Maramureşenii, victime ale traficanţilor de persoane
Anual, sute de români cad victime traficului de persoane. Bărbaţi, femei şi copii traficaţi în scopul muncii forţate, precum şi femei şi copii traficaţi în scopul exploatării sexuale. Un raport al Ambasadei SUA la București privind traficul de persoane pe 2013 arată că un număr semnificativ de victime traficate în Europa provin din România. Victimele sunt traficate către ţări europene, inclusiv Austria, Azerbaidjan, Cipru, Republica Cehă, Danemarca, Elveţia, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Lituania, Olanda, Marea Britanie, Norvegia, Polonia, Slovacia, Slovenia, Spania şi Suedia, în scopuri de muncă forţată în agricultură, gospodării, hoteluri şi industrie, precum şi pentru cerşetorie forţată şi furt.
Majoritatea covârşitoare a traficanţilor care recrutează şi exploatează cetăţeni români sunt de origine română. În general aceştia îşi aleg victimele din rândul aceluiaşi grup etnic, sau din rândul propriilor rude. Frecvent, traficanţii exploatează victimele în România înainte de a le transporta în străinătate pentru prostituţie sau muncă forţată. Raportul mai arată că fetele şi băieţii din România, în special cei ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate, pot deveni victime ale traficului în scopuri sexuale pe teritoriul României.
În anul 2012, autorităţile au anchetat 867 de cazuri de trafic de fiinţe umane, în timp ce în 2011 fuseseră anchetate 897 cazuri. În 2012, guvernul a trimis spre acuzare 667 de persoane şi a condamnat 427 pentru trafic de fiinţe umane, în comparaţie cu 480 persoane puse sub acuzare şi 276 persoane condamnate în 2011. În Nord-Vestul țării, cele mai puternice rețele de traficanți de persoane sunt din Satu Mare și Bihor, cu ramificații puternice în Europa de Vest și cu victime racolate și din Maramureș sau Sălaj.
Reţeaua Loverboy
În urmă cu un an, în poliţiştii din cadrul Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Maramureş – Brigada Cluj au executat, în baza delegării procurorului D.I.I.C.O.T.- Biroului Teritorial Maramureş, descinderi la două locaţii de pe raza localităţilor Baia Mare şi Baia Sprie. Poliţiştii au vizat destructurarea unui grup infracţional organizat care se ocupa cu traficul de persoane şi minori, în scopul exploatării sexuale, pe raza judeţelor Maramureş şi Satu Mare.
Gruparea şi-a desfăşurat activitatea în perioada 2011-2012 şi era formată din şase suspecţi cu roluri prestabilite în cadrul grupului, în sensul că unii se ocupau cu recrutarea unor tinere, majoritatea minore, profitând de imposibilitatea victimelor de a se apăra, precum şi prin aducerea acestora într-o stare de dependenţă financiară şi sentimentală, metodă cunoscută sub denumirea „loverboy”.
Alţii se ocupau cu transportul, cazarea victimelor şi a clienţilor. Câţiva din membrii grupului aveau rol de plasare a tinerelor, majoritatea minore, la diferiţi clienţi. La data descinderilor, oamenii legii identificaseră şapte victime, dintre care şase erau minore. Dosarul este pe rol la Tribunalul Maramureş.
În evidenţele Inspectoratului Judeţean de Poliţie Maramureş figurează alţi trei bărbaţi care s-au ocupat cu traficul de persoane şi care sunt date în consemn la frontiere pentru că nu sunt de găsit.