România prea dodoloață: peste 60% din populație e supraponderală

Foto: dan Bodea
Conferinta de presă din cadrul Congresului European de Obezitate

Mai mult de jumătate din populația României suferă de obezitate, cauzele principale fiind lipsa de echilibrare între o alimentație mai bogată caloric și a activității fizice.

Astfel, potrivit datelor existente până la această dată, peste 50% din populația adultă este cu supragreutate sau obezitate, a informat conf. dr. Gabriela Roman, într-o conferință de presă, în cadrul Congresului European de Obezitate (CEO), desfășurat în aceste zile în Cluj-Napoca.

Totuși, rezultatele preliminare ale unui studiu populațional care se va încheia în anul 2014 relevă faptul că procentul privind numărul persoanelor obeze și supraponderale ar fi mult mai mare, de peste 60%.

Adevăratul număr al persoanelor obeze se va cunoaște anul viitor. „Anul viitor așteptăm cifrele rezultatele unei analize populaționale care să ne dea cifre mai exacte. Vom afla dacă există un specific al țării noastre. Vom analiza factorii de risc pentru creșterea ponderală, stilul de viață (alimentația, activitatea fizică, durata somnului, stresul)”, a precizat președintele congresului, conf. dr. Gabriela Roman.

Creșterea în greutate atrage după sine probleme de sănătate, cea mai frecventă boală întâlnită fiind diabetul de tip 2.
La nivelul județului Cluj, anual sunt 3.000-4.000 de persoane diagnosticate cu diabetul de tip 2.
Aceste cazuri noi se datorează stilului de viață, dar mai ales stresului.

 „Mâncarea însoțită de pâine este o caracteristică a poporului român. Trebuie s-o luăm ca atare. Fiecare popor are specificul lui. Trebuie să integrăm pâinea în aportul caloric. Nu putem sugera unei populații întregi să nu mai consume alimentul de bază al poporului. Așa cum nici într-un un caz nemții nu vor renunța la cartofi. Desigur pâinea trebuie consumată cu moderație și ”condimentat” totul cu activitate fizică”, a declarat conf.dr. Gabriela Roman.

În ceea ce privește populația afectată de obezitate există diferențe și pe regiunile țării: „Probabil că în Transilvania sunt mai mari probleme decât ar fi în zona Dunării sau a Mării Negre, unde este alt gen de alimentație și poate o activitate fizică mai mare”.

Programele naționale de sănătate ar putea să stopeze această creștere alarmantă a obezității dacă s-ar investi bani și ar exista inițiativă în acest sens. „De mulți ani facem demersuri nenumărate ca și specialiști, transmitem datele, le facem cunoscute la nivelul ministerului, dânșii probabil discută la nivel de Parlament. Ar trebui să ne așteptăm la feedbackul acestor demersuri și să vedem venind de sus programe care să includă prevenția”.

Din păcate, nici generația tânără nu este ocolită de problemele date de obezitate. Aproximativ 10-15% din copii se confruntă cu astfel de probleme. „Este o cifră care ar trebui să ne alarmeze. Important este să nu o lăsăm să crească, să intervenim și să creăm condițiile în care copiii să aibă o alimentație echilibrată și să practice activitate fizică”, a afirmat președintele Congresului European de Obezitate.

Pe părinții care fac o obișnuință din a-și duce copiii la restaurantele de tip fast-food medicul clujean îi sfătuiește să nu facă acest lucru. „Să nu facă acest lucru cel puțin în fiecare zi. Să înțeleagă care este problema și să înțeleagă că un copil trebuie să fie mai deagrabă zburdalnic decât sedentar”.

De fapt, prevenția obezității poate începe încă din perioada intrauterină: „Din timpul sarcinii mama ar trebui să discute cu medici specializați în nutriție și să vadă cum ar trebui să decurgă o sarcină normală, cât și ce ar trebui să consume, cum ar trebui să fie evoluția greutății. De aici pornește, ulterior, problema greutății. Apoi, în perioada copilăriei, părinții ar trebui să fie atenți la alimentația copiilor, câtă activitate fizică să le recomande, să-i susțină în activitatea fizică, să nu-i scutească de la sport”.

La Congresul organizat la Cluj participă specialiști din mai multe domenii: diabet, nutriție și boli metabolice, endocrinologie, cardiologie, obstetrică, medicina de familie, psihologie, chirurgie, dar și cercetători  din țările central-europene ( Cehia, Serbia, Slovacia, Polonia), Austria, Georgia, Bulgaria, Grecia, Germania și Turcia. Tema congresului este ”Octetul obezității-abordare multiplă”.

Distribuie:

Postaţi un comentariu