Oşenii noi. Artă autentică pe paharele de pălincă

Sursa foto: facebook.com

Despre oșenii vechi s-au scris multe rânduri în mass-media și monografii. Despre cei moderni la fel. Despre cei noi însă, continuatori ai vechilor tradiții, dar într-o formă adaptată noilor timpuri, nu prea se face vorbire. Geta Țânțaș este una dintre fiicele Oașului care, prin artizanat, dorește să sublinieze modul în care a evoluat tradiția și portul oșenesc în ultimele decenii și să conserve totodată aceste elemente autentice.

Are 48 de ani și a locuit întreaga viață în Negrești Oaș. Și-a descoperit talentul de a modela ceramica și, mai nou, de a crea diverse obiecte artizanale, în urmă cu 10-15 ani.

„Mi-am dat seama că am un dar de la Dumnezeu, un dar care nu merită irosit chiar dacă eram conștientă că nu voi reuși vreodată să-mi câștig traiul de pe urma acestui meșteșug. Prima dată când mi s-a pus o bucată de lut în mână, se întâmpla în Vama (n.red. localitate oșenească recunoscută pentru meșterii ceramiști), mi-am dat seama că și eu, o femeie simplă, aș fi în stare să creez ceva frumos”, ne-a mărturisit artistul popular Geta Mureșan.

Ceramica a rămas principala pasiune a artistei din Negrești Oaș. Cu toate acestea, o nouă preocupare artistică îi ocupă acum majoritatea timpului liber. Este vorba despre crearea unor obiecte artizanale, originale și practice în același timp.

„Mi-am dat seama că este nevoie să ofer o anumită utilitate obiectelor create de mine, nu să rămână simple bibelouri. Un pahar sau o sticlă oricât de fin ar fi lucrate rămân totuși simple obiecte. Prin urmare, am hotărât să le ofer acestor obiecte o notă de autenticitate, de plus valoare emoțională, dacă vreți”, a adăugat artista.

Prin urmare, Geta Țânțaș a început să picteze paharele și sticlele de țuică. Indiferent de modelele alese, motivele sunt mereu aceleași și anume cele oșenești. Nu se rezumă însă doar la recipientele de sticlă. Ele sunt asociate cu figurine ce întruchipează tineri băieți și fete din zona Oașului, mici păpuși îmbrăcate în portul tradițional oșenesc.

Sursa foto: facebook.com

Sursa foto: facebook.com

Obiecte oșenești pentru doctori și avocați

„Deși nu pare la prima vedere, să știți că este o muncă foarte dificilă. Nu mă refer aici neapărat la pictat cât la împodobirea paharelor și a sticlelor cu mărgele. În funcție de starea mea de spirit și răbdarea de care dispun, ornarea unui obiect poate dura chiar și două, trei săptămâni”, mărturisește Geta Țânțaș.

Nu a făcut o afacere din meșteșugul ei și spune că nici nu-și propune acest lucru. A refuzat toate invitațiile de participare la târguri și expoziții de profil. Creează doar pentru că acest lucru o face fericită. Are totuși un regret. Acela că majoritatea obiectelor create de mâna ei sunt cumpărate de oșenii din străinătate, nu pentru a le păstra însă ci pentru a le face cadou.

„Prin intermediul prietenilor și cunoștințelor mele obiectele ajung în special pe birourile avocaților și doctorilor, atât din România cât și din străinătate. Oșenii nu le apreciază prea mult, poate și pentru faptul că au trăit toată viața în jurul acestor elemente tradiționale”, spune artizana din Țara Oașului.

Este, totuși, satisfăcută că arta ei are căutare. Acum, în pragul celui de-al cincizecilea an al vieții, este pregătită să părăsească, poate definitiv, meleagurile natale. Spune că va urma calea străinătății, mai exact pe cea a Canadei, unde urmează să trăiască alături de fiica ei. În acest sens este recunoscătoare pentru faptul că și-a descoperit această îndeletnicire și că, prin intermediul ei, va rămâne alături de Țara Oașului, de portul, tradițiile și valorile acestui ținut.

Distribuie:

Nu există Comentarii

Postaţi un comentariu