Rectorul UTCN, Aurel Vlaicu, cel mai bogat bugetar din Cluj
Cine-a spus că a fi bugetar înseamnă automat că ai salariu mic şi că bugetarii câştigă mai puţin decât cei de la privat? Ei bine, nu este aşa! Transilvania Reporter vă propune un top al celor mai bine plăţiţi bugetari, figuri publice cunoscute, din cele şase judeţe ale regiunii Transilvania de Nord. Cel mai bine plătit bugetar din Transilvania de Nord vine din Bihor şi este Gabriel Mihalache, şef Serviciu Medicină Legală. Salariul său se ridică la suma de 17.500 lei. La Cluj, cel mai bine plătit bugetar este un rector de universitate, la Sălaj un medic, iar la Satu Mare un şef de la Finanţe. În general, bugetarii de lux lucrează în justiţie, medicină, finanţe, regii de stat şi universităţi. Surpriza vine din faptul că nu şefii politici ai administraţiilor locale au salariile cele mai bune, ci dimpotrivă, ei sunt cam pe la coada topului.
În topul clujean al bugetarilor bine plătiţi este rectorul Universităţii Tehnice Cluj-Napoca, profesorul universitar Aurel Vlaicu. Acesta câştigă din salariu de profesor şi rector şi proiectele europene în care este implicat 13.229 de lei pe lună. Este urmat de directorul Regiei Autonome de Termoficare Cluj-Napoca, Emil Miron, cu 11.553 de lei salariu lunar, atât de la RAT, cât mai ales de la Colonia Făget Energie, o societate subordonată regiei. Miron nu şi-a depus declaraţia de avere pe acest an, dar din cea de anul trecut rezultă că deţine trei terenuri care măsoară peste 2.000 de metri pătraţi, o casă şi un apartament, o maşină, nu are economii în bancă, dar nici datorii.
Urmează în clasament un alt rector, de data aceasta al Universităţii Ştiinţe Agricole şi de Medicină Veterinară, (USAMV), Doru Pamfil, al cărui venit lunar se ridică la 11.177 de lei pe lună. Pamfil mai deţine un teren de 500 de metri pătraţi într-un cartier clujean, dar şi un teren de 2.900 de metri pătraţi într-o localitate a judeţului, o casă în Cluj-Napoca, dar şi depozite în bancă de 75.000 de euro. Nu are datorii.
Şi prefectul Clujului stă bine la capitolul venit lunar. Dar aceasta nu datorită funcţiei de prefect, ci a calităţii sale de profesor universitar la UTCN. Astfel, Gheorghe Vuşcan e pe locul patru în topul bugetarilor cu salarii consistente şi câştigă 7.998 de lei de la UTCN şi de circa trei ori mai puţin ca prefect, adică numai 2.716 lei pe lună, deci un total de 10.514 lei pe lună.
Directorii de companii de stat şi regii, salarii de mii de euro
Partea de mijloc a topului este ocupată de directorii de regii autonome sau companii de stat, fie că sunt subordonate Consiliului Local, fie Primăriei. Astfel, Primăria are în subordine trei regii: RAT, al cărei director ocupă locul doi în acest top al salariilor de bugetari, RATUC, al cărei director nu are depusă declaraţia de avere, şi Regia Autonomă a Domeniului Public. Consiliul Judeţean e mai bogat în regii şi companii de stat subordonate. Are tot trei regii – Regia Drumurilor Judeţene (RADP), Regia Aeroportul Internaţional Cluj şi Regia de Administrare a Domeniului Public şi Privat (RAADPP), dar în plus are şi câteva companii subordonate – Compania de Apă Someş, Univers T, Cluj Arena, Tetarom, Centru Agro Transilvania, Clujana şi SC Pază şi protecţie Cluj SRL. Nu toţi directorii acestor instituţii cu capital de stat îşi declară, însă, veniturile. Din datele publicate însă rezultă că cel mai bine plătit dintre aceştia este directorul Companie de Apă Someş Tisa, Dorin Ciatarâş, cu un venit lunar de 8.833 de lei. Acesta are şi şapte terenuri, o casă în Cluj-Napoca şi trei apartamente în Cluj şi Floreşti. Are o maşină, dar şi economii de câteva zeci de mii de euro. În plus are venituri şi de la UTCN, care anul trecut s-au ridicat la 9.000 de lei. Locurile următoare ale topului sunt ocupate de şeful Oficiului Regional de Audit Cluj, Ioan Gherasim, cu un salariu de 8.750 de lei. El este urmat de şeful DIICOT, Mircea Hrudei, cu un salariu de 8.649 de lei. Venituri peste 8.000 de lei mai au Radu Solovăstru, rectorul Universităţii de Artă şi Design, mai mulţi auditori publici externi ai Curţii de Conturi Cluj, dar şi directorul general al Tetarom, Viorel Găvrea. Aceasta are un salariu de 8.166 de lei, dar mai deţine şi trei terenuri intravilane, două apartamente şi aproape 140.000 de lei în bancă. Un director de societate a Consiliului Judeţean Cluj bine plătit este şi şeful Aeroportului Cluj, David Ciceo. Acesta are un salariu lunar de 7.655 de lei de la aeroport la care se adaugă un venit de 2.230 de lei în calitate de preşedinte al Asociaţiei aeroporturilor. Potrivit declaraţiei de avere, acesta mai deţine șase terenuri, patru case, trei maşini, acţiuni la bancă, plus bijuterii şi tablouri de 15.000 de euro, economii de 257.000 de lei şi 6.100 de euro. Şeful Tribunalului Cluj, judecătorul Ana Seleşiu, are un salariu de circa 6.700 de lei lunar şi deţine un teren, o casă şi două apartamente.
Boc şi Uioreanu, mai pe la coadă
În clasamentul clujean urmează primarul Emil Boc. Acesta primeşte de la primărie un salariu de 4.362 de lei, la care se adaugă salariul de profesor la UBB 2.216 lei. Boc mai deţine un apartament şi o maşină şi are economii de câteva zeci de mii de lei la bancă. Salarii mai consistente au şi directorul Camerei de Conturi a judeţului Cluj, Radu Alexandru Roşu (6.000 de lei), directorul Clujeana, Dorinel Şumlea (5.500 de lei), rectorul UBB, Ioan Aurel Pop (4.856 de lei), rectorul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, Vasile Jucan (4.737 de lei), şeful Camerei Agricole Cluj, Mihai Arsene (4.323 de lei), dar şi şeful Cluj Arena, Radu Raţiu, cu 3.700 de lei. Cei mai slab plătiţi sunt subprefectul Mihea Iuoraş care are o leafă de numai 2.597 de lei, dar şi preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, care are un salariu de 2.296 de lei. Uioreanu are însă o avere considerabilă, deţinând opt terenuri deținute dinaintea căsătoriei, două case, un apartament şi o casă de vacanţă.
[stextbox id=”custom” caption=”Top Cluj Bugetari bine plătiţi”]
Rectorul UTCN, Aurel Vlaicu-13.229 de lei
Directorul RAT, Emil Miron-11.533 de lei
Rectorul USAMV, Doru Pamfil-11.177 de lei
Prefectul Vuşcan Gheorghe-7.998 de lei de la la UTCN plus 2.716 de lei de la prefectură
Directorul Companiei de Apă Someş, Dorin Ciatarâş-8.833 de lei
Şeful Oficiului Regional de Audit Cluj, Ioan Gherasim-8.750 de lei
Şeful DIICOT Cluj, Mircea Hrudei-8.649 de lei
Rectorul UAD, Radu Solovăstru-8.359 de lei
Auditor al Curţii de Conturi Cluj, Iuliu Avram-8.333 de lei
Director Tetarom, Viorel Găvrea-8.166 de lei
Directorul Aeroportului Internaţional Cluj, David Ciceo-7.655 de lei
Primarul Emil Boc-4.362 de lei de la primărie şi 2.216 de lei de la UBB
Directorul Camerei de Conturi a judeţului Cluj, Radu Alexandru Roşu-6.000 de lei
Directorul Clujana, Dorinel Şumlea-5.500 de lei
Reactorul UBB, Ioan Aurel Pop-4.856 de lei
Directorul Cluj Arena, Radu Raţiu-3.700 lei
Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu-2.296 lei
[/stextbox]