Încă o ordonanţă pe tema căldurii, respinsă de instanţă
Tribunalul Sălaj a respins, luni, cererea de ordonanţă preşedinţială formulată de Uzina Electrică Zalău, care solicita, prin acest demers, dreptul de a utiliza reţeaua de termoficare a oraşului aflată, pe o lungime de aproximativ 10 kilometri, în proprietatea unei firme private cu care se află în litigiu. Fără acces la această reţea, Uzina Electrică, furnizorul de agent termic în regim centralizat din Zalău, rămâne, practic, fără „obiectul muncii”.
Soluţia de acum vine după două decizii similare ale instanţei, atunci fiind, însă, vorba, despre cereri de ordonanţă preşedinţială formulate de Primăria Zalău. În aceste condiţii, municipalitatea este nevoită să aştepte termenul din 21 octombrie din procesul pe fond, termen la care edilii speră că magistraţii se vor pronunţa cu privire la legalitatea contractului prin care reţeaua de termoficare (cei 10 kilometri) a fost vândută de fostul concesionar al serviciului de distribuţie şi transport al agentului termic, E Star Distriterm, intrată între timp în faliment, către firma-mamă din Ungaria, E Star Budapesta. Primarul Radu Căpîlnaşiu a declarat, zilele trecute, că dacă instanţa va decide că acel contract este legal şi că reţeaua de află, de drept, în proprietatea firmei din Budapesta, municipalitatea va cumpăra conducta. Dacă se va dovedi, însă, că acel contract nu poate rămâne în picioare şi că, de fapt, reţeaua este încă a falimentarei E Star Distriterm, conducta respectivă va face obiectul unei înţelegeri cu lichidatorul.
Cert este că, până atunci, municipalitatea nu poate asigura, legal, căldură în clădirile racordate la sistemul centralizat de încălzire, fiind vorba în special de unităţile de învăţământ.