Totul despre auditarea energetică a clădirilor. De mâine e obligatorie
De vineri, dacă vrem să închiriem sau să vindem un imobil trebuie să avem un neapărat un certificat energetic. Şi asta pentru că legea care reglementează performanţa energetică a clădirilor a fost modificată, iar cei care nu se conformează pot primi amenzi de până la 10.000 de lei.
Auditorii susţin că interesul tot mai mare pentru clasificarea clădirilor din punct de vedere energetic este direct legat de costurile energetice foarte mari ale majorităţii clădirilor din România. Mai exact în clădirile construite între 1970 şi 1985, şi care reprezintă majoritatea imobilelor, peste 55% din consumul energetic îl reprezintă cel cu încălzirea. Iar potrivit studiilor realizate de specialişti eficienţa utilizării căldurii este de doar 43%, ceea ce înseamnă că mai mult de jumătate din ceea ce folosim pentru a ne încălzi locuinţa de fapt se pierde. Nu este deci de mirare că românii, dar şi agenţii economici, deja îşi fac mai atent calculele atunci când vine vorba să cumpere sau să închirieze imobile, orientându-se spre cele cu eficienţă energetică. Asta cu atât mai mult cu cât preţurile la gaz şi energie electrică au crescut constant în ultimii ani.
Efect: se “încurajează” închirierile neînregistrate
La Cluj, deoarece piaţa închirierilor este foarte activă obligativitatea certificatului energetic şi pentru imobilele închiriate va avea efecte serioase, chiar dacă nu chiar cele dorite de legiutor, cred specialiştii imobiliari. “În primul rând nu cred că oamenii sunt destul de informaţi că acest certificat e obligatoriu şi la închirieri şi se vor duce la Finanţe să îşi înregistreze contractele şi vor afla că le lipseşte acest act. În primă fază s-ar putea să asistăm la o “încurajare” a contractelor la negru pentru că oamenii nu vor fi dispuşi să mai plătească şi acest certificat sau să mai treacă prin tot felul de proceduri. Şi aici rămâne de văzut cum leguitorul va putea verifica aceste contracte neînregistrate. Apoi cred că treptat lumea se va obişnui şi îşi va face şi acest act. Oricum nu cred că acest lucru va determina o creştere a preţurilor la chirii”, a declarat preşedinta Uniunii Agenţiilor Imobiliare, Filiala Cluj, Sanda Moldovan. Efectul va fi însă mai serios, în termen de preţuri, pentru agenţii economici care închiriază spaţii mai mari şi unde costurile unui certificat energetic sunt semnificative. “Pentru spaţii mai mari, hale de producţie de exemplu, unde se plăteşte evaluarea energetică la metru pătrat, cel mai probabil că proprietarii vor căuta să prindă acest cost în cuantumul chiriei ceea ce va determina o creştere de preţ”, a mai spus Sanda Moldovan.
[stextbox id=”custom” caption=”Auditul poate scădea prețul chiriilor”]
Vicepreşedintele Organizaţiei Profesionale a Specialiştilor în Energetica Clădirilor, Ovidiu Popa susţine că obligativitatea prezentării certificatului energetic la închiriere are avantaje directe pentru clienţi. “Certificatul energetic este valabil 10 ani de la data eliberării iar costul lui reprezintă (în general) mai puţin de 0, 5% din valoarea potenţialei chirii. Un certificat energetic ar putea influenţa nivelul chiriilor, dar nu doar să le crească, ci să le şi scadă: apartamentele cu consumuri energetice mai scăzute vor fi mai căutate (datorită costurilor la întreţinere mai mici), iar dacă cererea pentru acestea este mai ridicată, ar putea duce la o creştere uşoară a chiriilor acestui tip de apartamente sau scăderea nivelului chiriilor la apartamentele cu consumuri energetice mai ridicate, care ar trebui să compenseze astfel cheltuielile suplimentare”, a precizat Popa.[/stextbox]
SATU MARE
Doar fermele nu au nevoie de certificat energetic
La nivelul județului Satu Mare există momentan 14 auditori energetici autorizați. Potrivit inspectorului în audit energetic Mircea Drăgan, prețul pentru o evaluare a unui apartament sau a unei case variază de la 200 de lei, până la 400, la apartamente și case. Certificatele sunt obligatorii la orice tranzacție de cumpărare, închiriere sau concesionare, începând cu data de 20 iulie. Chiar și când se face notarea pentru cartea funciară este obligatoriu să se prezinte certificatul de audit energetic. „În cazul instituțiilor, cele care au preluat lucrări de reabilitare din bani europeni iarăși e necesar acest certificat. Singura excepție o fac fermele agricole pentru care nu există obligativitatea unui certificat energetic“, a declarat Mircea Drăgan.
Criteriile de evaluare ale imobilelor sunt destul de stricte în acest sens. Clasele variază de la A, cea mai favorabilă, și până la G, cea mai puțin eficace. În funcție de aceste clase vor varia și prețurile imobilelor scoase la vânzare/ închiriere. „Încă nu s-a stabilit concret, dar eu unul presimt că și calcularea impozitelor va fi făcută în funcție de aceste clase. Mai exact, cei care au imobile din clasele inferioare, respectiv F şi G, vor fi obligați să plătească impozite mai mari pentru a- și crește gradul de eficacitate energetică“, susține Mircea Drăgan.
Sălaj
Auditori puţini, preţuri mari
În Sălaj, certificatele energetice pot fi eliberate de şase auditori atestaţi. Costurile sunt ceva mai ridicate şi variază între 350 şi 1.000 de lei. Potrivit auditorului Czelle Georgeta, aceste certificate de performanţă energetică erau obligatorii şi până acum, dar întrucât legea nu prevedea sancţiuni concrete pentru cei care nu deţin astfel de documente, nimeni nu a făcut nimic. În luna mai a acestui an, legea a fost modificată stabilindu-se inclusiv aceste sancţiuni, cuprinse între 250 şi 10.000 de lei. În judeţul Sălaj auditorii au convenit ca preţul unui astfel de certificat să nu depăşească valoarea de 2 euro pe metru pătrat plus TVA. „La un apartament, preţul unui certificat variază între 350 şi 500 de lei, în timp ce la o clădire cu suprafaţă mai mare se poate ajunge şi la 1.000 de lei”, explică Czelle Georgeta.
Maramureș
Doar opt specialişti pentru cele 200.000 de locuinţe din Maramureş
În acest moment în Maramureş sunt acreditaţi doar opt specialişti care pot efectua, elibera şi parafa un certificat energetic. Aceştia spun că numărul de comenzi nu a crescut spectaculos deşi termenul limită de 20 iulie, de când acest document devine obligatoriu este tot mai aproape. „Am avut mai multe cu două sau trei comezi mai mult, dar creşterea nu este spectaculoasă”, a precizat Ciprian Lazin, auditor energetic.
Cu toate că în acest moment maramureşenii nu se înghesuie să obţină un astfel de certificat, după data de 20 iulie, aceştia vor fi nevoiţi să apeleze la specialişti dacă vor avea de efectuat vreo tranzacţie imobiliară. La recensământul din octombrie 2011 a fost înregistrat un număr de 194.687 de locuinţe convenţionale în 132.537 de clădiri.
Unul dintre băimărenii care au solicitat în ultima perioadă un astfel de document este Elena Pap, o băimăreancă de 31 de ani. „Vrem să ne cumpărăm o casă şi de mai mult timp căutăm ceva să ne convină. Am găsit ceva, numai că după ce a văzut specialistul pe care l-a chemat să facă auditul energetic despre ce este vorba, ne-a spus că ne-ar costa reabilitările aproape la fel de mult ca şi casa. Mai bine cumperi ceva puţin mai scump dar îţi amortizezi cheltuielile prin facturile la utilităţi”, a precizat femeia.
Preţuri şi tarife
Tarifele pentru obţinerea unui astfel de certificat diferă de la specialist la specialist. Fiecare şi-a făcut o listă de tarife, iar unii dintre ei au deja contracte încheiate cu agenţii imobiliare sau cu bănci. Preţurile încep de la 300 de lei pentru un apartament şi pot ajunge la 380 de lei. Pentru o casă, acestea încep de la 500 de lei şi ajung la 1.000 de lei în funcţie de suprafaţă. La clădirile de birouri tarifele se încadrează între 2, 5 şi 10 lei pe metru pătrat.
Text: Claudia Romitan, Cristina Cîcău, Olimpia Man, Simona Munteanu
Acum preturile sunt mai scazute, pretul pentru o garsoniera porneste de la 130 lei.