Promisiune pentru elevii navetişti: bani mai puţini, dar daţi la timp
Cei aproximativ 3.000 de elevi din Sălaj care fac naveta din localitatea de domiciliu în cea în care se află şcoala sau liceul la care învaţă vor primi, din acest an şcolar, bani mai puţini, dar la timp. Cel puţin asta a anunţat inspectorul şcolar general Gheorghe Bancea, la prima şedinţă din acest an şcolar cu directorii de unităţi de învăţământ, găzduită miercuri de Inspectoratul Şcolar.
„Începând din acest an şcolar, naveta va fi decontată la timp. E-adevărat şi că va exista un plafon maxim pe care îl va putea primi un navetist”, a precizat el.
În anul şcolar trecut în Sălaj au fost 3.040 de elevi navetişti cărora, teoretic, ar fi trebuit să li se deconteze integral contravaloarea abonamentelor plătite operatorilor de transport. Practic, anul trecut, aceştia şi-au primit doar o parte din banii, sumele aferente lunilor septembrie şi octombrie 2012 ajungând în judeţ abia în iunie 2013. Aşa se face că, acum, Ministerul Educaţiei le datorează navetiştilor sălăjeni câteva milioane de lei, bani ce vor fi daţi, potrivit ministrului Remus Pricopie, până la sfârşitul acestui an.
În ceea ce priveşte anul şcolar 2013 – 2014, Guvernul a stabilit, prin ordonanţa de urgenţă nr. 29/2013 privind reglementarea unor măsuri bugetare, publicată deja în Monitorul Oficial şi intrată în vigoare, noi reguli privind decontarea navetei pentru elevi. Este vorba, în special, de introducerea unui prag maximal de decontare, de 26 de lei pentru un abonament pe distanţa de 3 kilometri. Pentru distanţele ce depăşesc 3 km, până la limita de 50 de km, suma de 26 de lei se suplimentează cu 2 lei pentru fiecare kilometru, dar nu mai mult decât valoarea abonamentului lunar. Asta înseamnă că, pentru un elev care face naveta de la 50 de kilometri, decontarea nu va putea să depăşească 120 de lei.
În aceste condiţii, suma decontată nu va mai acoperi nici jumătate din costul unui abonament plătit de copii. Spre exemplu, un elev care vine zilnic de la Bobota la Zalău, plăteşte lunar 210 lei. Din această sumă, ar urma să i se deconteze 88 de lei.
Ministerul Educaţiei a făcut această modificare după ce, din datele centralizate la nivel naţional, a reieşit că, pentru acelaşi număr de kilometri parcurşi, transportatorii practică diferenţe foarte mari de tarife. Oficialii de la Bucureşti mizează pe faptul că aceşti transportatori îşi vor reduce tarifele până la aceste plafoane maxime prevăzite de ordonanţă.