Eșec răsunător la referendumul pentru centura Bistriței. Primarul continuă proiectul
Primul referendum local din Bistrița de după decembrie ’89 s-a terminat cum nu se putea mai prost pentru inițiatorii lui, prezența la vot fiind de doar 13, 86%, în cele 16 ore în care secțiile de votare au fost deschise. Cum legislație în vigoare spune că pentru validarea scrutinului este nevoie de o prezență de 50%+1, referendumul nu este valbil.
Mult disputatul referendum consultativ la care bistrițenii au fost chemați pentru a decide dacă doresc o centură ocolitoare și dacă sunt de acord cu redeschiderea Pietonalului Liviu Rebreanu, s-a dovedit a fi un eșec total. Cifrele o dovedesc, doar 13, 86% dintre cetățenii cu drept de vot din municipiu mergând ieri la urne.
Conform datelor oficiale ale Biroului de Circumscripție nr.1 Bistrița, cei care totuși au votat, au fost, în majoritatea lor (58, 02 %) de acord cu realizarea proiectului variantei ocolitoare, în timp ce 40, 56% au spus „NU” inițiativei. Ca urmare a unor neregularități, 1, 42% dintre buletine de vot au fost declarate nule.
În ceea ce privește menținerea străzii Liviu Rebreanu ca zonă pietonală închisă circulației mașinilor, rezultatul a fost ceva mai clar: 87, 36% dintre votanți au răspuns cu „DA”, în timp ce doar 11, 02% au dat un vot negativ. Peste 170 de buletine de vot (1, 62%) au fost declarate nule.
Inițiatorul referendumului și principalul său artizan, edilul Bistriței, Ovidiu Teodor Crețu, se declara în ziua votului optimist că lumea va veni la urne și scrutinul va fi validat, chiar dacă în repetate rânduri anunțase că indiferent dacă se realizează pragul sau nu, autoritățile locale vor face așa cum bistrițenii au decis: „Democrația se exprimă prin voturi. Este o problemă importantă pentru Bistrița. Este șansa bistrițenilor să-și spună părerea refereitor la un proiect care va face istorie. Dacă se va realiza, va determina dezvoltarea municipiului pe următorii ani, iar efectele se vor simți o sută de ani de-acum înainte. Îi îndemn pe oameni să ină la vot, să nu lase pe alții să decidă în probleme orașului”, spunea primarul imediat după ieșirea din cabina de vot.
Realitatea însă a demonstrat că bistrițenii nu au gustat prea mult ideea referendumului în care s-au investit 180.000 de lei și care a fost, timp de aproape două luni, un nesfârșit motiv de dispute politice între liderii locali ai partidelor istorice. Proiectul de centură prevede o variantă ocolitoare în valoare de peste 170 de milioane de euro, care ar urma să fie realziată din fonduri europene.
UPDATE:
Contactat de Transilvania Reporter, edilul bistrițean a declarat că referendumul, fiind unul consultativ, nu avea nevoie de validarea nimănui și că intenționează să continue demersurile în ceea ce privește proiectul de centură.
„După acest referendum putem identifica două probleme: bistrițenii doresc realizarea variantei ocolitoare și de asemenea, putem observa că obiectivele în care nu este vorba de alegerea unor oameni, nu trezesc interesul populației. Cei care nu au votat i-au lăsat pe alții să decidă în locul lor. Noi mergem înainte cu proiectul pentru că avem acordul oamenilor. La fel cum eu am fost ales de 38% dintre bistrițeni și sunt primar, așa și cu centura. Se va realiza!”, a declarat Ovidiu Crețu.