Artiștii ce nu își uită țara. Expoziție de artă contemporană la Muzeul de Artă
Operele de artă contemporană a cinci artişti israelieni de renume mondial, născuţi pe plaiuri româneşti, sunt expuse începând din 17 iulie la Muzeul de Artă din Satu Mare. Aflată pentru prima dată în Satu Mare, expoziţia va putea încânta ochii şi sufletul iubitorilor de artă sătmăreni până în a doua decadă a lunii august.
Artiștii ce nu își uita țara
Expoziţia de la Muzeul de Artă este un grupaj realizat de cinci artişti israelieni, care au în comun faptul de a fi născuţi în România, dar trăiesc de mulţi ani în Israel. Expoziţia cuprinde lucrări de fotografie prelucrată, grafică, sculptură, instalaţii şi obiect. Grupul îi are în componenţă artiştii Arie Berkovitz, Digi Dekel, Belu Simon Făinaru, Yehudit Matzkel şi Philip Rantzer. Expoziţia a fost găzduită de mai multe muzee din România printre care Muzeul Naţional de Artă Cluj Napoca şi Bistriţa. Ei au mai fost prezenţi pe simezele româneşti şi în alte expoziţii de grup sau personale precum şi în proiecte comune cu artişti români, în ţară sau prin intermediul Institului Cultural Român, la Tel Aviv. Fiecare dintre artişti a avut expoziţii în mari centre culturale ale lumii precum Tokio, Bremen, Geneva, Milano, Chicago, Bruxelles, Melbourne, Paris, etc.
Adusă în România de Ambasada Israeliană, această expoziţie s-a perindat şi prin alte muzee din Transilvania precum Muzeul de Artă Naţională de la Cluj Napoca şi Muzeul de Artă din Bistriţa Năsăud. În Satu Mare, expoziţia a fost adusă prin intermediul Comunităţii Evreieşti a oraşului şi expusă în sălile Muzeului de Artă pentru a fi cât mai vizibilă pentru un număr mare de vizitatori.
Simplitatea, crezul artei contemporane
Felicia Grigorescu, şefa secţiei de artă a Muzeului Judeţean Satu Mare, este încrezătoare în reuşita acestei expoziţii de a ajunge în inimile pasionaţilor de artă contemporană, caracterizată prin simplitate şi o permanentă deplasare a limitelor. „Noi ca muzeu suntem obligaţi să oferim publicului arta timpului pe care îl trăim. Este foarte uşor să beneficiem de tehnica timpului pe care îl trăim dar şi din punct de vedere mental trebuie să evoluăm“, a declarat Felicia Grigorescu.
Dat fiind faptul că lucrările nu au ajuns în cea mai bună stare la Satu Mare, creaţiile artiştilor fiind chiar şi pentru personalul muzeului necunoscute, aceştia au întâmpinat probleme în expunerea pe simeze şi instalaţii de artă, făcând din aceasta una dintre cele mai grele expoziţii de orânduit.
Muzeul de Artă îşi propune să atragă tot mai mulţi vizitatori cărora să nu le implementeze un anumit concept care să le îngrădească imaginaţia ci, dimpotrivă, să lase privitorul să îşi formeze propria părere care să îl lege printr-un sentiment propriu de această artă modernă pentru a ajunge să o înţeleagă şi mai ales să o îndrăgească.
Text: Sergiu Podină