Încep lucrările la parkingul de pe Negoiu
Lucrările la parking-ul de cartier de pe strada Negoiu din Cluj-Napoca vor lua startul în această vară. Contractul pentru proiectare şi execuţie a fost semnat la finele anului trecut cu asocierea Construdava – ICCO Braşov SRL. Până acum s-a lucrat la partea de proiectare, astfel că firmele mai au la dispoziţie circa un an şi jumătate să ridice parkingul care va avea 376 de locuri de parcare.
Proiectul prevede că parcarea va avea demisol, parter şi cinci etaje. Parkingul va descongestiona traficul din zona foarte aglomerată a blocurilor de pe Negoiu, unde în prezent nu există suficiente locuri de parcare. Asta deşi anul trecut în apropiere, pe strada Mehedinţi a fost inaugurat deja un alt parking de cartier cu 126 de locuri şi care a costat circa 3 milioane de lei. Costul noului parking de pe Negoiu se ridică la 15.350.500 de lei. Construdava a mai construit în Cluj-Napoca şi parking-ul de pe Băişoara, din cartierul Gheorgheni.
După finalizarea celui de al doilea parking din această zonă, primăria ar putea să dea curs şi planurilor de a introduce o linie de transport public în zona Mehedinţi – Negoiu, transport solicitat insistent de locuitori de mai mulţi ani de zile. În prezent, din cauza lipsei parcărilor suficiente, foarte multe maşini sunt parcate pe carosabil, ceea ce face imposibilă circulaţia autobuzelor în zonă.
Primăria blocată de retrocedări
Planurile primăriei clujene de a mai ridica parkinguri în diferite cartiere se lovesc de problema retrocedărilor de terenuri. Primarul Emil Boc a declarat că primăria a găsit cel puţin 12 locuri în care este posibilă construirea unor asemenea obiective, dar pentru că diferite fâşii din acele terenuri sunt revendicate nu se poate trece efectiv la demararea proiectelor. „Am identificat locaţiile posibile pentru construcţia de parking-uri supraterane, dar suntem blocaţi de noua lege a fondului funciar, care nu ne permite timp de un an să ne atingem de niciun teren revendicat. După ce vor fi soluţionate problemele cu revendicările putem trece la lucru”, a spus Emil Boc. Primarul a precizat că în unele locuri va fi necesară şi demolarea garajelor existente între blocuri pentru a se putea face parking-uri.
Unul dintre proiectele deja blocate este, potrivit lui Boc, parkingul subteran de la Casa Învățătorului. Proprietarul clădirii, respectiv Sindicatului profesorilor încă nu şi-a dat acordul pentru proiectul municipalităţii care are nevoie să intre în subteran cinci metri sub Casa Învățătorului pentru a putea realiza parking-ul subteran care va avea lift şi un front la stradă de 18 metri.