Deținuții din Satu Mare vor rămâne fără telefoane mobile
Dacă proiectul de lege aprobat de Guvern miercuri va intra în vigoare, fiecare celulă din Penitenciarul Satu Mare va fi dotată cu aparatură de bruiaj. Potrivit directorului Ioan Iuga, la Satu Mare nu a mai fost folosită o astfel de tehnică, motiv pentru care anual sunt prinși deținuți care încalcă legea.
Proiectul de lege privind bruiajul telefoanelor în penitenciar a fost aprobat miercuri de Guvern, proiectul urmând să fie trimis în Parlament, pentru a fi luată o decizie finală după eventuale amendamente. Dacă proiectul va intra în vigoare, este foarte posibil ca numărul infracțiunilor să scadă semnificativ.
Dacă datele din ultimii ani arată că numărul deținuților prinși cu telefoane mobile crește alarmant, la Satu Mare, situația nu este una îngrijorătoare. Totuși, nu lipsesc deținuții care încalc legea. În cursul anului 2013, în cadrul Penitenciarului Satu Mare a fost descoperit asupra unui deținut un telefon mobil și asupra altor două persoane private de libertate două cartele SIM. Deținuții prinși că au încălcat normele legale au fost sancționați cu suspendarea dreptului de a primi vizite.
Comisarul șef Ioan Iuga susține că momentan, în cadrul Penitenciarului Satu Mare nu există aparate de bruiaj, iar dotarea cu astfel de aparaturi va avea loc abia după ce proiectul de act normativ va intra în vigoare.
Proiectul de lege privind bruiajul telefoanelor în penitenciar a fost aprobat miercuri de Guvern, proiectul urmând să fie trimis în Parlament pentru a fi luată o decizie finală după eventuale amendamente. Costurile nu sunt de neglijiat, pentru o unitate de detenție cu peste 1.500 de oameni încarcerați ar costa în jur de 10.000 euro pe luna, în timp ce pentru unitățile de detenție mai mici s-ar ajunge la 5.000 euro pe lună. Proiectul ar putea suferi modificări ulterioare, însă în varianta postată pe site-ul Ministerului Justiției se precizează că aceste instalații de bruiaj sunt singura soluție pentru stoparea acestor telefoane în penitenciare.
În acest an s-au descoperit în penitenciarele din România peste 8.600 de telefoane mobile, dar problema datează cel puțin din anul 1988. În anul precedent s-au găsit peste 2.000 de aparate de telefonie, în timp ce în 2011 au fost găsite în penitenciare 1.700 de telefoane mobile.