Nume sonore ale jazz-ului vor urca pe scena Filarmonicii
Un grup de tineri cu viziuni îndrăznețe, conștienți de potențialul orașului și de multiculturalitatea locului organizează un festival cultural de artă și muzică, pe 30 octombrie, la ora 19.00. Propunerea lor și a mea este să-ți rezervi seara respectivă pentru un concert extraordinar de jazz, care va avea loc la Filarmonica ”Dinu Lipatti”.
„ Nucleul dur al infrastructurii culturale a festivalului reflectă dimensiunea artistică și constă într-o serie de performanțe artistice ale unor nume sonore, de anvergură națională și internațională“, transmite conducerea SamStudia, asociația tinerilor și studenților sătmăreni.
Invitați de renume
Nikolas Anadolis se numără printre singurii cinci pianiști de jazz distinși cu marele premiu în cadrul prestigiosului concurs de piano-jazz Martial Solal, competiție mondială care se desfășoară odată la patru ani. Beneficiar al uneia din cele două burse prezidențiale pentru piano jazz și compoziție, destinate studenților internaționali, din cadrul Universității Berklee din Boston și al unei burse la Conservatorul din New England, Anadolis a început să se remarce pe plan internațional în 2010; performanțele sale artistice includ acte în clubul de jazz Blue Note din New York, Festivalul de Jazz Rabat din Maroc sau Festivalul European de Jazz din Atena. De departe, cel mai important concert al artistului a fost Festivalul Radio France din 2011, în cadrul căruia a fost singurul artist de jazz.
Cserey Csaba este unul dintre cei mai inventivi percuționiști români de Jazz. Născut în 1958 în Gheorghieni, județul Harghita, artistul a sărbătorit anul trecut 40 de ani de activitate într-un show de mare amploare, în care și-a dorit să aibă alături cât mai mulți dintre colegii și prietenii cu care a cântat în carieră.Cserey Csaba a devenit sătmărean la finalul anilor ’80, acesta fiind orașul unde și-a găsit fericirea și implinirea ca artist și ca om. “Csabcsy e delicat și sensibil, spontan și creativ, are forță și rafinament. Tobele sunt viața sa”, afirmă cu sinceritate unul dintre cei mai buni prieteni și colaboratori ai artistului – Harry Tavitian, îndrăgitul pianist de jazz. Petra Acker Quartet este un proiect muzical format din vocalista Petra Acker și trei instrumentiști foarte talentați, respectiv Michael Acker la bas, Albert Tajti la pian și Alex Kocsis la tobe.
Petra Acker este o vocalistă versatilă care abordează diferite zone muzicale, valorificându-și cu ușurință vocea pe ritmuri de jazz și funk, până la rock sau muzică medievală. În formula actuală, Petra cântă, în mare parte, compoziții proprii și piese de suflet ale altor mari muzicieni: Richard Bona, Lenine, Sandra Nkake, Rachelle Ferell.