Suplacu de Barcău. Moartea vine pe bani
I se spune Micul Dallas pentru că e situată pe cel mai bogat zăcământ petrolier al României, şi oferă bugetului de stat aproximativ 1% din PIB. Pentru oamenii din comuna bihoreană Suplacu de Barcău, aurul negru pe care localitatea o poartă în pântece este mai degrabă un blestem. Gazele toxice care răzbat din adâncuri omoară oamenii cu zile. Unul din 100 de locuitori suferă de cancer pulmonar, iar 20 % dintre copii comunei sunt diagnosticați cu astm bronșic. Iar asta nu e tot. Livezile, terenurile agricole şi drumurile sunt sleioase de la ţiţeiul „sărit” accidental din conducte, fântânile sunt otrăvite şi, din cauza forajelor, încet- încet, pământul se scufundă, iar casele încep să crape. În ultimii 15 ani, Suplacu de Barcău s-a „lăsat” cu 24 de centimetri! Un preţ mult prea mare pentru chiria pe care compania OMV-Petrom le-o plăteşte pe suprafeţele pe care instalează sonde, conducte ori instalaţii: 2 lei pe metru pătrat pe an!
Aurul negru se plătește în vieți omenești
Prețul pentru statutul de cea mai bogată comună a Bihorului și una dintre cele mai înstărite din țară este plătit de locuitorii Suplacului de Barcău în vieți omenești. Situată pe cel mai bogat zăcământ petrolier al României, comuna oferă bugetului de stat aproximativ 1% din PIB. Cu toate acestea, locuitorii nu sunt nici pe departe oameni înstăriți. Mai mult, de pe urma sondelor OMV-Petrom localnicii se aleg cu fântâni otrăvite, aer irespirabil și, mai tragic, cu grave afecțiuni pulmonare. Comuna se numără printre localitățile cu cea mai mare rată a suferinzilor de cancer pulmonar. Totodată, aproape un sfert dintre copiii din Suplacu de Barcău suferă de astm bronșic. Cu toate acestea, oamenii și autoritățile se feresc să vorbească la modul negativ despre compania care le-a acaparat comunitatea. Primii nu o fac pentru că își riscă locurile de muncă, iar cei din administrație spun că bugetul comunei depinde în mare măsură de exploatarea OMV-Petrom.
Nu este nevoie de indicatoare rutiere pentru a realiza că te apropii de Suplacu de Barcău. Cele 10-15 sonde ce pigmentează terenurile de lângă șosea te avertizează că trebuie să închizi geamurile mașinii. Cu toate acestea, mirosul puternic de țiței îți atacă simțul olfactiv de cum intri în comună. Privit de sus, câmpul petrolier oferă o imagine apocaliptică. Sute de sonde și coșuri fumegânde domină peisajul comunei. Le găsim perforând pășunile, grădinile oamenilor și chiar prin pădurile din zonă. Extragerea țițeiului prin metoda combustiei interne lasă în urmă gaze toxice, extrem de nocive pentru cei care locuiesc în zonă. Oamenii locului, mai exact cei care nu sunt angajați ai OMV-Petrom, spun că s-au resemnat cu această situație după ani de zile în care au protestat în van. „Noi nu mai avem putere să luptăm. Ne-am dat seama că luptăm cu un colos (n.red., compania OMV) pentru care viețile noastre și ale copiilor noștri nu înseamnă nimic. Ne oferă atenție doar atunci când vin să ne închirieze grădinile pentru a scoate țițeiul de sub ele”, ne-a declarat Ioan Nagy, locuitor al comunei Suplacu de Barcău.
Mulți nu își permit să vărbească în public pentru că primesc bani de la companie pentru că au permis să-și instaleze sondele, conductele ori instalațiile pe terenurile lor. Unii iau câteva mii de lei pe an, alții câteva mii de lei pe lună. În funcție de cât de buni negociatori au fost atunci când au fost contactați de reprezentanții companiei. Dar, cei mai mulți primesc doi lei pe metru pătrat pe an! Atât cât le-a oferit compania.
Comuna în care cancerul este mai frecvent decât gripa
Din discuția cu Ioan Purcaru, medic de familie în localitate, am aflat că cei de la OMV-Petrom sunt foarte preocupați de sănătatea locuitorilor din zonă. Mai bine zis se preocupă ca pacienții să beneficieze de cel mai bun tratament, după ce au fost diagnosticați cu grave boli pulmonare. „Trebuie să recunosc că beneficiem de cele mai bune condiții aici la dispensar. Cu toate acestea nu pot să subliniez că ar fi de preferat luarea unor măsuri de prevenire a îmbolnăvirilor, în loc să dregem răul deja înfăptuit”, ne-a declarat doctorul Ioan Purcaru. Acesta a mai adăugat că, în momentul de față, în evidența dispensarului sunt peste 20 de bolnavi diagnosticați cu cancer pulmonar, în diferite stadii. Dacă raportăm această cifră la populația de aproximativ 2000 de locuitori observăm că unul din 100 de locuitori ai comunei suferă în acest moment de cancer pulmonar. La fel de gravă este și situația privind populația infantilă. În jur de 20 % dintre copiii comunei sunt diagnosticați cu astm bronșic. „Sunt medic în această comună de peste 20 de ani. De-a lungul acestei perioade am fost martorul multor tragedii. Din păcate, majoritate celor afectați de aceste boli nu ajung să se bucure nici măcar de vârsta pensionării. Oamenii care au muncit în cadrul companiei sunt de departe cei mai afectați. Comuna este plină de văduve cu vărsta sub 50 de ani”, a adăugat medicul de familie.
Satul Foglaș este cea mai afectată localitate a comunei. Este locuit de o comunitate de etnici slovaci. Aici, aproape că nu există familie care să nu fi avut vreun membru decedat în urma cancerului pulmonar. „Aproape toți cei care au muncit aici (n.red. la sondele OMV-Petrom) nu au apucat vârsta de 60 de ani. Părinții mei s-au prăpădit amândoi după ce s-au îmbolnăvit de cancer pulmonar. Copiii noștri de-abia aleargă, pur și simplu se sufocă. Am hotărât că nu avem altă șansă decât să renunțăm la servicii și să o luăm de la zero în altă parte, măcar de dragul copiilor noștri”, ne-a mărturisit Mărioara Postavec, o localnică din satul Foglaș.
Sătenii care beau doar apă plată
În Suplacu de Barcău apa plată nu este un moft, ci o necesitate. Apa din fântâni nu mai este potabilă de 15 ani. Și de această dată, OMV-Petrom a sărit în „ajutorul” localnicilor. Soluția găsită a fost crearea unei magistrale de apă de la care să se alimenteze toți localnicii. Gest lăudabil, rezultat nul. Nici apa din magistrala OMV-Petrom nu este potabilă, susțin majoritatea localnicilor. „Trebuie să ai mare curaj sau să fii pur și simplu inconștient pentru a bea apa din magistrala lor. Este vizibil unsuroasă și miroase foarte urât. Dacă te speli cu ea pe cap, părul nu mai are nevoie de gel sau fixativ, se face precum sârma”, mărturisește Dorel Monea, președintele unei asociații de locatari.
Prin urmare, localnicii mai înstăriți apelează la comercianții locali pentru a se aproviziona cu apă plată. Cei mai economi, sau cu mai puțină dare de mână, și-au cumpărat bazine de apă. Lunar, încarcă bazinele în căruțe și se deplasează în satele cu fântâni neafectate de țiței, pentru a-și aduce apa. Nu își permit să folosească apa din bazine pentru animale sau pentru spălat haine. „Folosim cel mai scump detergent și tot feluri de balsamuri de rufe, pentru a masca mirosul din hainele spălate cu apa de la magistrală. Când nu avem apă de ploaie, la animale tot de acolo le dăm apă, nu avem încotro”, ne-a spus foglășeanul Romel Postavec.
S-au făcut nenumărate analize ale apei din zonă. Rezultate însă nu au intrat niciodată în posesia oamenilor, doar li s-au dat asigurări că apa nu este infestată. „Ni s-a spus că nu este nimic în neregulă cu apa din fântâni și nici cu cea din magistrală. Eu, din întâmplare am văzut aceste analize iar despre apa pe care OMV-ul ne-o oferă prin magistrală se scrie că este apă pentru uz industrial”, susține o altă localnică, Veronica Mocan.
Primarul Tivadar:
Aerul este curat, iar apa potabilă
Pe primarul Nicolae Tivadar l-am surprins foarte nerăbdător, se grăbea să ajungă la o manifestare. Poate din această cauză, logica răspunsurilor oferite de edil a avut de suferit. „Aerul irespirabil? Nu există așa ceva, aerul e curat dom`le ! Ce-i cu apa de la magistrală? Este foarte bună, și io și familia mea bem apă de acolo. Apa e potabilă dom`le, oamenii chiar spală haine cu ea”, ne-a declarat, contrariat, edilul din Suplacu de Barcău. După aceste „clarificări” edilul pornește o lungă caracterizare pozitivă a OMV. „Această exploatație petrolieră oferă 1% din PIB-ul României, totodată 10% din producția de țiței a țării pleacă de aici, de la noi. Mai este nevoie să spun că oferă locuri de muncă pentru 600 de angajați?”, ne întreabă retoric primarul. Am mai aflat de la edilul comunei faptul că aproximativ 40% (450.000 de euro) din bugetul local este asigurat din taxele și impozitele plătite de OMV – Petrom. „Oamenii plătesc cu sănătatea lor pentru această contribuție, spuneți dumneavoastră? Cine e bolnav? Nu există așa ceva!”, a concluzionat primarul Nicolae Tivadar.
DUPĂ FÂNTÂNI ȘI LIVEZI DISTRUSE, URMEAZĂ CASELE OAMENILOR
Explozia unei conducte ce transporta țiței a distrus, în această primăvară, mai multe livezi ale localnicilor din Foglaș. Una dintre cele mai afectate a fost proprietatea lui Petru Postavek. „Au venit, s-au luat probe, s-au făcut analize și până la urmă acești mari specialiști au spus că livada nu este afectată. Se vedea clar cum copacii începeau să se usuce iar iarba era pur și simplu neagră. În cele din urmă s-au stabilit niște despăgubiri. Au trecut deja vreo șase luni, nu am primit și nici nu cred că vom primi vreodată”, spune Maria Postavek.
Nu doar producția de fructe le-a fost afectată localnicilor din Foglaș. Casele celor care locuiesc în apropierea drumului au început să se fisureze din cauza traficului greu din zonă. „Poliția a pus semne rutiere care interziceau traficul mașinilor cu greutate de peste 7, 5 tone. Cei de la OMV nu se sinchisesc de aceste semne și circulă cu mașini de peste 40 de tone. Eu am investit peste 100 de milioane de lei vechi în casă. Acum stau și privesc cum în fiecare zi apar noi și noi fisuri în pereți”, ne-a declarat unul dintre localnici, angajat al OMV-Petrom, care a dorit să rămână anonim. De la aceeași sursă am aflat că, recent, au fost rupte și semnele rutiere care interziceau traficul de mare tonaj. Deși majoritatea localnicilor sunt nemulțumiți de ceea ce se întâmplă, foarte puțini sunt cei care își fac auzită vocea. Subiectul OMV este discutat numai în șoaptă. Mulți dintre locuitori își câștigă traiul de pe urma societății petroliere. Un trai foarte bun de altfel dacă ne gândim că, un fochist (cel mai slab plătit post al companiei) câștigă în jur de 600 de euro pe lună. Prin urmare, pentru a-și păstra slujbele, aceștia preferă să tacă, chiar dacă sănătatea lor, și a familiilor lor, este pusă în risc cu fiecare zi ce trece.
[stextbox id=”custom” caption=”Sufocați cu benzo(a)pirenul”]Potrivit unor buletine de analiză emise de Compartimentul de Medicina Muncii din Centrul Regional de Sănătate Publică Cluj Napoca, cea mai nocivă substanță inspirată de suplăcani e benzo(a)pirenul, care nu ar trebui să se regăsească în aerul expirat, fiind la originea mai multor forme de cancer, a unor boli de inimă şi plămâni. „Concentrația acestei substanțe depășește cu mult limita admisă, iar cercetările au dovedit că un procent însemnat al bolilor locuitorilor din această zonă, 60-70%, se datorează poluării cu această substanță. Și mai grav este că, din 200 de pacienţi cu tratamente costisitoare, 50 au diferite forme de cancer”, avertizează raportul.[/stextbox]
[stextbox id=”custom” caption=”Garda de Mediu nu știe de problema de la Suplac”]
Singurii care ar putea lua măsuri pentru a opri dezastrul ecologic de la Suplac sunt comisarii Gărzii de Mediu Bihor, care pretind, culmea, că până acum nu au ştiut de problema gazelor toxice deşi duhoarea se simte peste tot iar în ultimul an au fost în zonă de 25 de ori. „Nu am primit sesizări referitoare la poluarea aerului în Suplacu de Barcău de către societatea OMV Petrom”, a declarat purtătorul de cuvânt al Gărzii de Mediu Bihor, Bekesi Csaba.
În urma controalelor au fost emise doar trei sancţiuni. Pentru o scurgere dintr-un batal care a poluat o vale, pentru funcţionarea neautorizată a unei sonde şi pentru transportul neanunţat de deşeuri periculoase, OMV Petrom a plătit în total amenzi de 124.000 lei. O nimica toată pentru gigantul care s-a făcut stăpânul zonei, cumpărând sănătatea oamenilor pe bani mărunți.
[/stextbox]
[stextbox id=”custom” caption=”Lege pentru ei”]
Deputatul Adrian Merka, parlamentarul uniunii slovacilor din România, a realizat un amplu studiu despre problemele cauzate de procedura de extracție a țițeiului utilizată de petrom. Potrivit deputatului, pe lângă gazele nocive, mai există și problema alunecărilor de teren provocate de foraje, dovada fiind că locuințele din zonă au început să crape și să se scufunde din loc în loc. „Se afundă pământul. Din ultimele informaţii, în ultimii 15 ani, comuna s-a scufundat cu 24 de centimetri”, explică Merka.
În 2012, parlamentarul a inițiat un proiect de lege prin care să ofere un sprijin locuitorilor comunei. Concret, să le permită oamenilor să se pensioneze cu doi ani mai devreme, să beneficieze de un plafon mărit la medicamentele compensate pentru afecţiunile cauzate de expunerea la poluarea din aer şi să aibă dreptul la investigaţii medicale gratuite amănunţite pentru sistemul respirator, urinar, osteoarticular, circulator şi cardiovascular. „Acordarea acestor beneficii ar reprezenta o reparaţie necesară pentru locuitorii din suplacu de barcău”, spune Merka. Proiectul este blocat, însă, de mai bine de un an, la senat. „Sperăm să intre în discuţii în această toamnă”, zice el.
[/stextbox]
Cel mai bogat zăcământ din țară
Zăcământul Suplacu de Barcău este cel mai bogat din țară, iar exploatarea care se desfăşoară aici, încă din 1960, asigură circa 10% din producţia de ţiţei a OMV Petrom în România.
Acţionarul majoritar al producătorului de petrol, gaze şi electricitate Petrom este grupul austriac OMV, alte participaţii aparţinând Ministerului Economiei şi Fondului Proprietatea. Titlurile companiei sunt tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti.
La începutul anului, OMV Petrom a anunțat că urmează să investească până în 2015 circa 200 milioane de euro în „redezvoltarea” zăcământului Suplacu de Barcău, cu scopul de a debloca rezerve suplimentare de hidrocarburi.
Proiectul prevede forajul suplimentar a 105 sonde, implementarea de tehnici moderne pentru creşterea factorului de recuperare a hidrocarburilor, construirea unui nou parc de colectare şi a unei instalaţii de tratare a apei reziduale, dar şi modernizarea sistemului de evacuare a gazelor şi a sistemului de comprimare a aerului, ceea ce va permite și reducerea poluării.
Deputatul Adrian Merka este sceptic cu privire la beneficiile proiectului. „Investiția este mai multpentru automatizarea instalațiilor, ceea ce va duce doar la reducerea numărului de angajați, care și așa e mic. Din 600 de oameni, câți lucrează acum la Petrom, doar 200 sunt din zonă, restul vin din alte părți. Promit multe și fac puțin…”, spune parlamentarul.
Galerie foto:
Ovidiu Mortan, Laura Gal
Cele mai recente articole
Donează echipamente electronice deteriorate și fii parte a unei campanii de reciclare creative
Cel mai mare glob de zăpadă din România va putea fi văzut la un alt fel de târg de Crăciun, în Cluj-Napoca
Pe bicicletă până la capătul lumii, pentru a promova lectura și sportul
“Garden of Lights” aduce magia luminilor la Cluj-Napoca
Tezaure unice în lume expuse la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei
Moromeții 3 în avanpremieră la Turda, cu participarea lui Horațiu Mălăele
nZEB Expo 2024 aduce la Cluj-Napoca cea mai mare imprimantă 3D din România, speakeri locali și internaționali din construcții și ateliere practice de construit
27 de unități medicale din județul Cluj colectează medicamentele expirate sau nefolosite
Cluj-Napoca devine, din 1 noiembrie, orașul cu cel mai mare centru de artă imersivă din Europa
17 spectacole au loc de Zilele Animației, în această săptămână, în Cluj
Opinii
- OPINIE | Să iubim Crăciunul, pentru că e miracolul vieţii
Peste câteva ore doar, vom simți cu toții bucuria Naşterii Lui. Și vine vremea
- De la un palaneț împărțit la trei, în România, la farfuria cu escargots la Ritz
Cineva mi-a reprodus discuția dintre trei tineri studenți care coborau de la
- Liberalii oficializează segregarea şcolară, în siajul gândirii USR
Guvernul a identificat două nevoi reale. Pe de o parte, copiii au nevoie să fie
- Congresul PNL. Cine strică marfa o plăteşte
Nu daţi vrabia din mână, oameni buni, pe cioara nebună de pe gard, îi conjură
- Apocalipsa după UNTOLD. Pista de atletism distrusă, iar gazonul de un milion de euro e înlocuit cu unul de 180.000
An după an daunele materiale provocate de cel mai mare festival de muzică
ADVERTORIAL
- RINO Rent-a-Car din Cluj are oferte pentru mașini de închiriat! Află ce modele sunt disponibile
Clujul are nenumărate festivaluri și evenimente. De aceea, orașul atrage mulți turiști. Te
- Primul spectacol de artă imersivă dedicat lui Monet, organizat vreodată în România, inaugurează MINA Cluj
„Monet: The Immersive Show”, primul spectacol de artă imersivă
- Finanțare auto pentru persoane cu venituri mici: opțiuni accesibile
Achiziționarea unui automobil poate reprezenta o provocare financiară pentru persoanele cu
Destinație de vacanță
- Clujul s-a asociat cu județele Alba și Bihor pentru dezvoltarea turistică a Țării de Piatră din Apuseni
Consilierii județeni au adoptat astăzi proiectul de asociere pe 10 ani între județele Alba,
- Ofertă irezistibilă pentru un sejur la mare. A început ”Litoralul pentru toți”
Românii pot petrece, începând de astăzi, un sejur pe litoralul românesc cu preţuri ce
- Arteră spre inima Balcanilor (III): Bosnia și Herțegovina, încremenită în proiect
Poate ca OMV-Petrom Suplac ofera 600 de locuri de munca, dar nu in primul rind pentru locuitorii comunei !
Majoritatea angajatilor (“prieteni – rude”) au domiciliul in localitatile din imprejurimi 10 – 30 km, mai multi din judetul Salaj .
Asta asa e…multi din Suplac lucreza la firmlele din zona…sau ore intregi merg cu autocarul pentru a ajunge la locul de munca!!!Nu mi se pare corect locuim in Suplac suportam mirosul si consecintele ale extragerilor fara un profit…nici macar nu ne angajeaza….eu am terminat scoala in Suplac pentru ce??? Ca sa lucrezi in Nusfalau? Asta-i adevarul nu castigam nimic mai nou aduc oameni din zone indepartate de 200-250 km aproximativ…atunci intreb eu..ce castigam??? Asta ii adevarul…trist dar asta e..nu avem ce face dejaba am spune orice ninmeni nu ne baga in seama..interesul lor e sa castige multi bani…iar de domnu primar sa nu mai spunem ninmic …nu merita!!! Iar drumurile…domnule avem titei destule,pentru ce?Daca drumurile sunt dezastre…ajunge doar sa faci ruta Suplac-Porti si chiar deja acolo se vede diferenta!!! Si cum zice ” fostul suplacan” daca esti ruda sau neam cu cineva si ai pile ai sansa daca nu…asta e suporti mirosul pentru nimic!!! Iar de sanatatea noasta sa nici nu vorbim!!! Ma mira cum poate primarul nostru spune ca nimeni nimic si ca apa este potabila….nu e nici o problema sa bea el apa din Suplac noi il lasam…dar noi locuitorii nu vrem…si eu personal m-am saturat de situatia asta…si nu mi-e frica sa-mi exprim pararea!!! DRAGI LOCUITORI DIN SUPLAC VA ROG DACA NE TINEM MANA DE MANA PUTEM FACE CEVA…TREBUIE SA UNIM FORTELE!!!
RUSINE PENTRU DOMNUL PRIMAR CA ZICE ASA CEVA DOAR IA EL LOZU SA ZICA ASTA RUSINE RUSINE RUSINE
De ce sa-i fie rusine?ca a spus adevarul?si ca 90% dintre localnici il confirma?Nu mai scrieti fara sa aveti dovezi concrete.
Domnule locatar, cu cat ti-au cumparat constiinta ca sa scrii asemenea aberatii ? Poti sa scrii ceea ce vrei, ai tot dreptul, ca oricìum , nu te crede nimeni !!!
Eu propun sa va mutati din comuna:))..daca sunteti atat de revolvat sau daca nu, mai am o varianta : Sa candidati ca primar..sigur ati “curata” aerul intr-o milisecunda.Din pacate vorbim mult si fara rost.!!!!!!
aVETI DREPTATE TREBUIE SA FIM UNICI SI SA NU NE TEMEM SA SPUNEM SI SA ARATAM CINE POCUIESTE ACOLO. ASTA SCRIU FINDCA MAM NASCUT ACOLO SI CIND VIN LA PARINTI SI VAD CUM SE DISTRUGE NATURA SI AERUL SI OAMENI NU POT SA FACA NIMIC ATUNCI UNDE SINTEM? TREBUIE SA DAM LA CUNOSTINTA SI SA SE FACA PETITIE SI DACA ASTA NU AJUTA ATUNCI DEMONSTRATI SI DEMO. FIZYC.
APELATI LA GRENPEACE.RO OAMENI BUNI HAIDETI NU VA LASATI SI ARATATI-LE LA CONDUCEREA OMV AUSTRIA SI PETROM CA CINE TRAIEŠTE ACOLO. COMPANIA OMV AUSTRIA ASA CEVA NU SI-AR PERMITE LA EI IN TARA CA ACOLO IN SUPLAC DE BARCAU SI FOGLAŠ SI IMPREJURUL.
da din pacate….noi din zona suntem nevoiti sa trimitem barbatii nostrii sa lucreze in alte parte ca sa vina muncitori de la sute de kilometrii sa lucreze la OMV -PETROM….rusine ….
De ce trimiteți copiii la Școala Suplac, cei din satele invecinate stiind că se pot inbolnavi?
– Apa de la magistrala
Poate ca pentru spalat e buna (?) , dar pentru baut sau pregatit mincare (ex. supa) ??? hotarit NU !
In lunile secetoase de vara datorita capacitatii magistralei , presiunii si consumului ridicat , apa “potabila” nu ajunge la majoritatea locuitorilor, mai ales la cei care locuiesc la distanta mai mare sau zonele deluroase a comunei . Ei primesc apa doar citeva ore in timpul noptii cind consumul este mai scazut in apropierea magistralei .
Domnule Fost Suplacan,toata lumea face mancare cu apa de la robinet si nu exista vreo persoana care sa se fi plans ca nu e buna si de asemenea nimeni nu s-a imbolnavit.Daca nu stiti despre ce e vorba va sfatuiesc sa nu va amestecati,numai de dragul de a va afla in treaba.Si cei care au scris articolul ar trebui sa prezinte buletine de analize care dovedesc ca apa nu e potabila.Asa ca fara dovezi acest articol e NUL.
Nu stiu d-le cum nimeni nu s-a imbolnavit.Eu am in familie un caz concret de astm bronsic SEVER si de o cardiopatie ischemica…..vedeti voi!iar domnul primar nu bea apa ca doar nu e intra in obisnuinta lui,el bea doar vin.RUSINE
Domnu Locatar vad ca si dumneata esti de partea cealalta. Daca vrei sa vezi analizele atunci dute in Oradea si rezolva ca sa vina sa faca analiza apei si a aerului. Vad ca tu nu simti ce aer este in com. Suplac si imprejurul ei?
am fost detasat 3 luni din galati la suplac (lucru la sonde) ,aer irespirabil.
Bai Locatarule, bai OMV,istule, ia du.te mata la obarsii si mai naste.te odata, cu cativa neuroni in plus. esti postac de serviciu al austriecilor/rusi de la OMV? sI INDIRECT AL TICALOSILOR CE NESTAU CA PADUCHELE IN FRUNCE DIN 1990 SI PINA IN PRESENT? Ultimul Patriot al romanilor a fost puscat in 1989, pe numele sau Nicolae Ceausescu….restul, prim.ministri, presedinti, parlamentari, primari, prefecti, guvernatori , TOTI NISTE LOAZE
Dar O SA SE TREZEASCA LUPII ALBI DACICI…sa vedem pe unde O SA SCOATETI VOI CAMESILE?>
DE ACEASTA PROBLEMA STIE TOATA SUFLAREA DE LA MIC LA MARE .STIE PRIMARUL STIE PREFECTUL STIE SI ULTIMUL ORGAN DIN ZONA DAR TACE TOATA LUMEA FIINCA DE ACOLO SE SUGE BINE SI CU FOLOS .MAI RAU PTR CEI BPLNAVI DE CANCER SI ASTM .
In primul rand primarul nu mergea la nici o manifestatie..nu stiu de unde ati dedus dvs domnule jurnalist..in al doilea rand apa este potabila,cea din fantani cat si cea de la robinete.Chiar si eu beau apa de la robinet de 20 de ani si nu am nici o problema.Noxe bineinteles ca sunt dar nu e nimeni de vina ca avem solul plin de zacaminte.Deci nu inteleg de unde atata valva pt nimic..
“Noxe bineinteles ca sunt dar nu e nimeni de vina ca avem solul plin de zacamint”. Deci sata este parerea dumneavoastra domnule Locatar dar este posibil si aftfel sa extraga titei si sa nu fie natura distrusa si aerul intoxicat. Si oameni care traiesc acolo sa aiba fiecare rentabilitate de aia ca este obligat sa respira aerul cu gaze si isi pune sanatatea pentru nimic, nu au oameni de acolo nimic si OMV austria si petrom au milioanele si miliardele de EUR dar oameni care sau nascut acolo in Suplac de Barcau si imprejurime nu au nimic, doar atit ca natura este distrusa si aerul cu gaze toxice si totul nici drumuri? Razgandici Va bine domnule ce scrieti aici fiendca asta este dreptate.
Eu, ca primar, garantez cu viata tuturor localnicilor ca astfel de probleme nu exista la noi in localitate! Nu stiu de unde atata valva si rautate!
Daca o sa fiu puse analize la toate statiile de autobuse si la posta si birouri din Suplac ca sa vada toti localnici ca intradevar asa este. Dar sa fiu analize autorizate si de o firma care sa nu fie din bihor si sa fie scris concurs pe firma care sa faca analizale .
In primul rind nu este sigur ca scrie si raspunde domnul primar al comunei Suplac altfel sar prezenta sub numele lui si ca primar si in al doilea rind cum este posibil ca in satul Valea Cerului nu este apa potabila in rubinete? Este cu namol si rugina.
Toti locuitori comunei sa aiba rentabilitate din tot ce se extrage si pentru ca siau pus sanatatea in pericol. I¨m sorry.
Cei din satele învecinat de ce trimiteți copiii la Școala Suplac, stiind că se pot îmbolnăvi. …Vorbim mult și facem puțin. In primul rand alesul vostru ar trebui sa fie de partea voastră. ..pt simplul fapt ca l-ati votat să va reprezinte.
Din pacate toata lumea bate numai din gura dar nu a luat nimeni niciodata atitudinea sa se lupte impreuna pt locuri de munca aici!De primar ce sa mai zic,nu-l intereseaza absolut deloc de localnici,si nu a luptat deloc pt localnici care vor sa lucreze in Petrom,ma refer aici doar la cei care nu au avut sansa niciodata de a lucra in Perom,pt ca cei ce au lucrat si au plecat in ordonanta ca sa ia o gramada de bani,sa stea in banca lor,pt ca cunosc cazuri care au plecat in ordonante ,au luat o gramada de bani si dupa ceva timp prin relatii si pile au reusit sa se reangajeze din nou!Asta e dreptatea in tara asta,din pacate!Si acum vin moldovenii si sudistii si lucreaza pt o gramada de bani,li se asigura cazare transport 2 sau 3 mese pe zi,in loc sa se intereseze si firmele de oameni din zona carora nu trebuie sa le asigure cazare sau mancare ci sa le dea de lucru!Iar daca ne referim la faptul ca multi nu au specializarea necesara pt a face ce fac moldovenii sau sudistii,cu siguranta si multi localnicii ar fi capabili sa faca specializarile necesare pt a ocupa un loc de munca,ca sa nu mai vb ca cei mai multi din Suplac au terminat liceul in domeniul petrol si gaze!Deci primare ar trebui sa iti dai demisia odata ca nu ai luptat deloc pt localnici,doar pt unii ai stiut sa lupti,cei care te sustin cu siguranta le-ai facut favoruri!Canalizarea din suplac a fost iar o mare spalare de bani,asta poate sa isi dea seama si un prost,pt ca a fost facuta ca de mantuiala in bataie de joc,si faza cea mai nasoala este ca noi nu ne putem folosi de ea,si cred ca va trece mult timp de acum incolo pana vom putea sa ne putem folosim de ea!Asta e realitatea din pacate!!!
Explicatie de Prmar din Romania “Apa e potabilă dom`le, oamenii chiar spală haine cu ea”. Genial. Apropo, cine l-a ales primar?
wow!… am fost câteva zile la Suplacu de Barcau, prin ’82… nu am idee cât de poluata era comuna pe atunci… trist, foarte trist!… 🙁