Școală la țară. Ambiţia unui copil de nota 10

Ionuţ Călăcean împlineşte în august 15 ani/ Foto: arhiva personală

Ionuţ Călăcean este un copil cu totul special. Şi asta nu doar prin prisma faptului că este singurul elev din mediul rural din Sălaj care a reuşit, anul acesta, să încheie cu media 10 gimnaziul şi să promoveze cu aceeaşi medie şi Evaluarea Naţională, ci şi datorită modului în care gândeşte.

Deşi are doar 14 ani, Ionuţ Călăcean vrea să schimbe modul în care este percepută, astăzi, şcoala din mediul rural. Deşi a încheiat gimnaziul cu 10 şi a promovat cu 10 pe linie şi Evaluarea Naţională, asigurându-şi, astfel, o medie de admitere maximă cu care ar fi admis la orice liceu şi-ar dori, Ionuţ a decis să urmeze liceul în satul său natal, Ileanda. „Am avut şi am ambiţia să demonstrez că şi aici, la ţară, se poate face performanţă”, îşi explică el alegerea de a învăţa în următorii patru ani nu la un liceu mai bine cotat din Zalău, ci la Liceul Tehnologic „Ioachim Pop” din Ileanda.

Se poate face performanţă şi în mediul rural

Ionuţ spune că, dincolo de ambiţia sa de a arăta că, dacă eşti dispus să munceşti, poţi face performanţă la orice şcoală, demersul său speră să fie şi o lecţie pentru copiii cu potenţial din mediul rural, tentaţi de multe ori să se plafoneze şi să se complacă în stadiul de mediocritate. „Trebuie să înţeleagă că şcoala contează mai puţin decât măsura în care ei sunt dispuşi să muncească, să înveţe. Sper să îi conving pe cât mai mulţi de asta”, explică el.

Băiatul povesteşte că faptul că a învăţat, în cei opt ani de gimnaziu, într-o şcoală de la ţară nu l-a împiedicat nicio clipă să se „bată” de la egal la egal, în competiţiile şcolare, cu cei mai buni elevi din cele mai bune şcoli din judeţ. De la olimpiada de matematică, Ionuţ s-a întors acasă, în fiecare an (exceptând clasa a VII-a), cu menţiune judeţeană, dar nu s-a lăsat mai prejos nici la olimpiada de limba şi literatura română, unde şi-a adjudecat alte două menţiuni la faza judeţeană.

Deşi a avut 10 pe linie la toate disciplinele, Ionuţ recunoaşte că are, ca tot omul, anumite preferinţe. „Sunt unele discipline care îmi plac mai mult, cele reale, care le prind mai repede. La celelalte, citirea repetată este reţeta mea pentru a învăţa”, ne dezvăluie el. Tânărul spune că nu şi-a făcut un scop în sine din a lua doar nota 10 la şcoală, dar s-a întâmplat, pur şi simplu, învăţând în limite normale, fără a face excese.

La Evaluarea Naţională, Ionuţ admite că nu i-a fost foarte greu să promoveze cu 10. „De obicei, la un astfel de examen este un subiect mai greu, care face diferenţa. La matematică, chiar nu a fost un astfel de subiect. La limba şi literatura română, să zicem că a doua compunere, cea în care trebuia relatată experienţa unui concurs, ar fi putut face diferenţa. La mine cred că a contat faptul că am ales să scriu despre lupta psihologică pe care o duci atunci când participi la un concurs. A fost altceva decât să povestesc, spre exemplu, cum au întârziat subiectele…”, explică el.

Cinci elevi cu media 10 la admiterea în liceu

În Sălaj, cinci absolvenţi de gimnaziu s-au prezentat la admiterea computerizată fără emoţii, pentru că se pot lăuda cu media 10. Alături de Ionuţ Călăcean, este vorba despre Tudor Cornea, absolvent al Şcolii “Simion Bărnuţiu” din Zalău, Ioana Nechita, de la aceeaşi şcoală, Mara Ruzici, absolventă a Şcolii “Mihai Eminescu”, şi Andrada Vid, de la “Simion Bărnuţiu”.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu