Primăria liniștește protestatarii din Cartierul Funcționarilor: Nu facem centură în următorii 40 de ani
Primarul Dorel Coica, mai mulţi arhitecţi, ingineri constructori şi proiectanţi au oferit miercuri explicaţii menite să aplaneze conflictul care mocneşte dinspre Cartierul Funcţionarilor din municipiul Satu Mare pe marginea unui Plan Urbanistic Zonal ce prevede realizarea unei artere interne ocolitoare de circulaţie şi un pod peste râul Someş.
Cei prezenţi la conferinţa de presă organizată de edilul şef- arhitectul şef al municipiului – Alexandra Başa, directorul Sigma Proiect – Tiberiu Ghuntner, consilierul UDMR Nits Janos, Veronica Pop şi Horea Anderco din cadrul Biroului de Urbanism al Primăriei – au formulat pe rând argumente care, teoretic, ar trebui să-i liniştească pe cetăţenii nemulţumiţi şi îngrijoraţi că ar putea să fie afectați dacă drumul ocolitor ar trece prin dreptul caselor lor.
Alexandra Başa a declarat că proiectul PUZ-ului aflat în discuţie a fost elaborat pe vremea fostului primar Iuliu Ilyes şi prevedea iniţial trei variante. Cea actuală, care a stârnit controverse, a fost considerată optimă şi a fost aprobată de membrii Comisiei Tehnice anul trecut în luna aprilie.
Discuţii despre al cincilea pod peste Someş, deocamdată nu este construit nici al treilea
Tiberiu Ghuntner a insistat asupra faptului că sătmărenii revoltaţi nu trebuie să fie neliniştiţi, deoarece PUZ-ul a fost întocmit în scopul reglementării situaţiei urbanistice a zonei care, în baza Planului Urbanistic General elaborat în 1975, prevede o serie de restricţii privind realizarea de construcţii în cartierul Funcţionarilor.
“În această situaţie se află circa 37 de familii, dar acum, dacă PUZ-ul va fi aprobat de Consiliul Local, doar 11 dintre aceste familii vor rămâne în continuare cu restricţii privind realizarea de construcţii. Oricum, în zonă nu se va construi nimic probabil nici în următorii 30-40 de ani, deoarece în prezent preocupările principale ale primarului Dorel Coica sunt construcția celui de-al treilea pod peste Someş odată cu realizarea centurii exterioare şi a celui de-al patrulea pod prevăzut şi promis în zona ştrandului”, a declarat directorul Sigma Proiect.
La rândul său, consilierul Nits Janos a afirmat că toată neînţelegerea este generată de faptul că s-a făcut o confuzie în privinţa termenilor, în sensul că s-a pomenit greşit despre centura oraşului, când în realitate este vorba doar despre un drum ocolitor intern care va avea două benzi, nu patru cum era prevăzut iniţial.
Argumentele celor prezenţi au fost completate de menţiunea că PUZ-ul în discuţie trebuie aprobat de Consiliul Local, după care ar urma să fie inclus în noul Plan Urbanistic General.
Primarul Dorel Coica a fost singurul care nu a prezentat niciun fel de argumente. După ce a predat această sarcină specialiştilor de care a fost înconjurat, edilul şef a ieşit din conferinţa de presă. Rămâne de vâzut ce atitudine vor avea cetăţenii vizaţi care vor fi prezenţi la dezbaterea publică pe marginea PUZ-ul în discuţie, prevăzută pentru vineri.
Un mare, mare fâs conferinţa asta de presă, o acţiune de îmbrobodit proştii. Minte madam Pop Veronica cu Horică de îngheaţă apele în miez de iulie la 42 de grade celsius. Scopul PUZ-ului de fapt nu e nici un pod sau arteră de circulaţie (de acestea îi doare pe dânşii în partea dorsală), ci ridicarea restricţiilor de construire impuse pentru o seamă de imobile din zonă, pe multe dintre ele “punând mâna” la preţ de nimic sub oblăduirea restricţiilor de până acum, amantul şi protectorul madamei Pop Veronica, tovarăşul exmiliţian speculant-cămătar Sandor Molnar, care trebuie să facă ceva dezvoltări imobiliare cu ajutorul stimatei “iubiţele”. După contribuţiile esenţiale ale stimabilei din scaunul de arhitect şef la municipiu, la edificarea hotelului Cardinal, a clădirilor comerciale de pe Unirii(63), a cimitirului privat de pe A.Vlaicu, a PUZ-ului pentru construirea complexului de pe Micu Klein(1), a parcării private ptr. autobuze de lângă finanţele judeţene, rezolvarea hectarelor de teren extravilan ale d-lui de pe A.Vlaicu prin manevrarea traseului centurii de ocolire a oraşului pentru a le “prinde”, era timpul să mai contribuie doamna cu ceva la salba de opere de “binefacere” pentru cel mai iubit dintre pământeni (de către dânsa !). În fond şi la urma urmei de asta lucrează dânsa la primărie, să ajute locuitorii oraşului ( UNII ).