Nicolae Weisz, dascălul onorat de statul francez

Nicolae Weisz este singurul maramureşean care a primit această recunoaştere din partea Statului Francez

Băimăreanului Nicolae Weisz i-a fost decernat titlul de „Cavaler al Artelor şi al Literelor” de către Statul Francez. Evenimentul a avut loc la Cluj Napoca, cu exact o zi înaintea Zilei Naţionale a Franţei. „Este încununarea a 39 de ani de carieră didactică şi nu numai. Mă socotesc un răsfăţat”, spune Nicolae Weisz.

„M-am repezit la Wikipedia să văd ce înseamnă”

Anunţul că îi va fi conferit titlul de „cavaler” l-a primit în urmă cu o lună, telefonic, de la Ambasada Franţei în România. „M-au sunat şi mi-au spus că voi primi acest titlu şi mi-au dat detalii despre locul unde se va desfăşura evenimentul şi tot. Lor li se părea normal şi-mi vorbeau de parcă ar fi trebuit să ştiu că voi primi distincţia. După ce am terminat convorbirea m-am repezit la «Wikipedia» să văd despre ce este vorba”, povesteşte Nicolae Weisz. „Abia mai târziu am aflat că propunerea să fiu decorat a fost făcută în urmă cu mai mulţi ani dar a trecut o vreme până când a fost aprobată şi s-a făcut decernarea titlului”, ne-a declarat profesorul  Nicolae Weisz. Modest, povesteşte că se simte puţin „nelalocul lui” pentru că are colegi care ar merita mai mult decât el. „Am o strângere de inimă pentru că am colegi cu merite cel puţin egale cu ale mele, dar lor nu li se întâmplă acest lucru”, povesteşte profesorul.

Trist este că profesorul nu a beneficiat de niciun fel de recunoaştere din partea statului român. Totuşi, el a fost deja propus să fie numit „Cetăţean de Onoare” al Municipiului Baia Mare.

weisz-3-(3)

Implicat în numeroase proiecte extraşcolare

Ca formare, profesor de limba franceză, dascălul s-a implicat în numeroase proiecte extraşcolare în cele aproape patru decenii de muncă. În 1994, la inițiativa profesorului Nicolae Weisz s-a înființat trupa de teatru licean francofon „Dramatis Personae” a Colegiului Național „Mihai Eminescu” Baia Mare. Trupa liceenilor băimăreni a participat la peste patruzeci de festivaluri internaționale de gen, în cele mai multe cazuri ca reprezentantă a României, în Europa, Africa și America de Nord. A cucerit Marele Premiu la Festivalul de la Arad (1996, 1997 și 2000), la Brno-Cehia (1999) și Cagliari-Italia (2005). A fost singura trupă de teatru neprofesionistă invitată la Paris cu ocazia Congresului Mondial al Francofoniei, în iunie 1998. Este invitată anual de Ambasada Franței în România să joace la București, la Institutul Francez. În 2007, trupa a fost invitată la Innsbruck, de Ambasada Franței în Austria, să reprezinte România la o întâlnire a elevilor de liceu din Europa, axată pe ideea francofoniei, susținută prin activități ludice. De asemenea, Nicolae Weisz este „sufletul” Festivalului Internaţional al Cântecului Francofon, festival care se desfăşoară anual în Baia Mare în al doilea week-end din luna mai şi care a ajuns în 2013 la cea de-a 12-a ediţie. „Am avut deja peste 60 de câştigători ai acestui festival şi fiecare dintre ei a primit cadou din partea Ambasadei Franţei în România câte un sejur în Patria lui Voltaire”, spune profesorul. Timp de opt ani a fost directorul artistic al al Teatrului Municipal din oraş, a publicat numeroase traduceri şi mai mult de 14 piese traduse de el se joacă pe scenele teatrelor profesioniste din ţară.

[stextbox id=”custom” caption=”Singurul ”cavaler” maramureșean”]Nicolae Weisz  este singurul maramureşean care a primit această recunoaştere din partea Statului Francez, dar printre românii care au fost decoraţi cu acest ordin se numără, Dorina Lazăr, directorul Teatrului Odeon, Damian Drăghici, consilier de stat, profesorul Andrei Pippidi, pianista Ilinca Dumitrescu şi actriţa Maia Morgenstern sau Cristian Mungiu. Ordinului Artelor şi Literelor reprezintă un important omagiu adus personalităţilor ce se disting prin creaţia artistică de excepţie în domeniul culturii şi comunicării sau prin contribuţia esenţială adusă la răspândirea artelor şi literelor în Franţa şi în lume. Cu toate acestea, Nicolae Weisz nu este la primul titlu pe care îl primeşte din partea statului francez. În 1999 a primit „Laurii Academici”, o altă distincţie oferită de statul francez în semn de recunoaştere.[/stextbox]

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. RODICA SEREI says:

    FELICITĂRI ,
    O bine meritată recunoaștere a îndelungii activități de Dascăl , păcat că din partea ROMÂNIEI …….

Postaţi un comentariu