Centru de Angajare Asistată a tinerilor cu handicap, deschis la Zalău

Centrul a fost lansat marţi

Un mediator între angajatori şi persoanele cu handicap. Asta îşi propune să fie Centrul de Angajare Asistată din Zalău, lansat marţi în cadrul unui eveniment găzduit de Consiliul Judeţean Sălaj. Bazele centrului au fost puse Centrul de Coordonare în Angajare Asistată pentru Angajatori şi Persoane cu Dizabilităţi ATRIUM, Fundaţia Alpha Transilvană Târgu-Mureş, având ca partener local Centrul de Integrare prin Terapie Ocupaţională Zalău.

Banga Erzsébet, reprezentantul Fundaţia Alpha Transilvană, a explicat că astfel de centre au mai fost înfiinţate şi în alte oraşe din ţară, cel de la Zalău având drept obiectiv să-i ajute pe tinerii cu dizabilităţi să se angajeze pe piaţa liberă. „Nu este o pregătire profesională, ci este o practică, prin care tinerii învaţă cum este să ai un loc de muncă: învaţă cum este să ai colegi, cum este să ai un şef, cum este să ai program şi cum este să te supui unui set de reguli”, a precizat ea.

La eveniment a participat, din partea autorităţilor locale, Daniela Coţa, viceprimar al municipiului Zalău, care a sugerat că ar fi foarte utilă crearea unei baze de date care să cuprinsă abilităţile persoanelor cu dizabilităţi, astfel încât atunci când un angajator are nevoie de un anumit serviciu, să ştie dacă poate apela la persoane cu dizabilităţi.

Răspunsul a venit imediat de la Banga Erzsébet, care a precizat că tinerilor care se vor adresa centrului li se va face un profil vocaţional, ceea ce presupune o evaluare la finalul căreia se vor determina abilităţile fiecăruia, precum şi abilităţile pe care şi le-ar putea dezvolta pe parcurs.

Rodica Marian, coordonatorul Centrului de Integrare prin Terapie Ocupaţională, a precizat, în finalul evenimentului, că provocările abia acum încep, pentru că vor trebui găsiţi angajatori dispuşi să încadreze în muncă persoane cu dizabilităţi. Rodica Marian a făcut, totodată, şi un apel la adresa autorităţilor locale, chemate să sprijine activitatea centrului. Prima care a răspuns apelului a fost Melania Gârdan, directorul Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă în Educaţie Sălaj, care a declarat că este deschisă la încheierea unui parteneriat în baza căruia specialiştii CJRAE să ajute la realizarea profilului vocaţional.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu