Lucia Varga: peste 50% din personalul silvic trebuie să plece pentru că este fie de rea credinţă, fie incompetent

Atacuri dure lansate la Cluj de ministrul Apelor şi Pădurilor, Lucia Varga la adresa angajaţilor din sistemul silvic în urma controalelor efectuate la mai multe Inspectorate Teritoriale de Regim Silvic și Vânătoare şi Direcţii ale Romsilva din ţară.

“De la inspectoratele silvice mai mult de 50% din personal ori este de rea credinţă ori incompetent. Dacă e incompetent chiar trebuie să plece, iar dacă sunt implicaţi în furtul de lemne nu mai au ce căuta în sistem, pentru a putea face odată curăţenie în pădurile din România “, a spus Lucia Varga.

Ministrul s-a întâlnit astăzi la Cluj cu toţi şefii şi adjuncţii de ITRSV-uri din ţară pentru a evalua activitatea acestora. “În urma unor rapoarte pe care le-am primit am fost pe teren să verific situaţia. În judeţul Argeş la Ocolul Silvic Domneşti am găsit 915 de hectare de pădure rasă, dar şi 1600 de hectare distruse unde mai era doar 20% pădure. E grav mai ales că era o zonă de protecţie specială cu o pantă mai mare de 40%, aşa că riscul de alunecări de teren e foarte mare. S-au săpat acolo cu buldozerele drumuri în acei munţi pentru a putea transporta lemnul. Şi eu cred, şi asta am mai spus-o, că s-a făcut cu sprijin politic. Nu se poate să fi traversat Argeşul 6000 de comioane cu lemn şi nimeni să nu le vadă. Din datele noastre tăierile s-au făcut între 2009 şi 2012, avem pozele din satelit şi dacă în 2009 aveam pădure, pozele din 2012 arată că pe acel loc nu mai există nimic”, a explicat Varga.

Varga cerut demisia şefului ITRSV Argeş

În urma celor constatate, ministrul a cerut demisia şefului ITRSV Argeş, Sever Stanciu. “Prejudiciul este de 65 de milioane de lei şi i-am cerut demisia, dacă nu şi-o dă, va intra în discuţie în Comisia de disciplină. Bineînţeles că ne vom constitui şi parte în proces pentru faptele de natură penală pe care le stabileşte raportul”, a precizat Varga.

Ministrul Pădurilor este complet nemulţumit de modul cum anumite ITRSV-uri fac controalele. “La Ocolul Silvic Comana din judeţul Giurgiu nu s-a făcut nici un control de patru ani. Avem plângeri şi referitor la lucrările de împădurire din bani publici care în unele locuri nu s-au făcut conform cu proiectul. De exemplu la Focşani ne confruntăm cu această situaţie pentru nişte împăduriri făcute în 2010”, a mai spus Varga.

Codul Silvic în procedură de urgenţă dar amânat în Parlament

Ministrul Pădurilor susţine că actuala legislaţie pune mai multe piedici în “bătălia împotriva furtului de lemne”. “Am făcut un pas important cu hotărârea de Guvern privind transportul şi circulaţia materialului lemnos. Am stabilit că avizele de însoţire a mărfii nu le mai dau companiile care exploatează ci administratorii Ocoalelor Silvice. Şi sperăm ca acest act normativ să ne ajute să diminuăm furtul de lemne. Dar actuala legislaţie prevede doar măsuri administrative destul de blânde pentru cei implicaţi, eventual le dai o sancţiune la salariu. Tocmai de aceea e important Codul Silvic care a fost introdus în procedură de urgenţă la Parlament. Deocamdată însă, suntem la a doua săptămână de amânare în comisia juridică a Senatului. Şi mă întreb şi eu de ce? Dar sper să avem în vigoare acest cod până la sfârşitul acestui an. Este clar că dacă vom începe să aplicăm noul Cod Silvic de anul viitor, efectele le vom simţi abia în doi ani”, a subliniat Lucia Varga.

“Angajaţii care încalcă legea să plece din sistem”

Ministrul Varga a precizat că fenomenul furtului de lemne este atât de generalizat încât curăţirea sistemului va dura ani de zile. Sunt mulţi angajaţi silvici care trebuie să plece din sistem pentru că încalcă legea, dar sunt şi cei care respectă legea şi trăiesc din 8 milioane. Cei care îşi văd de treabă şi apără pădurea trebuie şi ei protejaţi legal şi asta vom face prin autorizaţiile de practică prevăzute de noul Cod Silvic, şi astfel să nu poată fi înduplecaţi la presiunile politice. Pentru că cei care au beneficiat cel mai mult de furturile de lemn sunt cei care strigă acum cel mai tare împotriva Codului Silvic. Am auzit chiar ieri că o asociaţie de salvare a pădurilor e nemulţumită de prevederile codului. Dar unde au fost ei până acum când s-au jefuit pădurile, că nu i-am auzit”, a adăugat ministrul.

Referitor la situaţia din judeţul Cluj unde fostul director Romsilva Traian Mariş dar şi alţi doi angajaţi din sistem sunt cercetaţi penal pentru implicarea în defrişările ilegale, Lucia Varga a spus că va urmări personal acest caz. “Avem nevoie de noul Cod Silvic pentru că în cazul domnului Mariş de exemplu, şi voi urmări personal acest caz, nu îi mai dăm autorizaţie de practică. Şi acolo unde avem dovezi clare că angajaţii s-au implicat în tăierile de lemne, şi doar mai e pe rol procesul pentru a se pronunţa instanţa vom proceda la suspendări. Un asemenea angajat nu mai are ce căuta în pădure”, a spus Lucia Varga.

Distribuie:

Postaţi un comentariu