Cooperare transfrontalieră pentru gestionarea situaţiilor de criză în caz de calamităţi naturale
Un număr de 13 specialişti în psihiatrie, psihologie şi asistenţă socială din cadrul Spitalului Judeţean Satu Mare vor fi instruiţi cum să intervină în rândul populaţiei în cazul unor dezastre sau calamităţi naturale.
Pregătirea profesioniştilor va avea loc prin intermediul unui proiect de cooperare transfrontalieră implementat timp de un an la nivelul Spitalului Judeţean Satu Mare – din România, spitalelor din Borşod şi Szabolcs Szatmare Bereg – Ungaria şi Spitalului de Psihiatrie din Beregovo – Ucraina.
La Satu Mare, lansarea proiectului a avut loc luni, la Consiliul Judeţean. Cu acest prilej, coordonatorul activităţilor profesionale din cadrul proiectului derulat la nivelul Spitalului Judeţean Satu Mare, psihiatrul Cristian Thalian a declarat: “În caz de calamitate, prin relaţia pe care o vom stabili prin intermediul unui protocol cu instituţii precum Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Poliţia şi Ambulanţa, vom fi anunţaţi pentru a putea interveni cu echipa mobilă alcătuită din psihiatru, psiholog, asistent social, asistent psiholog – adică profesioniştii care vor fi instruiţi prin intermediul proiectului”.
Costurile alocate pentru derularea proiectului se cifrează la 340.000 euro, din care pentru instruirea specialiştilor din Satu Mare revin 90.000 euro.