Imobiliarele, încă foarte profitabile la Cluj. Preţurile au crescut

În timp ce sectorul imobiliarelor înregistrează o scădere constantă a preţurilor, nu numai la nivel naţional, ci chiar european, Clujul surprinde printr-o tendinţă de revigorare a preţurilor. Astfel în ultimele luni acestea au crescut, uşor e drept, astfel că în august au fost cu 0, 1 % mai mari decât în august 2012, potrivit unei analize realizate de imobiliare.ro.

Ceea ce face ca oraşul de pe Someş să rămână şi în acest an în topul oraşelor cu preţuri mari pe piaţa imobiliară. Cu o medie de 927 de euro pe metru pătrat oraşul se situează pe al doilea loc în ţară, după capitală. Totuşi ritmul construcţiilor a scăzut simţitor, proiectele de amploare care sunt în derulare pot fi numărate pe degete. Iar din punctul de vedere al tranzacţiilor, clujenii preferă apartamentele cu două camere, situate în zone mai centrale sau semicentrale. Cele aproape 500 de certificate de urbanism eliberate de Primăria Cluj-Napoca în luna august arată că dezvoltatorii imobiliari s-au orientat cu precădere pe locuinţe colective destul de mici, cu maxim 6 apartamente. Aceasta şi din lipsa terenurilor dar şi a finanţărilor mai consistente pentru investiţii de amploare.

Clujenii cumpără 2-3 camere în zone centrale şi semicentrale

Clujenii au cumpărat şi în 2013 cel mai mult apartamente cu două şi trei camere. Astfel, potrivit unui studiu realizat de BCR împreună cu 200 de agenţii imobiliare, tranzactiile apartamentelor cu două camere reprezintă 44% din valoarea tranzacțiilor locale, cele de trei camere 27, 5%, apartamentele cu 1 cameră și garsonierele 13, 3% , casele și vilele fiind pe ultimul loc în preferințele clujenilor cu un procent de 9%. Specialiştii susţin că preferinţa pentru apartamentele cu două şi trei camere s-a datorat şi programului Prima Casă care a facilitat accesul tocmai către acest tip de locuinţe, prin condiţiile de creditare avantajoase şi dobânda mică. Asta până în august când condiţiile s-au schimbat.

„Apartamentele cu două camere s-au vândut bine tot anul 2013. În perioada iulie- august în Cluj au crescut vânzările apartamentelor cu o cameră, fapt ce se datorează numărului mare de studenţi care vin anual în Cluj sau rămân aici după terminarea facultăţii. Multe dintre apartamentele vândute au fost cumpărate cu scop investiţional, pentru a fi date în chirie. Tot în iulie-august a avut loc şi o uşoară stagnare a pieţei datorită schimbărilor condiţiilor de acordare a creditelor Prima Casă. Mulţi cumpărători cu antecontracte semnate au trebuit să renunţe la apartamente, deoarece nu primeau finanţarea de la bancă sau nu mai erau eligibili pentru aceeaşi sumă, odată cu schimbarea monedei de creditare din euro în lei. Cât priveşte preţul, eu spun că apartamentul face preţul. Contează mult calitatea construcţiei, dotările, finisajele, zona. Anul acesta există o preferinţă pentru apartamentele în blocuri noi, în construcţie sau finalizate. Zonele care mi-au fost solicitate cel mai des sunt Mărăşti şi Gheorgheni sau alte zone centrale sau semicentrale din Cluj”, a declarat Răzvan Suciu, consilier imobiliar Blitz Imobiliare.

„Anul acesta noi am avut mai multe tranzacţii decât anul trecut, dar valoric nivelul tranzacţiilor e cam la acelaşi nivel. Explicaţia ar fi că se vând mai bine apartamentele cu una sau două camere, faţă de cele cu trei camere sau proprietăţi mai scumpe. Nu au scăzut preţurile: dacă anul trecut se negocia uşor 3.000 de euro din preţul imobilului, anul acesta aceste reduceri nu le mai obţinem. Zonele preferate sunt Centru şi Zorilor, dar am vândut multe apartamente şi în Mărăşti, Gheorgheni sau Mănăştur. Se vând bine în continuare şi în zonele de periferie cum ar fi Floreşti, dar există o preferinţă pentru zonele centrale sau semicentrale”, explică şi Andra Mezei consilier imobiliar la Edil imobiliare.

„În ultima perioadă cele mai solicitate şi mai tranzacţionate apartamente au fost apartamentele de 1 cameră: între 34-45 de metri pătrați, precum şi apartamente de două camere: între 46-60 de metri pătrați. Acestea sunt cele mai căutate în cartierele Bună Ziua, Mărăşti, Plopilor, Gheorgheni. Preţul e de 1.100 de euro/mp finisat, chiar şi la 950 de euro. Dacă sunt aproape de universităţi, zona semicentrală sau centre de afaceri, preţul poate să fie puţin mai mare, acestea având atuul închirierii imediate şi obţinerea unei chirii mai mari faţă de alte zone. La apartamentele de trei camere cumpărătorii preferă suprafeţe cuprinse între 75-95 de metri pătrați, blocuri cu regim mic de înălţime, garaj subteran, boxe de depozitare, iar preţul de tranzacţionare este în jur de 900 de euro/mp”, a precizat Răzvan Zogorean, consilier imobiliar la Remax.

Preţurile au urcat uşor în ultimele luni

Chiar dacă la nivel naţional există în continuare o scădere a preţurilor la imobiliare, Clujul a înregistrat în ultimele luni o uşoară creştere a preţurilor. Astfel că, în prezent, preţurile apartamentelor variază între aproximativ 400 de euro/mp în afara oraşului (comuna Floreşti) şi ajung până la 1.200 de euro/mp în zonele centrale. Astfel, potrivit imobiliare.ro şi capitala Transilvaniei s-a înscris pe un trend general ascendent al prețurilor cu un plus de 0, 89% până în august, de la 896 la 904 euro pe metru pătrat. Pe de altă parte, apartamentele aflate la vânzare în Cluj-Napoca s-au ieftinit în ultima lună cu 1%, de la 913 euro pe metru pătrat util.

Reduceri de preț au fost consemnate doar de unitățile locative nou-construite, care au ajuns la o valoare medie de 830 de euro pe metru pătrat, cu 4, 7% mai puțin față de valoarea valabilă la finele lunii iulie – 871 de euro pe metru pătrat. Pe de altă parte, locuințele vechi au înregistrat o creștere de 1, 5%, de la 968, la 983 de euro pe metru pătrat. „Preţurile în Cluj nu au înregistrat scăderi majore, vorbim de o scădere de 3-5% pe an, în funcţie de zonă, vechimea apartamentelor şi gradul de finisare. În acest moment preţurile pentru apartamente se situează undeva în jurul a 800-1.000 de euro/mp. Majoritatea clienţilor se orientează în funcţie de buget. Acesta îi direcţionează într-o zonă anume. Clienţii dispun de bugete limitate, majoritatea merg până în 50.000-55.000 euro. Majoritatea cererilor sunt pentru apartamente cu două camere, în bloc nou, preferabil finisate şi mobilate”, a declarat Andreea Miron director de marketing la Remax-Grup de Lux.

Preţurile au avut un trend descrescător în ultimii cinci ani, începând cu anul de cumpănă 2008 când s-a înregistrat o scădere a preţurilor de 24, 8%, urmat de 2009 cu o scădere de 20, 6%, 2010 cu o scădere de 15, 6% şi 2011 cu un procent de 4%. Anul 2012 a venit cu o oarecare stabilizare a preţurilor scăderea fiind de doar 1, 3%

Proiectele mari, numărate pe degete

În acest an, potrivit consultanţilor imobiliari, în Cluj-Napoca numărul şantierelor mici sau mari s-a reduc aproape la o treime faţă de 2011, astfel că sunt în derulare circa 500 de noi construcţii. Pe de altă parte, zonele centrale pe care se mai poate construi în Cluj-Napoca sunt relativ puţine şi scumpe şi marea majoritate a dezvoltatorilor imobiliari le evită din cauza costului mare de achiziţie a terenului.

Sunt însă câteva zone centrale şi semicentrale unde în ultimul an s-au construit mai multe ansambluri noi. Este vorba de zona Dorobanţilor unde sunt în curs de finalizare două proiecte imobiliare a câte 90 de apartamente cu un preţ de vânzare de aproximativ 1.200 de euro/mp util. Este vorba de proiectul dezvoltat de Drusal SA la intersecţia străzilor Dorobanţilor cu Năvodari. Ansamblul care se numeşte Platinia Lounge Residence şi este o construcţie dezvoltată pe un teren cu o suprafaţă de aproximativ 3.700 de metri pătrați. Ansamblul este compus din două corpuri: clădirea de birouri care este amplasată pe strada Dorobanţilor şi care oferă spre închiriere aproximativ 5.500 de metri pătrați de birouri şi spaţii comerciale, şi corpul rezidenţial, amplasat pe strada Năvodari, o clădire S+P+3+etaj retras, cu 89 de apartament. Dintre acestea 27 sunt cu o cameră, 47 de apartamente cu două camere şi 15 apartamente cu trei camere. Reprezentanţii companiei spun că „există o cerere neacoperită în Cluj Napoca pentru construcţiile de calitate. Cumpărătorii sunt mult mai atenţi la ce achiziţionează, sunt mult mai bine informaţi, caută construcţii de calitate si raportul ideal între calitate şi pret. Noi am folosit pentru proiectul nostru doar materiale premium, avem 2 lifturi, câte unul pentru fiecare scara din corpul rezidenţial chiar dacă înălţimea ansamblului este doar P+3+etaj retras şi am ales o locaţie centrală, iar preţul este cel practicat în zona 1200 euro/ mp util cu Tva inclus, deci avem un raport calitate/preţ excelent. Pe de altă parte, ne-am dat seama că niciun constructor nu oferă servicii suplimentare cumpărătorilor şi relaţia se termină la vânzarea apartamentului. Noi venim cu un concept nou la Platinia Lounge Residence. Am realizat un ansamblu unic şi elegant, primul proiect imobiliar din Cluj Napoca care oferă locatarilor săi un pachet de servicii premium special conceput pentru a crea un stil de viaţă elegant şi confortabil.Vorbim despre serviciul de concierge hotelier care asistă locatarii în plata facturilor de orice fel, rezervă în numele acestor bilete la evenimente sportive, culturale, operă sau teatru, masa la restaurantul preferat, bilete de avion, este lor zilnic.De asemenea, oferim un serviciu de pază 24 din 24 şi câte un lounge elegant finisat, dotat cu măsuțe de cafea și internet wi-fi, pentru fiecare intrare în corpul rezidenţial, un loc unde vecinii se pot cunoaşte la o cafea. Tot pentru locatari, am creat cardul de membru al comunităţii Platinia, cu care aceştia vor beneficia de diferite reduceri şi facilităţi la anumiţi furnizori locali. Acest pachet de servicii va fi aplicat şi celorlalte proiecte pe care le vom construi sau le avem în lucru, unul dintre acestea fiind cel început în zona centrală, la intersectia străzilor Constanţa cu Ploieşti”, a explicat Oana Bănuţ, PR Platinia.

Tot pe strada Dorobanţilor este amplasată şi clădirea dezvoltată de Gimarom Imobile, o clădire cu nouă etaje şi 90 de apartamente.
„Pe segmentul rezidenţial se construieşte în continuare mult, majoritatea sunt proiecte mici şi medii dezvoltate de constructori locali. Desigur există şi câteva proiecte mari la care se lucrează în prezent şi care au fost începute în 2012. Majoritatea sunt dezvoltatori autohtoni, dar există şi dezvoltatori străini, cum sunt cei de la Grupo Herce care urmează să demareze construcţia pentru încă un proiect în genul Viva City, care s-a bucurat de un real succes. Proiectul Oaza, care urmează a fi livrat în viitorul apropiat, ce aparţine dezvoltatorilor de la Flora Parc, este de asemenea de interes. Ca şi zone, dezvoltarea este în toate direcţiile, se continuă extinderea cartierelor Bună Ziua, Calea Turzii, Mărăşti, dar în principiu dezvoltatorii se orientează în funcţie de oferta de terenuri disponibilă şi preţul acestora”, a spus Andreea Miron, director de marketing la Remax-Grup de Lux.

Un alt proiect demarat anul trecut este Riviera Residence, în construcţie în apropiere de Iulius Mall şi de Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor: un bloc care va avea zece etaje şi 91 de apartamente de două-patru camere. Dezvoltatorul care gestionează proiectul este I&C Transilvania Construcţii. Şi în Bună Ziua, dezvoltatorii de la Elite Grup au în lucru cel de-al patrulea bloc al ansamblului, un imobil de 74 de apartamente. De asemenea, un proiect de 22 de apartamente care se apropie de finalizare este cel dezvoltat pe strada Avram Iancu de La Donna Imobile.

Calitatea contează

Constructorii spun că în alegerea apartamentelor clienţii au început tot mai serios să ţină cont de calitate. Astfel, anul construcţiei e un factor determinat. Sunt preferate cele construite în ultimii doi ani. Cele construite înainte de 2010- 2011 nu prezintă foarte multă credibilitate în rândul cumpărătorilor, din cauza materialelor ieftine folosite la construcţia lor şi manopera care lasă în cele mai multe cazuri de dorit. Sunt multe blocuri noi în Cluj-Napoca care arată momentan mai rău decât multe dintre blocurile construite în perioada vechiului regim. Un alt factor luat serios în calcul de cumpărători este, gradul de izolare termică a blocului. Mulţi dintre cumpărători încă preferă un apartament într-un bloc vechi, dar reabilitat termic. Motivul este acelaşi: materialele de proastă calitate şi economia făcută de constructori la blocurile noi.

[stextbox id=”custom” caption=”Uşoară îmbunătăţire în Europa”]Preţurile locuinţelor din România, Grecia şi Cipru au scăzut cel mai mult din Europa în primul semestru, faţă de perioada similară din 2012, respectiv cu 10, 2%, arată un studiu realizat de portalul globalpropertyguide.com pe baza preţurilor medii de vânzare a apartamentelor, ajustate cu inflaţia. Din cele 25 de ţări europene incluse în studiu, 14 au înregistrat creşteri de preţuri faţă de primele şase luni ale anului trecut, şi în 11 dintre acestea preţurile apartamentelor au avut scăderi.[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu