FOTO Zile pline de voie bună la „Castaniada” băimăreană
Sărbătoarea Castanelor 2013, una comună dacă ne raportăm la precedentele ediții, a fost mai lipsită de fast ca altădată, însă cu evenimente de mai bună calitate. Dacă în anii trecuți băimărenii și cei veniți din județele învecinate optau, într-o majoritate covârșitoare, pentru tarabele cu mici și bere sau pentru concertele scenei principale, în acest an evenimentele culturale, sportive sau sociale s-au bucurat la rândul lor de un public numeros.
Perioada concediilor s-a încheiat de ceva vreme, anul școlar a început, studenții s-au reîntors în oraș pentru noul an universitar, însă urbea băimăreană se animă cu adevărat doar cu prima zi a „Castanelor”. Este vineri, ora 9:00. Se dă startul Sărbătorii Castanelor, un start exclusiv pentru autorități, nu pentru publicul larg. Pentru aceștia din urmă „Castaniada” începe doar odată cu primii pași de defilare ai fanfarei, cea care în mod tradițional conduce Parada Castanelor. Carele alegorice, realizate exclusiv din flori le-au amintit și în acest an că, odinioară, urbea lor era supranumită „orașul florilor”. Prima zi de sărbătoare este numită și „ziua băimărenilor cuminți”, asta pentru că majoritatea petrecăreților acaparează evenimentul abia în zilele de sâmbătă și duminică.
„Noi venim în fiecare an la „castane” doar în ziua de vineri. Este o atmosferă mult mai degajată spre deosebire de nebunia din zilele următoare. Nu o să stăm decât până la primele ore ale serii, când aglomerația devine deja foarte mare”, ne-a spus Mircea Predan, un băimărean venit împreună cu familia pentru a gusta primele castane ale lui 2013.
La fel ca-n ceilalți ani, familii precum cea a lui Mircea Predan, au dominat peisajul uman al după-amiezii de vineri. Marea lor majoritate au venit pentru o gustare, un pahar de bere și, nu în ultimul rând, pentru socializare. „Salut, nu te-am văzut de un car de ani”, era fraza auzită cu regularitate. Seara însă, publicul se schimbă total. Liceenii, studenții și restul petrecăreților, majoritatea localnici, acaparează terasele de pe bulevardul Unirii. Începe animația.
Frumoșii nebuni ai micilor orașe
Odată cu orele serii, e doar o chestiune de timp până când aburii lui Bachus schimbă radical comportamentul molcolm al băimăreanului. Coruri spontane, doar cu tenori și fără soprane, concurează difuzoarele teraselor. Interpreții se schimbă anual, repertoriul rămâne același: „Maramureș plai cu flori”, „După pui de moroșan să nu dai cu bolovan” sau „Cine-o pus cârciuma (terasa) -n drum”. O categorie aparte sunt dansatorii stradali. Vorbim aici de acei oameni convinși de talentul lor de dansatori, vedete de o seară, pe care-i vedem de obicei plecând cu capul plecat de pe scenele „Românii au talent”. După un an de repetiții în fața oglinzii din șifonier, vine momentul când își coboară “arta” în stradă. De la primele mișcări reușesc să capteze atenția, să adune în jurul lor zeci de curioși. Nu vor bani, doar aprecierea publicului. Se mulțumesc cu vederea unor zâmbete și, din fericire pentru ei, nu sesizează sarcasmul din acestea.
Zâmbete din partea băimărenilor au smuls și comercianții veniți de la sute de kilometri, în special din zona de sud a țării. „Hai dom`le, încerci să vinzi castraveți la grădinar”, a fost răspunsul la „Ia o vază țărănească de la mama ei de-acasă”. Răspunsul a aparținut unui maramureșean, venit ca replică la oferta unui oltean, de-ai vinde o vază „veche și autentică” din Țara Lăpușului.
„Ia baloane colorate pentru fete măritate” sau „Nu da-ți banii pe prostii, luați săbii (de jucărie) la copii”, au fost alte lozinci mercantiliste care au provocat amuzamentul trecătorilor.
„Banii vorbesc” cu accent de moroșan
Cele doar câteva grade arătate de termometre au întârziat, pentru o bună perioadă, încălzirea atmosferei de la concertele scenei principale. Adolescentele băimărene au fost primele care s-au grabit sa prindă un loc cât mai apropiat de scenă, pentru a-i admira pe cei de la Vița de Vie, Gașca de Acasă, Holograf sau Corina. În imediata apropiere a scenei au putut fi văzute si foste adolescente, unele dintre ele cunoscute în mediul politic maramuresean și chiar național dacă ne referim la fostul ministru Elena Udrea. Dată fiind temperatura scazută de la această ediție, mâinile majorității spectatorilor au rămas în buzunare, refuzând să mai fluture în aer precum în alți ani, cu toate eforturile celor doi animatori Răzvan Simion și Dani Oțil. În încercarea de a încălzi spectatorii, la propriu și la figurat, cei doi realizatori TV au încercat să-i îndemne chiar și la o tropotită din Maramureș. Eșec. Atmosfera s-a încâlzit cu adevărat abia după ce Corina i-a sărit în brațe primarului Cherecheș, cu intrarea pe scena a celor de la Vița de Vie și mai ales a veteranilor de la Holograf, singurii carora li s-a cerut revenirea pe scenă, solicitare acceptată de Dan Bitman și compania. Momentul în care miile de mâini (de la cele de 15 ani până la cele de 65), au fluturat la unison, a coincis doar cu momentele interpretării refrenului melodiei „Banii vorbesc”, a celor de la Holograf.
Sâmbată, ziua de apogeu a „Castanelor”
Cei pe care nu i-au atras concertele de la scena principală au preferat să-și petreacă seara sub corturile îmbibate cu fum de grătar, cu miresme de vin fiert și bere. Se pare că toate această combinație de elemente olfactive a fost favorabilă comercianților. Aceștia au reușit sa-și păstreze mușterii până la orele târzii ale nopții. I-au pierdut doar temporar, preț de câteva minute, interval în care consumatorii au fost nevoiți să iasă de sub corturi pentru a admira focurile de artificii. Scenariul de vineri noapte s-a repetat și în cea de sâmbătă doar că amploarea numărului de participanți a fost mult mai mare. Parcările din jurul Centrului Nou s-au umplut cu mașini de Satu Mare, Sălaj și chiar Suceava. Au dispărut familiștii, la fel elevii și studenții, dar și-au intrat pe rol petrecăreții. Dacă în prima noapte bulevardele s-au golit la puțin timp după miezul nopții, în cea de-a doua petrecerile au continuat, pe alocuri, până la primii zori ai zilei de duminică.
[nggallery id=173]