Crescătorii de porci sunt dispuşi să investească în rase de mare randament la carne

Sursa foto: recolta.eu

Crescătorii de suine (porci) din judeţul Maramureş sunt dispuşi să investească în rase cu randament crescut de carne, material genetic bun şi adaptabilitate.

Un grup de crescători de suine, prezenţi, joi, la un seminar organizat de Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Maramureş în colaborare cu firma Topigs Danubia Kft din Budapesta, s-au arătat interesaţi în a dezvolta rase de porci testate cu succes pe piaţa europeană, încă din anul 1910.

‘O rasă de calitate înseamnă material genetic de calitate, apt să producă prin însămânţare artificială ori naturală o rasă de porci adaptabilă unor anumite condiţii de habitat. De-a lungul anilor, atât în România cât şi în Ungaria, materialul genetic, chiar şi cel încrucişat care a dus la formarea unor noi rase, a dus la apariţia unor suine adaptate cu mare randament pentru carne. Din constatările noastre, am dedus că în anii 90, producţia de suine a Ungariei a scăzut de la 12 milioane de bucăţi/anual spre 3 milioane de bucăţi/anual. A trebuit să introducem rapid un nou concept de ameliorare cu rase adaptate, o creştere a fătării pe scroafe de la 24 la 30 de purcei anual. A fost un experiment testat de olandezi, care a prins teren şi la noi. Cred că şi fermierii din Maramureş pot încerca acest experiment’, a spus directorul Topigs Danubia kft. Ungaria, Simon Gyula.

Compania ungară asigură deja material genetic pentru 8.000 de scroafe aparţinând unor crescători din sudul ţării noastre.

În judeţul Maramureş, omul de afaceri Corin Cherecheş urmează să implementeze proiectul unei ferme de suine cu material genetic, asistenţă veterinară şi consultanţă de specialitate oferită de firma maghiară.

Directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Maramureş, Maria Itu le-a spus fermierilor interesaţi în creşterea porcilor de rasă că au posibilitatea să intre în competiţia de piaţă cu alţi producători, dar odată implementat un sistem ce deja funcţionează în câteva ţări europene, creşte posibilitatea exportului de carne.

Materialul genetic, dar şi consultanţa companiei ungare, au dus la crearea a trei linii de suine, unele existente şi-n fermele româneşti: marele alb, landrace, linia B sintetică, scroafe şi vieri rasa Tempo, talent şi top pi.

În judeţul Maramureş există, în prezent, trei centre de însămânţare artificială, împărţite pe cinci zone geografice. Produsele autohtone din carne sunt valorificate prin magazine de specialitate a unor firme locale şi mai puţin supermeketuri.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Neagu Gheorghe says:

    Ma interesează citeva monte cu topings tempo, sunt din Ialomița,

Postaţi un comentariu