Religia și cultura, mai presus de sănătate. Unde s-au dus cei mai mulți bani din bugetele județelor
Direcția pentru Politici Fiscale și Bugetare Locale a realizat o statistică amplă privind situaţia veniturilor şi cheltuielilor din 2012, defalcate după surse de venit, respectiv categorii de cheltuieli, pentru toate județele din ţară. Raportat la zona Transilvaniei de Nord, locul I în top la capitolul venituri îl ocupă județul Cluj, urmat de Bihor, Bistrița Năsăud și Maramureș. Codașe sunt județele Sălaj și Satu Mare. Dacă pentru sănătate, consiliile județene din cele șase județe au alocat anul trecut nu mai mult de 50 de milioane de lei, cultura și religia a primit peste 120 milioane de lei.
Cine cheltuie cel mai mult
Anul trecut, cele mai mari venituri le-a avut de departe Consiliul Județean Cluj, la bugetul județului intrând 356 milioane de lei. CJ Cluj a încheiat anul cu un deficit de 20 de milioane, cheltuielile cifrându-se la 376 milioane de lei. În aceeași situație se află și Bihorul, cu 235 milioane de lei venituri și 245 milioane de lei cheltuieli, Maramureș cu 184 milioane venituri și 189 milioane cheltuieli și Sălajul, care a înregistrat un deficit de patru milioane de lei. Nu în aceeași siituație se află județele Satu Mare și Bistrița. Consiliul Județean Satu Mare a avut anul trecut venituri de 144.936.261 lei și cheltuieli de 140.374.302, înregistrând un excedent de patru milioane de lei, la fel ca și Bistrița-Năsăud, care a înregistrat un excendent de 9 milioane de lei.
În ce domenii se bagă fonduri
Consiliul Județean Satu Mare a alocat anul trecut pentru sănătate, conform Direcţiei pentru Politici Fiscale şi Bugetare Locale, puţin peste 200.000 de lei. Pentru cultură, recreere şi religie a cheltuit peste 16 de milioane de lei. Învăţământul a beneficiat de peste șapte milioane de lei, pentru protecţia mediului au fost alocate peste trei milioane de lei, iar pentru drmuri și transporturi aproape 30 de milioane. Situația este similară în cele șase județe din Nord Vest. Dacă în Cluj, pentru cultură, recreere și religie s-au alocat mai bine de 27 milioane de lei, pentru sănătate Consiliul Județean a alocat doar mai puțin peste trei milioane. Și situația continuă și la Bihor, Bistrița Năsăud și Maramureș. Singurul județ unde au mers mai mulți bani spre sănătate decât spre cultură și religie este Sălaj, fiind alocate cu opt milioane de lei mai mult.
Conform datelor statistice oferite de Direcţia pentru Politici Fiscale şi Bugetare Locale, cei mai mulţi bani au fost cheltuiţi în Satu Mare pentru asigurări și asistență socială, respectiv 58.925.184 de lei.
Sume colosale și pentru asistență socială
Dacă sănătatea este neglijată de autoritățile locale din România, asigurările și asistența social stau foarte bine. Pentru acest domeniu, Consiliul Județean Bihor a alocat, într-un singur an, suma de 111 milioane, Bistrița- 61 milioane lei, Cluj- 103 milioane de lei, Maramureș- 82, Satu Mare- 58 și Sălaj- 61 milioane de lei. La fel, sume mari au mers către Protecția Copilului. Suma care a mers către acest domeniu, adunată pe cele șase județe, ajunge la peste 100 de milioane de lei.
În ceea ce privește veniturile proprii, Clujul a încasat anul trecut 97 de milioane, Bihorul 46 de milioane, Bistrița-17, Maramureș- 26, Satu Mare-23 iar Sălajul 13 milioane. În schimb, cheltuielile cu personalul au fost destul de mari, cel puțin în județul Satu Mare, însumând un total de 30 de milioane de lei, față de 18 cheltuiți cu angajații în Sălaj. Pe primul locul se situează din nou Clujul, cu 54 de milioane, apoi Bihorul, Maramureș și Bistrița.