Tiberiu Marc despre varianta de regionalizare propusă de UDMR: „Cred că n-ar trebui să ne pierdem în exerciţii de imagine, în şicane politice”
Preşedintele PSD Sălaj, Tiberiu Marc, consideră că, în acest moment, cea mai bună variantă de regionalizare este cea care să urmărească actualele regiuni de dezvoltare, şi că o altă variantă, cum este cea propusă de UDMR, ar veni “în coliziune cu ceea ce România a pregătit să angajeze cu Bruxelles-ul până in 2020 referitor la fondurile nerambursabile”.
Declaraţia vine în contextul în care UDMR a demarat o campanie de strângere de semnături pentru organizarea, în Sălaj şi în încă cinci judeţe din Transilvania, un referendum pentru consultarea populaţiei în legătură cu o altă variantă de regionalizare. O variantă în care Sălajul ar forma, alături de Bihor şi Satu Mare, o regiune, iar Harghita, Covasna şi Mureşul, o altă regiune.
„Discutăm, practic de o altă variantă de regionalizare care are în vedere acelaşi principiu de trecere a actualelor regiuni de rang 3 (adică judeţele actuale) în regiuni de rang 2 (in limbaj european) printr-o altă „asamblare” a judeţelor. O altă variantă, care în acest moment poate intra în coliziune cu ceea ce România a pregătit să angajeze cu Bruxelles – ul până in 2020 referitor la fondurile nerambursabile. Adică, Acordul de parteneriat al României pentru 2014 – 2020 – instrumentul care va arăta modul în care se vor finanța principalele priorități este în drum spre Comisia Europeană, fiind construit pe actualele regiuni. Dacă alte state europene, au depus deja o formă consolidată acestor instrumente încă din vară, şi mesajul Comisarului pentru dezvoltare regională a fost unul de accelerare de către statele membre de a definitiva cat mai curând aceste documente, cred o altă discuţie legată de teritorializare, instituţii si mecanisme de funcţionare nu este în interesul nostru. Apoi, strategiile de dezvoltare regionale 2014 – 2020 (pe regiunile existente) sunt în marea lor majoritate în proces de consultare publică (au o formă şi priorităţi definite). Aş mai adăuga un argument care, în opinia mea susţine lipsa de oportunitate a acestui exerciţiu de imagine publică a diverselor structuri politice: Comisia pentru Dezvoltare Regională a Parlamentului European a votat în septembrie a.c., în favoarea propunerii Comisiei Europene de aplicare a regulii “N+3” pentru România şi Slovacia. Aceasta înseamnă că România va mai avea la dispoziţie încă un an pentru a cheltui fondurile europene alocate pentru anii 2011 şi 2012. Astfel, după regula “N+3”, România va putea cheltui fondurile europene alocate pentru anul 2011 până la sfarsitul anului 2014, iar pe cele alocate pentru anul 2012 până la data de 31 decembrie 2015. În acelaşi timp, e de subliniat că termenul final pentru cheltuirea banilor europeni alocaţi pe actuala perioadă de programare (care implică acceaşi osatură a regiunilor existente şi programele de finanţare aferente) rămâne data de 31 decembrie 2015”, explică Tiberiu Marc.
Referitor la referendum, preşedintele PSD îl consideră un exerciţiu democratic, dar nu neapărat oportun în acest moment.
“Sigur, o consultare a populaţiei cu privire la acest exerciţiu este legitimă în orice democraţie. N-ar trebui însa să pierdem din vedere responsabilitatea şi să ducem discuţiile într-o zonă care n-are de-a face cu obiectivul de dezvoltare. Şi anume, discuţii ţintite spre capitale de regiuni aduc laolaltă şi aspectul feciorelnic al unor regiuni de dezvoltare noi care vor garanta doar prin faptul că sunt mai mici dezvoltarea (total greşit) şi cel al teritorialităţii prin definirea unor capitale. Actualul model al regiunilor integrează echilibrat şi aspectul istorico – cultural pentru că discutăm totuşi de o coerenţă intraregională, studiată serios încă din anii 1997/98 şi cred că n-ar trebui să ne pierdem în exerciţii de imagine, în şicane politice, ci mai degrabă să folosim toate energiile şi ideile pentru a realiza o cât mai bună programare pentru viitorii bani europeni, ca sa putem contribui cu ei la accelerearea dezvoltării. Cred că dezvoltarea este în interesul populaţiei, asta ar trebui să avem în vedere atunci când se lansează în spaţiul public discuţii mai mult sau mai puţin corecte. Înainte de a le propune orice proiect oamenilor, ar fi potrivit ca în baza unui studiu de oportunitate să le explicăm în cei mai simpli termeni, care sunt pentru ei avantajele şi riscurile noii ori noilor construcţii.”, a declarat liderul USL.
Partial corect, domnule Marc. Dar, 1) problema absorbtiei fondurilor europene prin regiuni a iesit deja din discutie (bugetul UE pentru Romania s-a construit pe judete, nu se mai poate modifica la vot), iar 2) propunerile UDMR n-au nici o viziune administrativa in spate, singura lor preocupare fiind ca din desen sa iasa ceva care sa semene a tinut secuiesc. Dar regionalizarea merita discutata serios si va recomand proiectul metrosec.zonagri.ro, care abordeaza problemele de fond.