Primaria Baia Mare investește în aurul fără cianuri
Administraţia municipiului Baia Mare este dispusă să finanţeze cercetările de punere în practică a unei soluţii tehnologie noi care să înlocuiască folosirea cianurilor în minerit, a declarat, vineri, edilul băimărean Cătălin Cherecheş.
Aflat la întâlnirea oamenilor de afaceri români şi străini organizată de Camera de Comerţ şi Industrie Maramureş, primarul Cherecheş a anunţat că autoritatea locală va finanţa proiectul de cercetare a unei tehnologii inovatoare care să înlocuiască sistemul de cianurare din minerit.
‘Avem lângă noi aici, în Baia Mare, un inventator, domnul inginer Jack Goldstein care deţine un brevet de invenţie major care ar putea putea revoluţiona mineritul. Cercetarea de laborator a inventatorului băimărean a dovedit posibilitatea înlocuirii cianurii în prelucrarea metalelor neferoase. Acest lucru e posibil. Primăria municipiului Baia Mare va finanţa proiectul de aplicare practică a acestei tehnologii miniere. Vrem să arătăm că se poate, că mineritul poate fi schimbat din Baia Mare la nivel naţional şi internaţional. Ce a tot amânat Ministerul Economiei o să facem noi’, a spus Cătălin Cherecheş.
De asemenea, primarul a menţionat că în cel mai scurt timp va pune la dispoziţia Societăţii Inventatorilor din Maramureş un sediu de lucru în zona centrală a oraşului.
Jack Goldstein este un băimărean de 78 de ani, inginer chimist, cercetător, conferenţiar şi profesor în domeniul metalelor rare. El a inventat şi brevetat, împreună cu un grup de colegi, o procedură de extragere a aurului fără cianuri. El deţine peste 50 de brevete de invenţie, iar ideea de a realiza o tehnologie de prelucrare a minereurilor fără cianuri i-a venit după accidentul ecologic de la Baia Mare din anul 2000.
Află mai multe despre procedura de extragere a aurului fără cianuri din articolele Transilvania Reporter:
Alternativă pentru cianurile de la Roşia Montană
Proiectul Roșia Montană/ Specialiştii băimăreni promovează în parlament alternative