Proiect transfrontalier pentru conservarea patrimoniului cultural
Un workshop de prezentare a lucrărilor științifice elaborate în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-Slovacia-România-Ucraina a avut loc miercuri, la Muzeul Județean din Satu Mare. Cooperarea dintre cele patru țări are ca obiectiv cercetarea și conservarea patrimoniului cultural.
Programul transfrontalier a fost lansat în luna august a acestui an și se va încheia în ianuarie 2015. Este finanțat din fonduri europene, suma alocată în acest sens fiind de 277.000 de euro.
„Este un proiect extrem de important, care se înscrie într-o serie de proiecte transfrontaliere. Colaborarea cu celelalte state care fac parte din proiect a fost, până în prezent, una extrem de facilă ținând cont că vorbim aici despre valori comune precum sunt cele care privesc patrimoniul cultural. Un exemplu elocvent îl reprezintă mitul lui Pintea Viteazul, o legendă pe care o găsim atât în zona Codrului din România cât și în zona Transcarpatiei din Ucraina. Totodată acest gen de proiecte ne permite să ne îmbogățim considerabil baza materială și mai ales să edităm volume care vor dăinui peste ani”, a declarat Liviu Marta, directorul Muzeului Județean Satu Mare.
Acesta a subliniat în acest sens restaurarea Monumentului Ostașului Român de la Carei, un obiectiv care și-a recăpătat aspectul de odinioară, după aproape cinci decenii în care a fost neglijat total. În cadrul workshop-ului, pe lângă prezentarea lucrărilor științifice va avea loc și o expoziție în care vor fi prezentate publicului o serie de obiecte de patrimoniu, restaurate de laboratorul muzeal sătmărean, prin intermediul acestui program transfrontalier.