Cancerul poate fi învins la Cluj. Printre cei mai mici pacienți care luptă pentru viață se află și un nou născut

Clujul este locul unde își găsesc salvarea copiii atinși de cancer din întreaga țară. Anul trecut au venit la Clinica Pediatrie II, la Secția de Oncologie Pediatrică, 30 de copii și tineri care în urma analizelor au fost diagnosticați cu această boală nemiloasă. În acest an, același diagnostic l-au primit 27 de copii, printre care se numără inclusiv un nou-născut. Peste 90% din cazuri au o evoluție favorabilă și un răspuns bun la tratament. Rata de vindecări este de circca 70%, apropiată de rata de vindecări la cancer a Europei care este de 75%. În spatele acestor cifre seci, se ascund luni de tratament pe patul de spital, o muncă neîncetată pentru cadrele medicale. Iar pentru părinți este greu de transpus în cuvinte prin ce trec: clipe de deznădejde, de furie, de reculegere, de credința că totul trebuie să se termine cu bine.

Povestea micului învingător

Patrick este un băiețel de trei ani. Este vesel. Se joacă. Mai are zile când nu are chef, ca toți copiii de vârsta lui. Nimic nu trădează drama prin care a trecut  mai bine de un an, lupta sa cu boala cea mai neiertătoare, cancerul. ”Sunt persoane care dacă-l văd pe stradă nu ar zice că este bolnav”, spune Ana, mama băiețelului. Pe Patrick, reporterii Transilvania Reporter l-au întâlnit în ajunul Crăciunului 2012, pe patul de spital, când reprezentanți ai Fundației Umanitare ”Alexandru Damian” împărțeau cadouri copiilor internați pe Secția de Oncologie Pediatrică din cadrul Pediatrie II Cluj-Napoca. Aflând prin intermediul Transilvania Reporter de cazul lui Patrick, un grup de colindători din Zalău au donat familiei Patrick toată suma strânsă cu acel prilej.

”Și în România se face atât cât se poate. Cât îi lasă pe medici statul ăsta”

În luna iulie a acestui an, Patrick a ieșit din spital, iar evoluția lui este foarte bună. Revine în fiecare lună la Cluj pentru ultimele tratamente și control, iar mama speră să se termine totul cu bine: ”Cu ajutorul lui D-zeu sperăm să se termine cu bine. Copiii care au fost internați în aceeași perioadă cu Patrick toți sunt bine”. Informațiile date de medicul oncolog Gheorghe Popa, șeful  Secției de Oncologie Pediatrică, care s-a ocupat de băiețel, sunt și ele încurajatoare: ”Patrick este în tratament ambulator de menținere a remisiei, cu o evoluție foarte bună și cu șanse mari de vindecare”.
Patrick este din Jibou, județul Sălaj, dar s-a născut în Spania, unde părinții au ales o vreme să trăiască și să muncească. Anul trecut, după ce familia a revenit în țară, Patrick care era un băiețel foarte sănătos a început să răcească frecvent, a făcut pneumonie, iar, în urma mai multor investigații, părinții au aflat ceea ce nu și-ar fi dorit să li se spună niciodată, Patrick era bolnav de leucemie.

”Cum trăisem o perioadă îndelungată în Spania, nu cunoașteam nimic despre medicii de la noi care tratează această boală. Am vrut să mergem în străinătate ca să îl tratăm. Dar am auzit din mai multe surse că la Cluj este un doctor foarte bun. Ni s-a spus că este un medic extraordinar și că se implică foarte mult, ceea ce am văzut și noi după ce ne-am internat la spitalul din Cluj. Am crezut în posibilitățile din România. Și în România se face atât cât se poate. Cât îi lasă pe medici statul ăsta”, spune Ana.

Astfel a ajuns Patrick să fie tratat de medicul Gheorghe Popa și colectivul medical condus de acesta de la Secția Oncologie Pediatrică din cadrul Pediatrie II Cluj-Napoca. ”Munca pe care o fac acești medici este foarte grea. Să lupți cu o asemenea boală este foarte greu. Nu aș putea să lucrez aici nici ca infirmieră. M-a marcat tot ce am văzut. Trebuie să uit pentru că anumite amintiri nu mă ajută”, recunoaște femeia, cu emoție în glas.

”Consilierea lipsește cu desăvârșire. Și am avea nevoie nu numai noi mamele, ci și copiii. Patrick plânge și se supără foarte repede, iar astea sunt urmările prin toate câte a trecut”, Ana, mama lui Patrick

”Au fost momente grele”

Tratamentul băiețelului a necesitat internarea la Cluj, iar în tot acest timp familia a fost supusă multor încercări: mama a trebuit să renunțe la lucru ca să-și însoțească copilul, drumurile și statul în Cluj erau costisitoare. Apoi, nevoilor financiare s-au adăugat solicitarea emoțională la care era supusă mai ales mama, aflată tot timpul ca căpătâiul patului de spital. De aceea, chiar și acum după trei luni de la ieșirea din spital al lui Patrick, mama se îngrijorează chiar dacă sunt alarme false: ”Când observ că ceva nu este ok, mă stresez. Mi se pune un nod în stomac”.

Tânăra femeie preferă să uite toate acele clipe de pe timpul tratamentului cu citostatice și reacțiile acestora provocate băiețelului. Toate aceste am amintiri nu-i fac bine: ”Au fost momente grele. Nu-mi place să vorbesc. Am momente când nici acum nu vreau să vorbesc cu nimeni”.

Din păcate, în România, mămicile copiilor bolnavi de cancer care au mare nevoie de consiliere psihologică, dar mai ales copiii suferinzi nu beneficiază de asemenea ședințe. În spitale, personalul medical este insufiecient, iar, când revin cu copiii acasă din spital, mamele nu au decât să-și reprime durerile ce le poartă în suflet. ”Consilierea lipsește cu desăvârșire. Și am avea nevoie nu numai noi mamele, ci și copiii. Patrick plânge și se supără foarte repede, iar astea sunt urmările prin toate câte a trecut”, explică femeia.

Totuși, tânăra femeie a reușit să reziste găsind suportul moral la o altă mămică. Este vorba despre mama unei fetițe care a ieșit învingătoare în lupta cu boala secolului în urmă cu doi ani: ”Despre ce ni s-a întâmplat vorbesc foarte puțin. Singura care îmi dă putere este mama unei fetițe din Zalău care are doi ani de când a terminat tratamentul. Tot timpul când vorbesc mă încurajează. Îmi face bine să vorbesc cu ea. Este o mămică foarte optimistă”.

Patrick își petrece timpul acasă alături de părinți. Aceștia au ales să-l ferească de comunitatea de la grădiniță, unde l-ar expune la răceli și alte boli specifice sezonului rece. ”Am preferat să stau alături de el acasă și să nu-l dăm la grădiniță.  Am fost cadru didactic și știu cât de repede se transmit răcelile. Nu vreau să îl expun atâtor viroze, organismul lui e încă slăbit”, explică mama.
Rata de videcare la cancer este apropiată de a Europei. Bebelușii răspund cel mai bine la tratament
Patrick este unul dintre cei 30 de copii și tineri, diagnosticați cu cancer, anul trecut, la Secția de Oncologie Pediatrică. Din păcate, tot anul trecut, patru copii au pierdut lupta cu boala. În acest an, la secția amintită, au primit același diagnostic 27 de copii și adolescenți, printre care și un nou-născut, și s-au înregistrat doar două decese. Pentru bebeluși și copiii cu vârste mai mici rata de vindecare este mai mare comparativ cu cea de la alte vârste. ”Rata de vindecări la copiii mai mici este superioară celei de la vârsta adolescenței. Mai degrabă, adolescenții fac forme mai grave de cancer decât bebelușii”, afirmă medicul Gheorghe Popa. Rezultatele privind numărul vindecărilor de pe Secția de Oncologie Pediatrtică sunt îmbucurătoare: ”Peste 90% din cazuri au o evoluție favorabilă și un răspuns bun la tratament. Rata de vindecări este de circca 70%, apropiată de rata de vindecări la cancer a Europei care este de 75%. În ultimii zece ani progresele au fost enorme. Dacă în urmă cu zece ani rata vindecării era de doar 50%”, acum am ajuns la 70% ceea ce este enorm de mult, s-a făcut un progres foarte mare”, precizează conf. dr. Gheorghe Popa. Aceste rezultate se datorează introducerii metodelor moderne de diagnostic: biologie moleculară, citogenetică, accesul tot mai mare la imagistică modernă. ”În urmă cu 15 ani era foarte greu ca un pacient să facă o tomografie computerizată, dar în momentul de față un pacient face câte tomografii are nevoie. Metodele de tratament s-au optimizat, iar noi am câștigat experiență”, spune oncologul clujean cu multă modestie.

Regretele unui medic

Faptul că boala secolului se vindecă și la Cluj este o realitate. ”Dar, sunt și lucruri care nu merg bine”, recunoaște medicul Gheorghe Popa care dă câteva exemple în acest sens: În România, chirurgia oncologică lasă de dorit. Avem probleme în a trimite pacienții pentru operații în străinătate. Operăm și în Cluj, dar nu ne ridicăm la performanțele unui serviciu din străinătate. Majoritatea cazurilor se operează la Cluj, apoi există cazuri pe care le trimitem la București sau în străinătate. Anul trecut au fost trei cazuri operate în Belgia. De asemenea, radioterapia la copiii sub cinci ani nu se poate face în România deoarece necesită prezența unui medic anestezist. Serviciile de radioterapie din România nu au angajați medici anesteziști”.

 A scos România din conul de umbră

Progresele din ultimii ani privind vindecarea cancerului la copii s-au datorat în bună parte și medicului Gheorghe Popa. Pe secția pe care își desfășoară activitatea, pe o perioadă de 23 de ani, au fost vindecați de cancer 150 de copii și tineri. În afară de munca sa nobilă, aceea de a salva vieți, medicul clujean este preocupat de formarea tinerilor medici oncopediatri din România la nivelul specialiștilor din Europa.

Astfel, în perioada 10 – 12 octombrie 2013, la Cluj-Napoca, în centrul de conferințe de la Hotel Pami, va avea loc Reuniunea Internațională de Oncohematologie Pediatrică, sufletul acestui eveniment este conf. dr. Gheorghe Popa, în calitatea sa de reprezentant al Societății Române de Oncohematologie Pediatrică. Acțiunea se mai bucură de sprijinul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, al Asociației Little People România și al Asociației Beatrix Bührer pentru Spriinirea Copiilor Afectați de Cancer.

Inițial, această reuniune s-a născut în urmă cu 20 de ani când, la inițiativa medicului Gheorghe Popa, au început să aibă loc întâlniri între medicii români și cei din Ungaria. În urmă cu patru ani, reuniunea a avut loc la Cluj și a atras pentru  prima dată participanți și din alte țări europene.
Evenimentul din acest an reunește peste 80 de specialiști în oncologia și hematologia pediatrică din 8 țări: Belgia, Bulgaria (prof. Dobrin Konstantinov), Cehia (prof. Jaroslav Sterba), Polonia (prof. Thomasz Szczepanski), România, Slovacia, Slovenia (prof. Janez Jazbek) și Ungaria (prof. Gabor Kovacs și prof. Gergely Krivan). Lucrările științifice care vor fi prezentate se vor subscrie celor trei teme majore ale întâlnirii: leucemia, limfoamele și blastoamele. Medicii specialiști își vor prezenta propriile experiențele recente în tratarea acestor afecțiuni, precum și avansurile cercetării științifice din țările pe care le reprezintă. De asemenea, evenimentul este un prilej pentru dezbateri și schimburi de experiență privind cele mai noi și avansate metode de tratare a cancerului la copii. ”Reuniunea este menită să faciliteze integrarea medicilor specialiști în oncologie și hematologie pediatrică români în cadrul comunității internaționale a specialiștilor și să contribuie direct la creșterea calității actului medical în acest domeniu în România”, declară inițiatorul reuniunii internaționale de la Cluj.

Câți copii s-au vindecat la Cluj

La Clinica de Oncologie Pediatrică se adresează pacienți din  județele Cluj, Sălaj, Satu-Mare, Maramureș, Bistrița, Brașov și sporadic pacienți din alte județe din țară precum: Galați, Hunedoara, Sibiu, Târgu-Jiu etc. Într-o perioadă de 23 de ani, pe această secție, au fost vindecați de cancer 150 de copii și tineri.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. anonim says:

    Nu este deloc un medic bun

  2. Ofelia Pirvu says:

    Nu este un medic bun.Anul trecut in 2012 au murit mult mai multi copiii nu 4 printre care si fiica mea Irene in varsta de 2 ani jumatate, din lipsa lui de interes. Trateaza copii cu citostatice folosind metodele din strainatate dar nu supravegheaza deloc. Daca copilul este tare si supravietuieste bine daca face vreo complicatie moare nebagat in seama. Eu am strigat 2 zile dupa ajutor spunand ca fetita mea nu e bine, si el a plecat acasa la ora 3 spunandu-mi ca e bine totul. la ora 6 Irene a intrat in coma si nu s-a mai trezit. Medicul de la terapie intensiva urla ca el e chemat totdeauna in ultimul moment. Medicii rezidenti care erau atunci pe sectie habar nu aveau ce trebuie sa faca. Nu-l mai laudati atata ca e un medic superficial, Sunt si oameni buni profesional in acest spital dar se lupta singuri cu……relicvele.

    • Cristina says:

      Adevărat! Este nepăsător, la fel sunt și cadrele medicale cu care lucrează!
      Mizerie, praf, dar cine sa vadă? pe d nu-l Popa nu-l interesează!
      Infirmierele sunt prea ocupate cu bârfă, tigara și statul pe internet!

  3. Andrei says:

    Am tot respectul fata de acest doctor am fost vindecat de el un doctor foarte bun nu te streseaza ca alti doctori

  4. Cristina says:

    Nu este de loc un medic bun!
    Rezista cei care apelează și la alte tratamente pe lângă cel al lui Popa și nu mai spun nimic, se ajuta singuri cu diverse terapii (Bowen …)
    Am văzut chiar eu și cum își cumpărau din Franta sau din alte tari diverse tratamente ca sa i ajute
    Rușine!
    Este normal să fumati și fumul sa vina pana în saloane? Nu cred!
    Condițiile sunt mizerabile! infirmierele stau toată ziua la tigara și pe internet,nu cred ca pt asta sunt plătite!

Postaţi un comentariu