Let’s do it, Romania: Condamnații și tinerii, primii la strâns gunoaie
Peste 3.000 de voluntari clujeni, în majoritate copii și tineri, au strâns aproape 5.000 de saci cu gunoaie din întregul județ de Ziua Curățeniei sărbătorită pe 28 septembrie. La fel de activi ca și copiii și tinerii s-au dovedit femeile din Penitenciarul Cluj care au curățat de gunoaie zona din spatele supermarketului Real. De asemenea, cei închiși la Penitenciarul Gherla au strâns saci întregi de gunoaie din oraș.
La Cluj-Napoca prin campania ”Let t do it, Romania” au fost curățate de gunoaie zonele: Pădurea Făget, Pădurea Hoia, Pârtia de pe Feleac, Colonia Sopor- strada Borhanci, strada Oașului, Mera. Punctele de înregistrare unde voluntarii au fost luați în evidență au existat în parcarea din fața ExpoTransilvania, în Florești, Câmpia Turzii, Turda și alte 30 de comune clujene.
„Scopul proiectului este implicarea cât mai multor părți ale unei comunități în curățirea unor zone astfel încât să schimbe ceva în bine. Așteptăm mai multă implicare din partea autorităților, din partea primăriilor din alte localități decât Clujul. Le cerem sprijinul. Vrem să facem o echipă în acest proiect și să nu mai existe nici o barieră între voluntari și autorități”, a declarat Marius Cobârzan, coordonatorul proiectului „Let s do it, Romania”.
Pentru cei care stau deoparte și nu se implică tânărul clujean are câteva sfaturi: „Fă orice ca să schimbi ceva pozitiv în jurul tău. Au apus vremurile în care ne întoarcem de la serviciu și stateam la televizor. E vremea să acționăm cumva. Prin internet suntem mult mai informați decât cei dinaintea noastră. Având această oportunitate este o datorie morală să ne implicăm”.
Printre voluntarii care au făcut Clujul mai curat s-au numărat 80 de copii și tineri aflați în asistență maternală, însoțiți de asistenți maternali, asistenți sociali și psihologi.
Carmen are 12 ani și în loc să se odihnească sau să se uite la televizor a venit tocmai de la Turda și a urcat pe Feleac alături de ceilalți colegi ai ei ca să strângă gunoaiele aruncate de celor care nu le pasă de natură. Vorbind despre acțiune, Carmen a spus că este încântată „Îmi place. Mă simt bine pentru că fac un lucru bun pentru Cluj, pentru România. M-am și distrat alături de fete și de băieți”. Oamenilor care nu le place curățenia Carmen le-a transmis: „Și ei locuiesc în țara asta și trebuie să aibă grijă de ea. Dacă merg în țări străine spun că acolo nu este ca la noi. Le place pentru că este curat. Dar atunci trebuie să mențină și ei curățenia”. Alunița, o altă fetiță, spune că a mai strâns gunoaie, dar din proprie inițiativă: „În vacanță, în parcul școlii, la Livada unde locuiesc eu erau foarte multe hârtii și împreună cu niște prietene am strâns toate gunoaiele. Cineva a aruncat și tomberoanele pe jos. Le-am luat și le-am pus la locul lor”.
Strânsul gunoaielor de Ziua Curățeniei are rol educativ, sunt de părere educatorii care însoțesc grupul. „Activitatea aceasta de a strânge gunoaie din anumite zone ale orașului este foarte importantă pentru copii. Pe de o parte, îi responsabilizează, își dau seama că nu este atât de ușor să aduni gunoaie, ca urmare, se vor gândi de două ori înainte să arunce o hârtie pe jos. Pe de altă parte, copiii socializează, se cunosc, leagă prietenii și vor fi mai încântați la anul când vor fi astfel de acțiuni. Sau poate va pleca chiar de la ei dorința de a organiza astfel de activități de ecologizare”, a precizat Ioana Bora, asistent social.