Restauratorii ”Școlii băimărene”. Închinarea magilor
Un număr de 59 de lucrări ale „Şcolii Băimărene de Pictură” au fost redate circuitului muzeal. Acestea au fost expuse pe simezele Muzeului Judeţean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» în cadrul expoziţiei „Restaurări şi conservări active 2007 – 2013”. „34 dintre aceste lucrări fac parte dintr-o expoziţie distincă, iar diferenţa a cuprinsă în circuitul muzeal”, a precizat Tiberiu Alexa, directorul Muzeului Judeţean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare».
Lucrări restaurate în ultimii şase ani
Lucrările au fost restaurate pe parcursul ultimilor şase ani. Dintre acestea fac parte pânze semnate de Hollosy Simon, Joszef Klein sau Thorma Janos. În total, au fost restaurate 65 de lucrări de pictură, au fost reabilitate 130 de rame vechi şi au fost realizate 628 de înrămări noi. „Vedeta” expoziţiei este lucrarea intitulată „Triptic. Închinarea magilor 1912, Baia Mare” realizată de Boromisza Tibor. „Lucrările de restaurare au fost realizate cu personal calificat prin externalizarea serviciilor către firme specializate din Bucureşti, Cluj şi Baia Mare şi s-au întins pe o perioadă de şase ani”, a subliniat Tiberiu Alexa. „Au fost relizate mai multe tipuri de intervenţii şi activităţi conexe. În funcţie de starea lucrărilor au fost efectuate restaurări complexe propriu-zise, conservări curative, toaletări, înrămări noi şi reabilitări de rame vechi dar şi intervenţii de conservare primară”, a mai adăugat Tiberiu Alexa.
Restaurări de peste 50.000 de euro
Toate lucrările care au fost restaurate fac parte din patrimoniul artistic al Muzeului Judeţean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» şi sunt cuprinse în „Colecţiile istorice” ( 1896 – 1950). Capitalul financiar investit în aceste operaţiuni de reabilitare şi redare în circuitul public a acestor piese s-a realizat în perioada 2006 – 2013 prin bugetarea Muzeului cu sume 100% din subvenţii bugetare de la Consiliul Judeţean Maramureş şi se ridică la peste 50.000 de euro. „Din lucrările expuse, peste 30 reprezintă achiziţii noi, realizate din aceleaşi resurse financiare, achiziţii făcute din Bucureşti, Cluj, Miskolc şi Budapesta (Ungaria).
Peste 100 de lucrări restaurate în ultimii ani
Din totalul patrimoniului artistic al Muzeului Judeţean de Artă «centrul Artistic Baia Mare», cifrat astăzi la peste 4.000 de lucrări de pictură, sculptură, grafică de şevalet, arte decorative, mixed media şi fotografie de artă, de la înfiinţarea muzeului ca instituţie independentă, în anul 2006, au fost restaurate şi conservate activ peste 100 de lucrări, cu intervenţii diferite.