Noul rezidențiat respins încă din ”fașă”

foto: Dan Bodea
Medici tineri căutându-și un job în afara țării

Peste 1500 de studenți la medicină au semnat petiția online care este împotriva noului proiect de lege al reorganizării rezidențiatului.

Schimbările propuse de Ministerul Sănătății nu sunt văzute cu ochi buni de către studenții de la medicină.
Noutățile constau în aceea că de anul viitor selecția medicilor rezidenți să nu se mai facă pe baza mediei de absolvire, să se  efectueze doi ani de trunchi comun de către toți absolvenții și să se introducă centre suplimentare de pregătire, astfel încât rezidenții să nu se concentreze în anumite zone în care nu toți reușesc să facă operații.

Noile intenții ale Ministerului Sănătății au fost făcute cunoscute weekendul trecut de către secretarul de stat în Ministerul Sănătății Raed Arafat într-o întâlnire cu studenții mediciniști din Târgu-Mureș.

Cei direct vizați, studenții de la medicină, nu cred că noul proiect de lege va aduce schimbări în bine: ”În România e stare de urgență, asemenea lucruri sunt doar experimente făcute de dragul de a ne aranja și noi cu europenii. Dar se omit lucruri esențiale: nu avem centrele de pregătire ale europenilor (cei doi ani de stagii vor înseamna plimbări pe coridoare), nu avem salariile europenilor să ne permitem să mai stăm doi ani pe bară sau cu o mizerie de salar care va fi minim pe economie. Nu avem un sistem care să ne permită formarea de specialiști. În Anglia sau Germania unde sistemul este pus la punct îți permiți să îi înveți pe interniști și chirurgie, pe chirurgi și medicină internă. În România situația e alta și trebuie remediată treptat, nu prin reforme date din doi în doi ani la mișto, copiind tot felul de formalități de pe la europeni”, precizează un semnatar al petiției on line ”Spunem Nu noului proiect de lege al reorganizării rezidențiatului”.

De asemenea, un alt student care semnează petiția aduce în discuție salariile foarte mici care-i determină pe mulți medici tineri să aleagă străinătatea: ”Ne sunt de ajuns cei 6 ani de facultate și nu cred că ne -ar fi de folos încă doi. Nu ne dorim să ajungem specialiști la bătrânețe și vrem să devenim respectați și nu batjocoriți cu un salar mizer. Intr-o țară așa-zis europeană, cum se face că salariile rezidenților sunt mai mici decât ale unui portar (fără ofensă adusă acestei meserii). Cum reușiți, voi mari miniștri să ne determinați să rămânem în această țară după terminarea studiilor dacă tot ce gândiți nu este în folosul nostru? Degeaba investiți bani în sistemul de invătământ, dacă nu știți să ne păstrați în țară după absolvire”.

Distribuie:

Postaţi un comentariu