitivă și umorul a reușit să vindece un pacient de o boală articulară ce îi provoca dureri intense, boala care la momentul respectiv nu era curabilă. Astfel, el își amuza pacientul dându-i spre vizionare comedii și administrându-i vitamina C. Norman observase că 30 de minute de râs îi provocau pacientului o pauză de două ore fără durere. Mergând pe această premisă, mai multe luni de zile pacientul a primit un tratament prin… râs. Rezultatele au fost uimitoare, boala a disparut complet.
Ideea acestei terapii a fost adoptată mai tarziu, la începutul anilor ’80, de către medicul Patch Adams care își trata pacienții îmbrăcat în haine de clovn, amuzându-i în fiecare zi. În India, în 1995 a fost creat primul “club de râs” de câtre doctorul Madan Kataria, iar ideea a fost de un mare succes internațional, astfel la momentul actual existând peste 1000 de astfel de cluburi în întreaga lume.
Nu există o metodă standard a acestor terapii, astfel că centrele unde se practică terapia prin râs adoptă diverse metode care le sunt accesibile. De obicei terapiile se fac în grup (dezvoltă comunicarea, deschiderea și totodată “contagierea” prin râs) în special dimineața pentru ca întreaga zi să fie minunată. Pacienții fac mai întâi o mică încălzire ce constă în exerciții de respirație profundă pentru oxigenarea organismului și se adoptă și tehnici de râs provocat cu ajutorul exercițiilor de stretching și de respirație care fac parte din tehnicile yoga.
Soluțiile pentru a râde sunt numeroase, râsul putând fi stârnit prin glume, comedii, diverse jocuri distractive etc. Fiecare dintre noi ar trebui să își propună ca zilnic să râdă măcar câteva minute. Spre exemplu notați bancurile preferate, pozele care vă stârnesc râsul și clipurile salvați-le și vizionați în fiecare zi câteva dintre acestea și altele noi. Exagerați o situație comică prin râs.
Text: Adnana Furtună